Srpske ekipe zauzeli 22., 25. i 26. mesto na Ekipnom klupskom prvenstvu Evrope u Krosu u Španiji

Španski Oropesa Del Mar bio je domaćin Ekipnog klupskog prvenstva Evrope u krosu prethodnog vikenda, a na njemu je učestvovalo tri srpske ekipe AK Srem u ženskoj i AK Apatin i AK Leposavić u muškoj konkurenciji.

Kada se gleda generalni plasman nisu se naši klubovi proslavili jer su zauzeli 22. u ženskoj konkurenciji od 23 ekipe i 25. i 26. u muškoj od toliko ekipa, ali je za pohvalu da su ove tri ekipe drugu godinu zaredom predstavljale Srbija na ovom takmičenju.

Plasman se računa tako što se saberu plasmani tri najbolja člana ekipe (neke su imale više).

Ženska ekipa Srema u sastavu Aleksandra Kostadinović, Jovana Šubatlija i Vanja Vlaović zauzela je 22. mesto sa 242 boda. Stazu dužine 8750 metara najbrže je u srpskoj ekipi pretrčala Aleksandra za 34:35 (78. mesto), Jovana je kroz cilj prošla za 35:38 (81. mesto) dok je Vanja trku završila za 36:33 (83. mesto). Poziciju ispred je osvojila ekipa Seltik Kikrih iz Luksenburga sa 232 boda, dok je slabiji bio samo tim SCC Belrina jer je jedan član bio diskvalifikovan. U trci je učestvovalo ukupno 87 trkačica od kojih su dve diskvalifikovane.

AK Srem, Ekipno klupsko prvenstvo Evrope u Krosu
Ekipno klupsko prvenstvo Evrope u krosu 2023, Oropesa Del Mar (Španija) – 04. februar – ženska ekipa AK Srem, Sremska Mitrovica – Aleksandra Kostadinović, Jovana Šubatlija i Vanja Vlaović; Foto: privatna arhiva

U muškoj konkurenciji Ekipa Apatina je za 14 bodova (pozicija) bila bolja od Leposavića. Obe ekipe su došle sa po četiri člana, a tri najbolja plasmana su ušla u računicu za plasmana. Kod Apatinaca najbolji je bio Đuro Borbelj koji je deonicu dugu 8750 metara istrčao za 27:44 i zauzeo je 75. mesto. Dušan Krstić je bio 92. u vremenu 30:23, a Miroslav Pešić sa 31:08 kao 95. je prošao kroz cilj. Deo ekipe bio je i Aleksandar Stajić koji je zauzeo 96. mesto u vremenu 32:15.

Najbolji u Leposaviću bio je Aleksandar Krstić koji je ovu deonicu završio za 29:31 što m je donelo 88. mesto. Iza njega na 91. mestu bio je Ivan Jeremić sa vremenom 30:21, dok je kao 97. i treći u ekipi bio Nikola Ljumović koji je trku završio za 32:38. Miloš Krstić, četvrti član ekipe, je bio diskvalifikovan.

Ukupno je takmičilo 101 trkač, a trojica su bila diskvalifikovana.

AK Apatinm, Ekipno klupsko prvenstvo Evrope u Krosu
Ekipno klupsko prvenstvo Evrope u krosu 2023, Oropesa Del Mar (Španija) – 04. februar – muška ekipa AK Apatin, – Đuro Borbelj, Dušan Krstić, Miroslav Pešić, Aleksandar Stajić; Foto: privatna arhiva

Ekipe Apatin, Srem i Leposavić drugu godinu su predstavljali Republiku Srbiju na ovom izuzetno kvalitetnom takmičenju, na koje su se plasirali osvajanjem šampionskih (Apatin i Srem) i vicešampionske titule (Leposavić) na Prvenstvu Srbije koje je održano u oktobru 2022. godine u Novom Sadu. Kup evropskih šampiona je jedno od najstarijih takmičenja, u muškoj seniorskoj konkurenciji bilo je 58. izdanje, dok su seniorke po 40 put startovale na ovom prestižnom takmičenju iz kalendara Evropske atletike. Naše ekipe dostojno su reprezentovale svoju zemlju i hrabro se upustili u borbu sa sjajnim ekipama iz cele Evrope. Želeo bih se zahvaliti kolegama iz druga dva srpska kluba Bojanu Komleniću i Aleksandru Neševskom i njihovim timovima na izuzetnoj saradnji tokom pripreme i realizacije naših aktivnosti. Apatin nije imao službeno lice na takmičenju iz razloga što je kompletan finansijski trošak učešća finansiran iz sopstvenih sredstava, tako da je prioritet dat na učešće takmičara a donešena je odluka da ja kao službeni predstavnik kluba ostanem u Srbiji. Velika je čast za naše timove da su dve godine zaredom učestvovale na Kupu Evropskih šampiona gde su prikupile veliko međunarodno iskustvo. Takođe bi se zahvalio Srpskom atletskom Savezu i selektoru Edinu Zukoviću na tehničkoj podršci tokom procesa registracije – izjavio je Goran Čegar predsednik AK Apatina za sajt Atletskog saveza Srbije.

Kompletni rezultati

(Atlex.rs)

Scroll to Top