Srbija sa 12 predstavnika na EP: Ivana za večnost, debi Angeline, ali i Bibića, Milana 4. put zaredom, četvoro povratnika, Aleksa najveći ”maler”

Ispunjenje normi i kvota za dvoransko Evropsko prvenstvo u Istanbulu isteklo je 20. februara, a dva dana kasnije Evropska atletika saopštila je konačnu listu učesnika među kojima je 12 Srba, više nego pre dve godine.

Evropska atletika je objavila u sredu uveče konačni spisak učesnika, a Srpski atletski savez i selektor Edin Zuković saopštili su spisak srpske reprezentacije za Istanbul dan kasnije.

Na prethodnom dvoranskom EP Srbija je imala 8 predstavnika od kojih dvoje neće nastupati ove godine u Istanbulu što znači da čak 6 novih imena će se takmičiti u Turskoj u odnosnu na Torun. Sa spiska fale Maja Ćirić i Aleksa Kijanović, a nastup na minimum dva uzastopna šampionata ”starog kontinenta” u dvorani imaće Armin Sinančevvić, Lazar Anić, Boško Kijanović, Anja Lukić, Milana Tirnanić i Luka Trgovčević, a nakon preskočenog jednog vraćaju se Ivana Vuleta, Milica Gardašević, Asmir Kolašinac i Strahinja Jovančević.

Srbija - dvoransko EP 2023
Reprezentacija Srbije – dvoransko Evropsko prvenstvo 2023: Anja Lukić, Angelina Topić, Lazar Anić, Elzan Bibić, Strahinja Jovančević, Milica Gardašević, Ivana Vuleta, Boško Kijanović, Armin Sinančević, Milana Tirnanić, Asmir Kolašinac, Luka Trgovčević; Foto/Ilustraija: Atlex

Elzan Bibić će debitovati u trci na 3000 metara, svoj jedini nastup do sada na dvoranskom EP imao je u Beogradu 2019. kada je trčao 1500 metara, dok će svoj prvi nastup na ovom takmičenju imati Angelina Topić. Zanimljivo je za nju da je prvo nastupila na dvoranskom Svetskom prvenstvu pa će tek sada i na Evropskom, takav put je na primer imala i Maja Ćirić.

Petoro atletičara je ispunilo normu, a najbolje se kotira Ivana Vuleta koja je na prvom mestu. Ako je gledati po rang listama još dvoje srpskih atletičara su pretendenti za medalje jer zauzimaju 3. poziciju, to su Milica Gardašević i Elzan Bibić. Ispunjene norme imaju još Angelina Topić koja je na 8. mestu i Armin Sinančević na 9.

Sistem kvalifikacija je takav da su norme izuzetno jake i da je naglasak na sakupljanju bodova što znači da je atletičaru potrebno pet dobrih nastupa na jakim mitinzima, a taj sistem kvalifikacija odlično je iskoristilo 6 srpskih atletičara.

Milana Tirnanić, 60m kvalifikacije EP 2021, Torunj
Dvoransko prvenstvo Evrope 2021, Torun, Poljska – 7. mart, Milana Tirnanić, 60m kvalifikacije, Torunj, četvrti takmičarski dan; Foto: Getty Images

Ivana Vuleta

Pokušaće najbolja atletičarka Srbije da osvoji svoju četvrtu zlatnu medalju na dvoranskom EP čime bi postala jedinstvena u svetu. Nažalost pre dve godine je bila prinuđena da propusti šampionat zbog povrede, a pre toga je vezala tri titule uzastopno. Ovo će joj biti peti nastup.

Ove godine je nastupila na dva i po takmičenja. Sezonu je otvorila u Nemačkoj sa 6,76 metara, potom je planirala da skače u Istanbulu na Balkanijadi, ali je ona zbog stranog zemljotresa otkazana pa je skrenula ponovo do Nemačke gde je zabeležila skok od 6,66. Na državnom prvenstvu u Beogradu odlično je otvorila takmičenje sa 6,81 metar, ali je nakon drugog skoka osetila bol u peti. Skočila je još jednom, a potom se povukla sa takmičenja.

Ivana Vuleta, PS u dvorani 2023
Dvoransko Prvenstvo Srbije 2023. – 18. februar – Ivana Vuleta (Vojvodina), skok udalj; Foto: Atlex

Milica Gardašević

Eksplodirala je na prvenstvu Srbije na kojem je čak tri puta skočila lični rekord da bi na kraju u poslednjoj seriji zabeležila najbolje ostvarenje u Evropi ove godine i drugo na svetu od 6,90 metara. Odličan motiv i podstrek za povratak na dvoransko EP na kojem je debitovala 2019. zauzevši 11. mesto. Prošlo je propustila takođe kao i Ivana zbog povrede, a letos na otvorenom malo sreće joj je nedostajalo možda i za medalju, završila je kao 7.

Ove godine je konstanta i iz takmičenja u takmičenje diže formu. Sezonu je otvorila sa 6,51 na dva vezana mitinga, potom se vratila jedan korak nazad na 6,43 da bi potom otišla nekoliko koraka napred – 6,65 metara, potom 6,69 i već spomenutih 6,90 (pre toga na istom takmičenju 6,73 i 6,74 metara).

Milica Gardašević, dvoransko PS 2023
Dvoransko Prvenstvo Srbije 2023. – 18. februar – Milica Gardašević (Vojvodina), skok udalj; Foto: Atlex

Kad smo kod dalja Srbija će ponovo imati po dva predstavnik i u ženskoj i u muškoj konkurenciji jer se nakon propuštenog prošlog šampionata vraća osvajača bronze iz Glazgova 2019. Strahinja Jovančević.

Strahinja Jovančević

Debitovao je 2017. u Beogradu na EP gde nije uspeo da se plasira u finale, ali je zato dve godine kasnije preskočio 8 metara, što nikome pre njega u istoriji srpskog dalja nije uspelo u dvorani, i doskočio je do medalje. Zbog povrede ga nije bilo u Torunu, ali sada se vraća sa 7,78 metara koliko je skočio na Belgrade meeting-u. Na pet ovogodišnjih takmičenja forma mu je u uzlaznoj putanji, počeo je tiho sa 7,21 potom 7,41 pa 7,37 da bi na beogradskom mitingu skočio 7,78 metara. Tri dna kasnije na državnom prvenstvu sitni prestup mu nije dozvolo da zabeleži skok dalji od 7,58 metara.

Strahinja Jovančević, dvoransko PS 2023
Dvoransko Prvenstvo Srbije 2023. – 19. februar – Strahinja Jovančević (Crvena zvezda), skok udalj; Foto: Atlex

Lazar Anić

Prvi nastup je takođe imao 2017. u Beogradu, propustio je sledeći šampionat, ali će mu ovaj biti drugi zaredom na kojem učestvuje. Na oba nastupa koje je imao do sada zauzimao je 6. mesto.

Ove sezone muku je mučio sa takmičenjima u Americi. Preselio sa tamo sa porodicom pre koju godidnu i većina takmičenja su mu ”preko bare”. Imao je ugovorene baš jake mitinge B kategorije koja su u poslednjim trenucima otkazani, a na tri na kojima je skakao preko 7,70 metara rezultati nisu zvanično zavedeni tako da se ne računaju. Zbog toga Svetska atletika vodi da je Anić imao samo jedan nastup ove godine i to na državnom prvenstvu gde je skočio 7,82 metra.

Lazar zahvaljujući odličnoj letnjoj sezoni visoko plasiran na 9. mesto od 18 učesnika, dok je Strahinja imao male strepnje, ali je na kraju zauzeo 15. mesto.

Lazar Anić, dvoransko PS 2023
Dvoransko Prvenstvo Srbije 2023. – 19. februar – Lazar Anić (Radnički Kragujevac), skok udalj; Foto: Atlex

Elzan Bibić

Plasiran je na visoko 3. mesto rang liste trkača na 3000 metara. Najbolji je Španac Adel Mčal dok je Nemac Sam Parsons boji od našeg atletičara za svega 2 stotinke. Do duše taj Elzanov rezultat od 7:39.96 datira sa prošlogodišnjeg dvoranskog takmičenja dok je Nemac svoj rezultat trčao ove godine. Bibiću za vratom diše i Belgijanac Robin Hndiks koji je takođe u 2023. istrčao 7:40.53.

Srpski atletičar je ove godine dva puta trčao 3000 metara. Prvi put 27. januara u Nemačkoj kada je kroz cilj prošao za 7:42,03, a potom i u Francuskoj 11. februara 7:44.10. Nema sumnje da se Bibić priprema za EP i da će na njemu biti na nivou svog ličnog i državnog rekorda.

Elzan Bibić, dvoransko PS 2023
Dvoransko Prvenstvo Srbije 2023. – 19. februar – Elzan Bibić (Novi Pazar), 800m; Foto: Atlex

Angelina Topić

Iako ima bronzan medalju sa Evropskog prvenstva na otvorenom i nastup na dvoranskom Svetskom prvenstvu, Angelina Topić će debitovati na dvoranskom EP. Možda malo čudan put, ali kod 17-godišnje Angeline ništa nije uobičajeno, a u prilog tome govori podatak da je mogla pored visa da izbori plasman i u skoku udalj.

Topićeva je na 8. poziciji rang liste za EP sa preskočenih 196 centimetara koliko i iznosi norma, a samo njih 9 je uspelo da nadmaši ovu visinu, a ukupno će ih učestvovati 18. Bronzana iz Minhena ove godine uspela je da preskoči 194 centimetara na Tromeču. Pre toga je skočila 190, a dva puta potom po 191.

Angelina se našla i na rang listama za dalj, iako nema ni jedno jako takmičenje već sve lokalna, najslabijeg nivou F. Zauzela je 50 mesto, a 18 će skakati, ali iako na prvu se čini da je bila daleko njeni skokovi od 6,03 letos i ovozimskih 6,23; 6,31; 6,34 i 6,50 metara i te kako bi joj obezbedili plasman da su umesto lokalnih mitinga kategorije F bili C nivoa, a sa ovim rezultatima može da takmiči i na još jačim.

Pravila nalažu da svaki atletičar može da nastupi u maksimalno dve discipline plus štafeta, tako da u nekoj budućnosti ne treba se iznenaditi ako Topićevu vidimo na EP kako skače i dalj.

Angelina Topić, skok udalj
VI ”Memorijal Mihajlo Mika Švraka” 2021. – 18. decembar, petoboj, skok udalj, Angelina Topić (Top Džamp); Foto: Atlex

Armin Sinančević

Ovo će mu biti drugi dvoranski šampionat ”starog kontinenta”. Na prošlom u Torunu zauzeo je 6. mesto, a na rang listi za Istanbul je 9. Na pet ovosezonskih takmičenja baca promenljivo, ali na EP ide sa hicem od 21,19 metara kojim je u poslednjoj seriji došao do titule prvaka Srbije. Sezonu je otvorio sa 19,52 metara, potom je bacio 20,93 da bi se onda vratio da 19,78. Na Belgrade meetingu je zabeležio hitac od 20,81 da bi na državnom bacio pomenutih 21,19 metara.

Armin Sinančević, dvoransko PS 2023
Dvoransko Prvenstvo Srbije 2023. – 18. februar – Armin Sinančević (Crvena zvezda), bacanje kugle; Foto: Atlex

Asmir Kolašinac

Najstariji i najiskusniji član srpske ekipe po broju takmičenja. Ovo će mu biti 6. dvoransko EP.

Sve je počelo 2011. kada je ostao bez plasmana, ali je zato 2013. pokorio Evropu i načinio najveći uspeh u svojoj karijeri u Pragu. Dve godine kasnije biva 2. Kada je Beograd bio domaćin 2017. borio se sa povredom i nije mogao adekvatno da nastupi pred domaćom publikom, zauzeo je 11. mesto, ali jedva da je i bacao. Dve godine kasnije u Glazgovu zauzima 13. mesto, a zbog povrede propušta prethodni šampionat.

U ovu godinu je ušo sa novim zdravstvenim problemima, ali je uspeo da se oporavi i da na dva uzastopna takmičenja u tri dana baci identičnih 20,36 metara. Na rang listi zauzima 16. mesto.

Asmir Koašinac, dvoransko PS 2023
Dvoransko Prvenstvo Srbije 2023. – 18. februar – Asmir Koašinac (OAK Beograd), bacanje kugle; Foto: Atlex

Milana Tirnanić

Svoj četvrti uzastopni nastup imaće najbrža Srpkinja poslednjih nekoliko godina, i jedna od najbržih svih vremena. Da je tadašnji elektor Slobodan Popović doneo dobru odluku kada joj je 2017. dodelio specijalnu pozivnicu za učešće na tom dvoranskom prvenstvu ”starog kontinenta”, na koju je Srbija kao domaćin imala pravo, pokazala je Milana godinama kasnije. Na sva tri naredna uspela je da svojim rezultatima sebi obezbedi odlazak na ovo takmičenje i tako postane jedina srpska atletičarka koja će vezati 4 šampionata.

Sva tri puta ostajala je u kvalifikacija,ma u izuzetno teškim grupama. Ove godine je imala 12 trka, konstantna je na rezultatima između 7,40-7,50 ali je na poslednjoj pred odlazak u Istanbul istrčala 7,34 sekunde što je za svega jednu stotinku slabije od njenog ličnog rekorda.

Milana Tirnanić, dvoransko PS 2023
Dvoransko Prvenstvo Srbije 2023. – 18. februar – Milana Tirnanić (Crvena zvezda), 60m; Foto: Atlex

Boško Kijanović

Imao je nestvarno fantastičnu 2022. Oborio je brojne državne rekorde, učestvovao je na EP, SP, bio je neuhvatljiv. Svi ti uspesi su mu dozvolili da bez ikakvih problema se pripremi za dvoransko EP. Zauzeo je 14. mesto od 30 400-metraša koji će trčati u Istanbulu. Sezonu je otvorio zamalo oborenim državnim rekordom na 200 metara. I na 60 je pokazao fantastičnu brzinu, ali ni njome nije hteo da se zamara. Kako je sezona odmicala tako se skoncentrisao na 400 metara. Prvi put ju je trčao 25. januara kada je kroz cilj prošao za 47,16 sekundi, a isto toliko je istrčao i u poslednjoj, četvrtoj trci, koja mu je bila druga u svega tri dana, a na kojoj je trčao 47,25. Ove tri trke su bile u Srbiji, a jedini odlazak u inostranstvo bio je u Francusku na izuzetno tešku stazu sa dugačkim pravcem i kratkom i izuzetno oštrom krivinom što mu nikako nije odgovaralo pa je kroz cilj prošao za 48,91 sekundu.

Ovo će mu biti drugi nastup na dvoranskom EP. Debitovao je 2021. kada se zaustavio u kvalifikacijama.

Boško Kijanović, dvoransko PS 2023
Dvoransko Prvenstvo Srbije 2023. – 19. februar – Boško Kijanović (OAK Beograd), 200m; Foto: Atlex

Anja Lukić

Kao i Boško i preponaši će vezati svoje drugo dvoransko prvenstvo Evrope. Anja Lukić je debitovala u Torunu kada nije uspela da prođe kvalifikacije, a sada je 21. na listi za Istanbul od 32 preponašice. Ove sezone imala je 8 trka na 60 metara prepone, a najbolji rezultat ostvarila je u poslednje dve kada je kroz cilj prolazila za 8,22 sekunde što je pokazatelj da je u odličnoj formi i da će na EP pokušati da napadne i lični i državni rekord od 8,14 sekundi koji je istrčala prošle godine u Štark Areni.

Anja Lukić, dvoransko PS 2023
Dvoransko Prvenstvo Srbije 2023. – 19. februar – Anja Lukić (OAK Beograd), 60m prepone; Foto: Atlex

Luka Trgovčević

Kod muškaraca Luka Trgovčević je bio u neizvesnosti sve do poslednjeg trenutka da li će ući i da li će ispasti i top 32. Na kraju je zauzeo 30. mesto i tako će Srbin rođen u Italiji po treći put zaredom braniti boje naše zemlje na dvoranskom EP. On je i svoj debi za Srbiju imao upravo u Glazgovu 2019., te godine je i podneo zahtev za promenu sportskog državljanstva. Ove godine imao je pet trka, i sve su bile ispod osam sekundi. Najbrži je bio na otvaranju sezone kada je u Italiji trčao 7,87 sekundi, a poslednji nastup pred EP imao je na državnom prvenstvu kada je pobedio rezultatom 7,94 sekunde.

Luka Trgovčević, Belgade meeting 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Luka Trgovčević, 60m prepone; Foto: Atlex

Bez dva imena iz Toruna

Za razliku od prvenstva iz Toruna 2021. u ekipi se neće naći Aleksa Kijanović i Maja Ćirić.

Ćirićeva je propustila gotovo celu letnju sezonu zbog povrede, a ove zime nije uspela da se vrati na njen prepoznatljiv nivo. Najbolju trku na 400 metara je istrča u Češkoj 53,92 sekunde i sa svega dve trke od letos Maja se ni ne nalazi na listi za Istanbul. Ona je uspela da veže dva ova takmičenja, ali nažalost neće i treće.

Sa druge strane Aleksa Kijanović se može smatrati za najvećeg ”malera” ovih kvalifikacija jer je zauzeo 42 poziciju od 40 učesnika. Njemu je nedostajao samo jedan jači miting jer u proseku od 5 najboljih rezultata mu je ušao rezultat sa prvenstva Beograda koji spada u F kategoriju i koji ne donosi nikakve dodatne bodove.

Pored toga što su trkači bili u lošijoj poziciji od tehničkih disciplina jer su mogli da imaju samo 2 rezultata u zimskoj sezoni koja se računaju u proseku od 5 najboljih, a ne svih pet, starijem od braće Kijanović je dosta odmogla i odluka da se letošnje državno prvenstvo održi po pljusku i nevremenu. Podsetimo, zbog toga Elzan Bibić nije uspeo da sakupi preko potrebne bodve za odlazak u Berlin na EP na otvorenom, sada je ta odluka koštala i Aleksu Kijanovića za odlazak u Istanbul.

Aleksa Kijanović, dvoransko SP 2023
Dvoransko Prvenstvo Srbije 2023. – 18. februar – Aleksa Kijanović (OAK Beograd), 60m; Foto: Atlex

Njih 6 se još našlo na listama

Pored 12 normi još 6 atletičara se našlo na zvaničnim rang listama za dvoransko EP.

Slučaj Angeline Topić u dalju smo već spomenuli, a u visu na listi se našla i Zorana Rokavec. Ona se našla na 39. poziciji od 18 učesnica, ali nije imala ni jedno takmičenje izvan Srbije. Tri takva su bila iz B kategorije, ali na dva nije uspela da skoči 180 i više, ali je zauzimala visoke plasmane. Najbolji skok joj je bio iz kategorije D kada je skočila 188 i pobedila, a kao peto najbolji rezultat u prosek joj je ušlo takmičenje prvenstvo Vojvodine koje je najniže kategorije F gde je pobedila sa 184 centimetara. Iako na prvi pogled deluju daleko te 21 pozicije sa dobrim nastupima na jačim takmičenjima Srbija bi mogla da ima i dve visašice na EP.

Zorana Rokavec, dvoransko PS 2023
Dvoransko Prvenstvo Srbije 2023. – 19. februar – Zorana Rokavec (Mladost Zemun), skok uvis; Foto: Atlex

Veliki žal je i za Jovanom Ilić u troskoku koja je sakupila dobre bodove na učešću na dvoranskom Svetskom prvenstvu prošle godine, ali zbog povrede nije se takmičila ove zime. I pored toga našla se na rang listama i zauzela je 45. mesto. NA EP će učestvovati njih 18, a da je bila zdrava  sigurno bi se i ona borila za ulazak među odabrane.

Na 30. mestu u istoj disciplini je sve bolja Teodora Boberić koja je ove godine skočila 13,26 metara što joj je novi lični rekord. Problem sa nedostatkom kvalitetnih takmičenja primetan je i kod Teodore gde izuzev državnog prvenstva koji spada u B kategoriju ostala četiri  rezultata su joj iz kategorija D, E i F koji gotovo da i ne donose dodatne bodove što predstavlja veliki potencijal za buduće šampionate.

Spomenuli smo i slučaj Aleksa Kijanovića, a poslednji koji se našao na rang listi je Veljko Nedeljković u bacanju kugle. On je zauzeo 34. poziciju od 18 učesnika, a kao i svi prethodno pomenuti nedostatak takmičenja je najveći problem za bolji plasman.

Učesnici dvoransko prvevnstva Evrope 2023 – Istanbul:

Ivana Vuleta (1. mesto – norma)
Milica Gardašević (3. mesto – norma)
Elzan Bibić (3. mesto – norma 3000m)
Angelina Topić (8. – norma)
Armin Sinančević (9. – norma)
Boško Kijanović (14/30)
Lazar Anić (9/18)
Strahinja Jovančević (15/18)
Asmir Kolašinac (16/18)
Anja Lukić (21/32)
Luka Trgovčević (30/32)
Milana Tirnanić (34./40)

Našli su se na rang listi

Teodora Boberić 30/18
Veljko Nedeljković 34/18
Zorana Rokavec 39/18
Angelina Topić (dalj) 50/18
Aleksa Kijanović 42/40
Jovana Ilić 45/18

(Atlex.rs)

Scroll to Top