Srbija domaćin dva Balkanska šampionata 2021.: Poslednja šansa za odlazak na OI je kod nas, treća sreća za u18 u Kraljevu! (FOTO)

Balkanska atletska federacija (ABAF) saopštila je kalendar takmičenja za narednu godinu u kojoj će Srbija biti domaćin mlađe juniorskog šampionata u Kraljevu i seniorskog u Novom Pazaru koje će ujedno biti i poslednje takmičenje za ispunjenje normi za Olimpijske igre.

Četiri godine od otvaranja stadiona i isto toliko od prvog velikog atletskog događaja Novi Pazar će ponovo ugostiti najbolje atletičare Balkana od 26. do 27. juna naredne godine.

S obzirom da je krajnji rok za ispunjenje normi za Olimpijske igre 29. jun to praktično znači da će ovo takmičenje biti poslednje da se ”uhvati voz” za Tokio (ako se Igre održe). Shodno tome očekuje se da će predstojeća letnja Balkanijada biti jedna od jačih.

Te 2017.  kada je Novi Pazar bio domaćin seniorske Balkanijade Srbija je osvojila čak 20 medalja i završila takmičenje kao najuspešnija reprezentacija kada je bilans medalja u pitanju.

Vođeni time Srpski atletski savez i grad Novi Pazar su se ponovo prijavili za domaćinstvo ovog takmičenja kako bi nadmašili tadašnji uspeh i nastavili sa odličnim rezultatima koje se srpski reprezentativci pružili na ovogodišnjem šampionatu u Klužu.

Reprezentacija Srbije, Balkaniada 2017, Novi Pazar
Balkanijada, seniori, 2017., Novi Pazar – 15. jul, reprezentacija Srbije; Foto: privatna arhiva

Pre seniorske održaće se juniorska Balkanijada čiji će domaćin ponovo biti Istanbul od 12.-13. juna.

Može se slobodno reći mesto uspeha jer su Srpska deca ove godine zabeležili odlične rezultate osvojivši čak 17 medalja.

Jedino takmičenje pored polumaratona i krosa koje će se održati posle Olimpijskih igara biće mlađe juniorski šampionat.

Nakon što je Kraljevo prvo ostalo bez u18 šampionata Balkana 2019. zbog velikih poplava u Srbiji i u samom gradu gde je veliku štetu pretrpeo i stadion koji je bio u izgradnji, a potom i 2020. zbog pandemije koronavirusa, Kraljevo je dobilo i treću priliku. U 2021. pokušaće da napokon pobedi u borbi sa elementarnim nepogodama i da organizuje Balkanijadu za mlađe juniore, pritom i da otvori svoj atletski stadion.

Atletski stadion Kraljevo
Atletski stadion Kraljevo 2020. – septembar; Foto: Goran Šljivić

Ovo takmičenje je zakazano za 14. avgust, sedam dana po okončanju OI što će svim ljubiteljima sporta i atletike ”ublažiti” buran završetak Igara koje su na programu od 23. jula do 8. avgusta.

Atletski stadion Kraljevo
Atletski stadion Kraljevo 2020. – septembar; Foto: Goran Šljivić

Letnja sezona će početi 15. maja planinskim trčanjem potom će se održati dva šampionata u štafetama. Jedno će kao i do sada biti u turskom gradu Erzurum 12.-13. juna u istom terminu kad i u20 Balkanijada, a ranije, 29. maja, će se ovo takmičenje održati u rumunskom gradu Kraiova.

Brčko će 26. juna biti domaćin trke na 10 kilometara, a jesenji program i godinu zatvaraju trke polumaratona u Bitolu 12. ili 19. septembra odnosno u krosu 6. novembra u Ploiesti(Rumunija).

I u prolećnom delu biće održane dve trke. Hodanje će biti održano u Alanji 27. marta, dok će se 25. aprila u Kijevu održati šampionat u maratonu.

Dvoranska sezona

Ako epidemiološka situacija dozvoli naredne zime na programu su i Evropsko i Svetsko prvenstvo u martu.

ABAF je objavila da će naredni dvoranski šampionat za seniore održati 20. februara u Istanbulu dok će juniori putovati u Sofiju gde će takmičiti 13. februara.

Juniorska reprezentacija Srbije - dvoranska Balkanijada 2020
Juniorska reprezentacija Srbije – dvoranska Balkanijada 2020.; Foto: privatna arhiva

Nakon objavljivanja kalendara Balkanske federacije sledeći na potezu su nacionalni savezi, a Srpski atletski savez će svoj predstaviti na ”Danima atletike” koji će se održati krajem novembra.

Balkanijade 2021 - kalendar takmičenja
Balkanijade 2021 – kalendar takmičenja

(Atlex.rs)

Scroll to Top