Spektakl na tvrđavi: Srbiji 10 medalja na Balkanijadi u Smederevu! (FOTO)

Prethodnog vikenda 26. i 27. juna u Smederevu u sklopu tvrđave održano je prvenstvo Balkana za seniore na kojem su reprezentativci Srbije osvojili 10 medalja.

Atletski spektakl unutar tvrđave iz XV veka ostavio je bez teksta sve prisutne kako atletičare i trenere tako i publiku koja je napunila tribine. Čak je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić došao u tvrđavu da vidi svu lepotu ovog stadiona i same organizacije takmičenja između zidina Smederevske tvrđave.

Srpski reprezentativci su se pokazali u dobrom svetlu. Nakon što su više nego ubedljivo vratili Srbiju u drugu ligu Ekipnog prvenstva Evrope nedelju dana kasnije na Balkanijadi osvojili su 10 medalja uprkos velikim zdravstvenim problemima kod mnogih.

Na ruku atletičarima nije išla velika vrućina koja je bila oba dana, a najgore je prošao Mihajlo Mandić koji je dobio sunčanicu u subotu zbog čega nije bio u mogućnosti da nastupi u nedelju.

Nova elektronika je debitovala na ovom takmičenju. Nažalost nije uspla da dođe koju nedelju ranije kako bi se svi akter upoznali bolje sa njom i kako bi sve sudije naučile kako se rukovodi njome. Zbog toga je dolazilo do manjih grešaka i kašnjenja u satnici, ali svakako kada se uigra bića velika dobit za našu atletiku.

10 medalja: 2 zlata, 6 srebra i 2 bronze

Iako se dugo čekalo do prve medalje Srbije je prvi dan završila sa čak 8 osvojenih medalja. Dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane  plus još dve bronze drugog dana za atletičare Srbije na ovom šampionatu Balkana.

Elzan Bibić je na maestralan način istrčao poslednji krug na 1500 metara i trijumfalno je završio trku za 3:52.23 i tako Srbiji doneo prvo zlato. Iako je imao malih problema u trci, tačnije guranje sa protivnicima nakon čega se bio i sapleo, Elzan je uspeo sve to da nadomesti odličnim finišem kojim je pokazao da se vraća u formu nakon zdravstvenih problema početkom godine.

Elzan Bibić, Balkanijada 2021
Balkanijada 2021., Smeerevo, Smederevska tvrđava – 26./27. jul, Elzan Bibić, 1500m; Foto: Atlex

Nešto malo kasnije Armin Sinančević je fantastično bacao kuglu, a najbolji hitac je leteo čak 21,50 metara čime je postao prvak Balkana.

Armin Sinančević, Balkanijada 2021
Balkanijada 2021., Smeerevo, Smederevska tvrđava – 26./27. jul, Armin Sinančević, bacanje kugle; Foto: Atlex

Dragana Tomašević je vodila celo takmičenje u bacanju diska ali joj je zlato ”iskliznulo” u poslednjoj seriji. Sa hicem od 56,62 metara osvojila je srebrnu medalju.

U bacanju kugle Srbi su zauzeli prva dva mesta. Asmir Kolašinac bacio je 20,54 metara što je bio drugi hitac takmičenja.

Asmir Kolašinac, Balkanijada 2021
Balkanijada 2021., Smederevo, Smederevska tvrđava – 26./27. jul, Asmir Kolašinac, bacanje kugle; Foto: Atlex

Dve osvajačice medalje imali smo i u bacanju koplja. Adriana Vilagoš postala je vicešampion Balkana sa bačenih 60,94 metra, a na trećoj stepenici našla se Marija Vučenović sa 56,55 metara koja je i pored bolesti skupila snage da nastupi za reprezentaciju i osvoji medalju.

Adriana Vilagoš, Balkanijada 2021
Balkanijada 2021., Smederevo, Smederevska tvrđava – 26./27. jul, Adriana Vilagoš, bacanje koplja; Foto: Atlex

U veoma dramatičnoj završnici muškog dalja Lazar Anić je u poslednjoj seriji došao do bronzane medalje preskočivši atletičara iz Albanije za dva centimetra – 7,91 metar. Ovo je treće takmičenje na kojem Anić beleži identičan skok. Sa njim je pobedio i na prvenstvu Srbije.

Lazar Anić, Balkanijada 2021
Balkanijada 2021., Smederevo, Smederevska tvrđava – 26./27. jul, Lazar Anić, skok udalj; Foto: Atlex

Dan se završio medaljom ženske štafete 4×100 metara u sastavu Anja Lukić, Ivana Ilić, Tamara Milutinović i Milana Tirnanić. One su kroz cilj prošle za 45,58 sekundi i time sebi obezbedile srebrnu medalju.

Drugi dan je počeo dobro jer je Marina Živković u višebokju sigurno koračala ka svojoj prvoj seniorskoj reprezentativnoj medalji. Državna prvakinja u višeboju i rekorderka Srbije za juniore pred poslednju disciplinu imala je srebro u džepu, a za zlato je trebalo da pobedi prvu favoritkinju iz Grčke.

Nije uspela u tome ali je odlično istrčala 800 metara i napravila pravo malo iznenađenje na svom tek drugom seniorskom višeboju u karijeri. Na kraju nakon sedam disciplina Marina je osvojila 5036 bodova.

Marina Živković, Balkanijada 2021
Balkanijada 2021., Smederevo, Smederevska tvrđava – 26./27. jul, Marina Živković, sedmoboj, višeboj; Foto: Atlex

Poslednju medalju Srbija je osvojila u skoku udalj. Milica Gardašević skočila je drugi rezultat karijere od 6,61 metara čime je osvojila srebrnu medalju. Možda mali žal ostaje za zlatom koje joj je izmaklo za svega četiri centimetra. Međutim kada se uzme u obzir celo takmičenje Milica može da bude zadovoljna.

Zbog velikog broja skakačica nekog tri serije samo njih osam je imalo pravo na još tri skoka, a Gardaševićeva je u treći pokušaj ušla sa dva prestupa. Uspela je sa 6,27 da uđe u osam, a onda ponovo dva puta prestupa i tek u poslednjoj seriji beleži ispravan skok na njenom nivou koji joj donosi medalju.

Milica Gardašević, Balkanijada 2021
Balkanijada 2021., Smederevo, Smederevska tvrđava – 26./27. jul, Milica Gardašević, skok udalj; Foto: Atlex

Od onih koji nisu osvojili medalju najbliži njoj je bio Boško Kijanović na 400 metara. Trku je završio sa 47,29 sekundi, a bronza mu je izmakla za svega dve stotinke.

Ivana Ilić je još jednom istrčala dve odlične trke. Kako se priprema za Evropsko i Svetsko prvenstvo za juniore očekivano je bilo da bi bilo mnogo da ponovo ponovi trke na 11,40 sekundi. Tako je Ivana u finale ušla sa 11,57 sekundi, a u izuzetno jakom finalu zauzela je peto mesto sa 11,54 sekunde, stotinkom boljim vremenom od Maje Mihalinec učesnice svih velikih takmičenja u sprintu.

Ukupan plasman

Najvredniji rezultat takmičenja je hitac Armina Sinančevića u bacanju kugle. Rezultat od 21,50 metara po Mađarskim tablicama vredi 1211 bodova, dok je u ženskoj konkurenciji to skok Marije Vuković iz Crne Gore u vis od 197 centimetara vredan 1190 bodova. Ovaj skok joj je obezbedio i sigurnu vizu za Olimpijske igre jer je preskočila normu od 196 centimetara.

Marija Vuković, Balkanijada 2021
Balkanijada 2021., Smederevo, Smederevska tvrđava – 26./27. jul, Marija Vuković (Crna Gora), skok uvis; Foto: Atlex

Kada se podvuče crta Srbija je zauzela 7. mesto po broju osvojenih medalja. Na to najviše utiče broj osvojenih zlata pa je tako Bugarska sa 6 medalja ispred Srbije koja ima 10 jer imaju tri najsjajnija odličja. Najviše je osvojila Grčka 20 i našla se na prvom mestu jer pola od toga čine zlatne medalje. Potom slede Rumuni sa 18/6 pa Slovenija 12/6. Srbija ima 10 medalja od čega dve zlatne, šest srebrnih i dve bronzane.

Od ukupno 18 država koliko je učestvovalo na ovom šampionatu Balkana samo Gruzija i Moldavija nisu osvojile ni jedno odličje.

Što se tiče broja osvojenih bodova po plasmanu Grci su i tu na prvom mestu sa 252 boda. Po tačno 126 su osvojile i muška i ženska ekipa. Drugi su Rumuni sa 204,5 (96 žene i 108.5 muškarci), treći su Turci sa 159 bodova (91/68), a na četvrtom mestu je Srbija sa 142 boda (70/72).

(Atlex.rs)

najnovije vesti

March 2023
No event found!
Load More

Edit Template