Šest medalja za šesto mesto Srbije na Balkanijadi: Bibić, Jovančević i Tirnanić odbranili medalje, Kolašinac uzeo još sjajniju (VIDEO)

Reprezentacija Srbije uspešno je nastupila na dvoranskoj Balkanijadi gde su šest medalja osvojili Elzan Bibić, Asmir Kolašinac, Armin Sinančević, Strahinja Jovančević, Milana Tirnanić i Milica Gardašević.

Na 25. dvoranskoj Balkanijadi srpski atletičari su osvojili jedno zlatno, jedno srebro i čak četiri bronze.

To je sličan bilans kao pre godinu dana kada su osvojene dve medalje više, a Elzan Bibić, Strahinja Jovančević i Milana Tirnanić su ponovili svoje plasmane, dok je Asmir Kolašinac napredovao za jedno mesto.

Što se generalnog plasmana tiče Srbija je zauzela 6. mesto sa šest osvojenih medalja, jednom više od Hrvatske koja je na sedmom mestu. Ispred nas su Grci i Albanci sa četiri, odnosno tri medalje, ali Grčka je osvojila jedno zlato i tri srebra, dok je Albanija uz dva zlata osvojila i jednu bronzu.

Elzan Bibić je odbranio zlato na 1500 metara. Nakon dve titule na 3000, atletičar Novog Pazara sada je vezao dve zlatne medalje i na duplo kraćoj deonici. U trci u kojoj je pustio da drugi diktiraju tempo i gde je u poslednjih 50 metara stigao do pobede, kroz cilj je prošao za 3:50.18.

Iako se ove godine nalazi u mnogo boljoj formi nego pre godinu dana, u kojoj je oborio državni rekord u ovoj disciplini , zbog izuzetno intenzivnog ritma jakih takmičenja Bibić se odlučio da do zlata dođe na rutinski način. Prošle godine je pobedio sa rezultatom 3:43.13.

Bacanje kugle je bilo jako problematično jer su se svi takmičari žalili na krug. Zbog toga su i sjajni srpski kuglaši zabeležili skromne u odnosu na ono što su pokazali tokom sezone, ali dovoljne za medalje.

Asmir Kolašinac osvojio je srebrnu medalju bacivši 20,38 metara. Vidno je atletičar BAK-a bio nervozan tokom celog takmičenja, ali je ipak uspeo dva puta da prebaci 20 metara.

Iako je bio nezadovoljan ovo mu je mnogo bolji nastup bio nego pre godinu dana. Tada je osvojio bronzanu medalju sa hicem od 19,66 metara.

Novi dvoranski državni rekorder Armin Sinančević imao je peh na zagrevanju zbog kojeg je imao probleme tokom takmičenja. Naime atletičar Crvene zvezde se okliznuo i kolenom je udario u pod. Na kraju je uspeo da osvoji bronzanu hicem od 19,77 metara.

– Spreman sam, neću da se pravdam, ali da je krug bio loš potvrdiće vam svaki kuglaš koji je takmičio danas. Udario sam koleno na poslednjem hicu pred početak takmičenja što me je mnogo ometalo. Bacao sam najgorom tehnikom od početka moje karijere, a veliko takmičenje je bilo u pitanju. Prosto nisam mogao da se prilagodim na okolnosti. Šta je tu je, nadam se da je samo udarac i da nije nikakva povreda i da ću na Openu ponovo bacati prave hice – rekao je Sinančević za naš portal nakon takmičenja.

Armin Sinančević, finale Svetsko prvenstva u bacanju kugle
Armin Sinancevićy;   Foto:Guliver/Getty Images/Alexander Hassenstein

Za razliku od prošle godine, na ovoj Balkanijadi nisu učestvovale Amela Terzić i Maja Ćirić koje su na prošlom šampionatu osvojile zlatnu i srebrnu medalju na 1500 odnosno 400 metara.

Strahinja Jovančević je ponovo uspeh od prošle godine. Najboljem atletičaru Srbije kao da se neda da ”pokori” Balkan. Ni on ni Lazar Anić nisu uspeli da ponove skokove sa državnog prvenstva pa je tako skok od 7,79 metara Jovančeviću doneo drugu uzastopnu bronzu, dok je Anić sa 7,65 metara zauzeo 4. mesto.

Iako je zabeležio rezultat koji ne zadovoljava njegove standarde, Jovančević je ipak zadovoljan nastup jer po njegovim rečima ovo nikako nije bio njegov dan.

– Mi sportisti smo živi ljudi koji imaju svoje dobre i loše dane kao i svi, a ovaj je bio jedan od onih za koje je bilo bolje da sam ostao kod kuće. Međutim to nije bilo moguće i kada uzmem sve u obzir zadovoljan sam današnjim nastupom. Nadam se da mi se ”kockice” neće više ovako slagati i da ću na narednim takmičenjima biti onaj pravi – poručio je Jovančević nakon takmičenja za Atlex.

Strahinja Jovančević, dvoransko Evropsko prvenstvo 2017, Beograd
Drugo srebro za Jovančevića na dvoranskoj Balkanijadi zaredom; Foto: Atlex

Bronzanu medalju odbranila je i sprinterka Crvena zvezde Milana Tirnanić. Nakon kvalifikacijskih 7,48 sekundi Tirnanićeva je jedva izborila mesto u finalu, ali onda je pokazala pravo lice.

Novo finale i nova drama. Atletičarka Zvezde kao da ne može bez uzbudljivih finala u kojima se medalje dele na nekoliko stotinki i hiljaditinki.

Finalnu trku Tirnanićeva je istrčala za 7,40 sekundi što je za svega jednu stotinku bilo brže od četvrtoplasirane, ali i za dve sporije od drugoplasirane.

Podsetimo, prošle godine Milana je trčala 7,36 sekundi, imala isto vreme kao i četvrtoplasirana, ali su hiljaditinke odlučivale, dok joj je za zlato nedostajalo svega dve stotinke.

Prvu seniorsku dvoransku medalju za reprezentaciju osvojila je i najbolja mlađa seniorska Srbije Milica Gardašević.

Ona je u skoku udalj osvojila bronzanu medalju skokom od 6,38 metara iz poslednje serije. Do srebra joj je nedostajalo svega četiri centimetra dok je zlato osvojeno skokom od 6,53 metra.

Za razliku od prošle godine do medalje nisu uspeli da dođu Aleksa Kijanović na 60 metara i Marija Stambolić na 800.

Finale na 60 metara bilo je brže od prošlogodišnjeg. Sprinter BAK-a je bronzanu medalju osvojio sa 6,75 sekundi dok bi mu taj rezultat ove godine doneo četvrto mesto.

Veliki broj trka, ali pre svega mnogo pređenih kilometara u prethodna četiri dana (u utorak je trčao u Švedskoj) ostavilo je trag na Aleksi Kijanoviću. Iako je pre samo pet dana istrčao državni rekord od 6,67 sekundi, sada je jedva ušao u finale sa 6,81.

Sa osmim rezultatom i samo jednom stotinkom od devetoplasiranog Kijanović je malo ”dodao gas” u finalu.

Za razliku od prošle godine kada su se medalje delile na 7,69; 7,74 i 7,75 sekundi, sada je moralo da se trči brže. Zlato je ove godine osvojeno sa 6,66 sekundi, srebro sa 6,69 dok se bronza osvojeno sa 6,71. Aleksa je kroz cilj prošao za 6,79 sekundi što mu je bilo dovoljno za peto mesto.

Aleksa Kijanović, BAK
Dvoransko prvenstvo Srbije 1.2.2020., Atletska dvorana, 60 metara, sprint, Aleksa Kijanović, BAK; Foto: Atlex

Marija Stambolić je nakon bronze osvojene prošle godine na 800 metara u vremenu 2:08.45 ove godine kroz cilj prošla za 2:10.97 što joj je donelo šesto mesto. Ove godine je bila mnogo jača konkurencija jer su sve tri medalje podeljene ispod 2:08, što je prošle godine bio samo slučaj za zlatno odličje.

Svi rezultati srpskih atletičara:

Elzan Bibić – 1500m (3:50.18) – ZLATO 🥇
Asmir Kolašinac – Kugla (20,38m) – SREBRO 🥈
Armin Sinančević – Kugla (19,77m) – BRONZA 🥉
Strahinja Jovančević – Dalj (7,79m) – BRONZA 🥉
Milica Gardašević – Dalj (6,38m) – BRONZA 🥉
Milana Tirnanić – 60m (7,40s) – BRONZA 🥉
Lazar Anić – Dalj (7,65m) – 4. mesto
Anja Lukić – 60m prepone (8,30s (8.291)) – 4. mesto
Luka Trgovčević – 60m prepone(7.99s) – 4. mesto
Miloš Malešević – 3000m (8:14.61) – 4. mesto
Aleksa Kijanović – 60m (6,79s) – 5. mesto
Marija Stambolić – 800m (2:10.97) – 6. mesto
Nikola Raičević – 3000m (8:25.73) – 7. mesto
Milica Emini – 60m prepone (8.42s) – 9. mesto
Katarina Ilić – 400m (55.46) – 9. mesto
Boško Kijanović – 60m (6,92s (916)) – 13. mesto

SVI REZULTATI

(Atlex.rs)

 

Scroll to Top