Počeo su Ekipna prvenstva Evrope: Nikad teže do lige više a nikad lakše da se ispadne (PRENOS, REZULTATI)

U Bidgošću, Sandensu, Varaždinu i Skoplju održavaju se Ekipna prvenstva Evrope Super, prve, druge i treće lige. Reprezentacija Srbije se takmiči u III u Skoplju, gde će u dva dana pokušati da osvoji prvo mesto koje nas vraća u II ligu.

Nova i otežana pravila Ekipnog prvenstva Evrope važe od ove sezone. Takmičenje koje se nekada održavalo svake godine sada je po prvi put imalo dve godine pauze.

Pored toga, čelni ljudi Evropske atletike odličili su da još više ojačaju najjače lige tako što će smanjiti broj reprezentacija. Do sada su po tri ekipe bivale promovisane u viši, odnosno niži rang, dok će sada samo pobednici ići u rang više, dok će čak po pet ekipa ispadati.

Ono što najviše zanima ljubitelje atletike u Srbiji je da će se iz treće u drugu ligu plasirati samo prvoplasirani od 13 ekipa.

Srbija se u Skoplju za plasman u drugu ligu bori protiv Bosne i Hercegovine koja je bila ispala nakon što je jedna njihova atletičarka pala na doping kontroli, Island i Moldavija koji su sa nama pre dve godine ispali, kao i Crna Gora, San marino, Jermenija i domaćin Makedonija.

Što se tiče ostalih liga, u drugoj ligi koja se održava u hrvatskom gradu Varaždin, pored domaćina Hrvatske, iz okruženja su tu još i Slovenija i Bugarska. Iz te lige takođe samo prvoplasirani ide u prvu ligu dok čak pet ekipa ispada u treću.

U prvoj ligi, koja se održava u norveškom Sandensu, od ekipa iz okruženja su Mađarska i Rumunija.

Nakon svih ovih promena od narednog ciklusa lige će izgledati ovako: Super liga će brojati 8 ekipa, prva će se povećati sa 11 na 12 (jedna ide u Super a četiri ispadaju u drugi), druga će ostati na 12 jer će se pridružiti i Rusija koja ove godine još uvek neam pravo nastupa ali će dobiti za dve, dok će treća sa ovogodišnjih 13, moći da ima i 18 reprezentacija.

Veliki problem za našu reprezentaciju može da predstavlja činjenica da nemamo predstavnika u čak dve discipline. Od ranije je poznato da nećemo imati muško kladivo, dok je Marko Perić otkazao svoj nastup u disku.

Takođe, veliki problemi zadesili su veliki broj atletičara u Skoplju. Naime, u hotel u kojima su izmeđuostalih smešteni i naši i crnogorski atletičari, došlo je do trovanja hranom, pa su se mnogi takmičari danas žalili na stomačne probleme.

UŽIVO
Super liga uživo
I liga uživo
II liga uživo
III liga uživo

Rezultati uživo III liga
Plasmane i sve informacije o svim ligama možete videti i pratiti ovde.

JEDAN SRBIN U DRUGOJ LIGI

I ako je Srbija u trećoj ligi, jedan Srbin se ipak takmiči u Hrvatskoj u drugoj. Reč je o Milanu Trajkoviću, preponašu Kipra. pored primarne discipline 110m sa preponama, Milan je trčao i 100m. Uz veoma jak veta u psa od 2,4 m/s pobedio je u svojoj grupi sa rezultatom 10,78s. Ukupno je podelio treće mesto.

(Atlex.rs)

Scroll to Top