Ovog vikenda održano je veoma uspešno mlađe juniorsko prvenstvo Srbije u Sremskoj Mitrovici na kojem je veliki broj mladih atletičara ispunilo norme za Evropska i Svetska prvenstva naredne godine.

Sremska Mitrovica bila je 19. i 20. septembra domaćin poslednjeg pojedinačnog prvenstva države ove godine. Tu čast da zatvore sezonu imali su mlađi juniori, a do kraja sezone preostalo je prvenstvo Srbije u višeboju za sve kategorije kao i ekipna prvenstva za pionire i seniore.

Na ovom takmičenju viđeni su odlični rezultati, a čak njih 16 imalo je bolje nastupe od normi za Svetsko prvenstva za juniore te šampionate Evrope za u20 i u18, a još četvoro su jako blizu njih. Norme možete pogledati ovde.

Nažalost neki od njih neće moći da nastupe na ”velikoj sceni”. Razlog tome su promeranja takmičenja sa ove na sledeću sezonu koje je usledilo zbog pandemije koronavirusa. Iako su takmičenja pomerena godine za pravo nastupa nisu menjanje pa tako veliki broj takmičara ipak neće nastupiti na prvenstvima Sveta i Evrope iako imaju normu.

U slučaju srpskih atletičara to je broj od njih 9, dok je jedna norma neće moći da takmiči zbog manjka godina.

Adriana Vilagoš, juniorsko prvenstvo Srbije 2020, bacanje koplja
Svaki hitac Adriane Vilagoš bio je bolji od sve tri norme; Foto: Atlex

Prvo će na programu biti Evropsko prvenstvo za juniore od 15.- 18. jula u Talinu.  Zatim slede Olimpijske igre (23. jul – 8.avgust), a nakon njih biće održano prvo u20 Svetsko prvenstvo u Keniji koje je će se održati od 17.-23. avgusta, a potom će najbolji mlađi juniori Evrope nastupiti na u18 Evropskim prvenstvom koje će se održati u Rietiu od 26.-29. avgusta.

U20 SP – Nairobi

Na Svetskom prvenstvu za juniore u Najrobiju (Kenija) za sada Srbija ima sigurna tri učesnika i sva tri u ženskoj konkurenciji.

Još prošle odine normu je ispunila Adriana Vilagoš u bacanju koplja i svaki hitac sa 500-gramskim kopljem joj je bio bolji od norme 50,50 metara, a na ovonedeljnom takmičenju u Sremskoj Mitrovici pridružile su joj se Zorana Rokavec i Iva Maletić.

Prvo je normu ispunila Rokavec u skoku uvis preskočivši 182 centimetara kolika je i norma , da ubrzo usledila još jedna norma od Maletićeve na 800 metara istrčavši 2:08.67, tri stotinke bolje od norme.

Zorana Rokavec, skok uvis u18 PS 2020
Prvenstvo Srbje za mlađe juniore 2020. , 20. septembar, skok uvis, Zorana Rokave (Mladost Zemun); Foto: Atlex

Rokavec i Vilagoš su i naredne godine mlađe juniorke što automatski znači da su ujedno ispunile i norme za Evropska prvenstva i za mlađe i za starije juniorke.

U20 EP – Talin

Što se tiče prvenstva Evrope u Talinu za juniore, pored već tri navedene atletičarke. normu ima i Angelina Topić koja je pre neku nedelju skočila 181 centimetar i tim skokom je sebi obezbedila vizu i za Talin i za Rieti.

Angelina Topić, skok uvis u18 PS 2020
Prvenstvo Srbje za mlađe juniore 2020. , 20. septembar, skok uvis, Angelina Topić (Top Jump); Foto: Atlex

Nema sumnje da će mlada atletičarka Top Džampa skočiti još i taj jedan centimetar koji joj nedostaje do norme za u20 Svetsko prvenstvo.

Što se tiče atletičara koji su blizu norme za u20 šampionat ”starog kontinenta” tu su pre svih Jana Dragutinović u dalju i u troskoku i Bogdan Vidojković na 110 metara sa preponama.

Jana je ove godine skočila 12,46 metara troskok, a u narednih nešto više od pola godine ”juriće” 12,70 metara, dok će u dalju pokušati da preskoči još 9 centimetara pa da sa 6,01 koliko je skočila na juniorskoj Balkanijadi doskoči do 6,10 metara.

Jana Dragutinović, u18 PS 2020
Prvenstvo Srbje za mlađe juniore 2020. , 20. septembar, skok udalj/troskok, Jana Dragutinović (FAP Priboj); Foto: Atlex

Sa druge strane Vidojković ima normu za U18 prvenstvo Evrope, ali jzbog pomeranja takmičenja on će sledeće godine prerasti taj uzrast, a za Talin mu nedostaje svega 17 stotinki.

Ove godine je na preponama visine 0,99 metara, trčao 14.62 sekndde, a za normu mu je potrebno 14.45. Treba napomenuti da Bogdan več ima trku bržu od norme istrčanu na juniorskoj Balkanijadi, ali da se zbog neregulatnog vetra od +2,2 m/s rezultat od 14.38 sekundi smatra nevažećim.

U18 EP – Rieti

Kada je reč o mlađim juniorima u Rieti će pored Vilagoš, Rokavec i  Topić nastupiti i Dunja Sikima i Teodor Antić na 800 metara. Antić je za sada jedini dečak koji ima normu za veliko takmičenje u mlađim kategorijama jer je ovu deonicu pretrčao za 1:55.09 što je za 21 stotinke, a Sikima je jako blizu i norme za stariji juniorski šampionat.

Ona je u izuzetno dobroj trci na mlađe juniorskom prvenstvu Srbije na kojoj je pobedila Iva Maletić zabeležila lični rekord koji joj je obezbedio vizu za Rieti, a za Talin joj nedostaje svega 22 stotinke. Trku je završila za 2:09.77, a norma joj je 2:09.50.

A Emir Bekrić bi uskoro mogao da dobije dostojnog naslednika jer je na 400 metara sa preponama Nikola Kostić ispunio normu za ovo takmičenje.

Kostić je ove godine dva puta istrčao rezultat vredniji od norme 56.00 sekundi. Prvo je na Trofeju Beograda zabeležio rezultat od 54.20 sekundi, da bi ove nedelje u Mitrovici potvrdio normu sa 54.72 sekunde.

Nikola Kostić i Aleksa Sekulić, 400m prepone, U18 PS 2020
Prvenstvo Srbje za mlađe juniore 2020., , 20. septembar, 400m prepone, Nikola Kostić (Košutnjak) i Aleksa Sekulić (BAK); Foto: Atlex

Blizu norme za ovo takmičenje su Jovana Mićić i Milica Tomašević.

Mićićeva je u Mitrovici popravila lčini rekord u skoku udalj za jedan centimetar i sada joj još toliko nedostaje do 5,90 metara koliko iznosi norma za Rieti.

Sa druge strane Tomaševićeva će naredne godine pokušati da ispuni normu na 2000 metara stip jer je na državnom prenstvu istrčala lični rekord 2:22.23 što je za nešto malo više od 7 sekundi slabije od norme (2:15.00).

Normu imaju, ali ne i godine

Nažalost pomeranje Evropskih prvenstava za narednu godinu za čak 7 srpskih atletičara je bila loša vest. Iako su ispunili normu oni neće moći sledeće godine da takmiče jer prelaze u više starosne kategorije.

Tako Aleksa Tomić neće moći da trči na 800 i na 1500 metara na U18 Evropskom prvenstvu kao ni Ognjen Nikolić, te Željko Todorović na 2000 metara stipl, Petar Ilić i Hamed Kaljević u bacanju kugle, troskokaši Nikola Ilić i Jana Dragutinović koja ima normu i za dalj, te Aleksa Sekulić na 400 metara sa preponama.

Pored viška godina Saima Murić ih ima manjak. Iako ima normu za sva tri takmičenja (u20 SP, u20 EP, u18 EP) na 1500 metara ona neće moći da nastpi jer ima tek 14 godina, a na U18 šampionatima dozvoljeno je učestvovati od 16. godine.

(Atlex.rs)

Scroll to Top