Pesimistička predviđanja ABAF-a: Takmičenja su pred otkazivanjem, alternativni domaćini se ne spominju!

Uskoro se atletika po drugi put ove godine vraća u Srbiji, a 23. avgusta na programu je i prva Balkanijada u polumaratonu međutim, ostala takmičenje ABAF-a su pod velikim znakom pitanja.

Od ranije se znalo da je mlađe juniorsko prvenstvo Balkana otkazano. Ono je trebalo da bude održano u Kraljevu, ali je Srpski atletski savez obavestio ABAF da neće biti u mogućnosti da ovo takmičenje organizuju zbog epidemiološke situacije u Srbiji uzrokovano pandemijom koronavirusa.

ABAF nije pronašla drugog domaćina već je takmičenje otkazala, a isti scenario preti o preostalim takmičenjima.

Polu maraton siguran, maraton verovatno

Za sada se jedino sa sigurnošću zna se da će se u Zagrebu održati prvenstvo Balkana u polu maratonu 23. avgusta. Do sada je 10 federacija potvrdilo dolazak svojih atletičara što je dovoljan razlog da se takmičenje održi.

U Bugarskoj 13. septembra treba da se održi prvenstvo u maratonu. Kako za sada nema nikakvih ograničenja za ulazak u ovu državu pozivi za takmičenje u Kjustendilu su počeli da se dele.

Juniorska Balkanijada – pod znakom pitanja

Od 12.-13. septembra na programu bi trebalo da bude juniorska Balkanijada čiji je domaćin Istanbulu. Međutim epidemiološka situacija u Turskoj nije najbolja. Kako stoji u saopštenju ABAF-a nisu preterani optimisti vezano za ovo takmičenje. Iako su granice i dalje otvorene primetan je veliki porast zaraženih i kako navodi ABAF Turska vlada može u svakom trenutku da nametne dodatna ograničenja.

Ukoliko broj zaraženih u samom Istanbulu bude u porastu organizatori su ponudili alternative u vidu gradova Edirne i Bolu.

Balkanska federacija je otvorila prijave za ovo takmičenje i samo ukoliko se 11 ili više saveza bude prijavilo i budu u mogućnosti da dođu nastaviće se sa pripremom takmičenja, u suprotnom biće otkazano.

Seniorska Balkanijada – veoma neizvesna

Centralno takmičenje sezone ABAF-a, seniorski šampionat, je verovatno i najbliži otkazivanju.

Rumunski Kluž bi trebalo da bude domaćin 19. i 20. septembra, ali situacija u Rumuniji je najozbiljnija u okruženju jer imaju najveći broj zaraženih i preminulih od posledica koronavirusa.

Trenutna situacija je takva da nije moguće održati ni jednu disciplinu dužu od 800 metara, stoji u saopštenju ABAF-a. Ukoliko se mere u Rumuniji ne promene da mogu da se organizuju i trke na srednjim i dugim prugama takmičenje neće biti održano (po dopisu ABAF-a može se zaključiti da će to biti ”okidač” da je situacija sa zaražavanjem bolja).

Takođe se navodi da je za ovo takmičenje neophodno da se prijavi minimum 14 od 24 članice ABAF-a kako bi se takmičenje organizovalo. U saopštenju se ne kaže koji je krajnji rok za dostavu prijava, ali stoji da ako ne stigne željeni broj da će takmičenje biti otkazano.

Ni u jednom delu dopisa ABAF ne spominje mogućnost promene domaćinstva na lokacije koje nemaju problema sa COVID-19 (Grčka, Kipar…) samo trajna otkazivanja.

(Atlex.rs)

Scroll to Top