Otkazano i U23 EP: Norveška vlada ne može da izuzme sportiste od strogih pravila vezanih za COVID-19!

Nakon otkazivanja U18 Evropskog prvenstva Norveška, odnosno Bergen je obavestio Evropsku atletiku da neće biti u mogućnosti da organizuju U23 EP zbog zakona o obaveznom odlasku u karantin nakon ulaska u tu državu zbog pandemije koronavirusa.

Pokušavali su čelnici Norveške atletske federacije da dobiju posebne dozvole za atletičare od Ministarstva zdravlja da ne moraju u obavezana karantin koji je pripisan za sve koji ulaze u Norvešku. Intenzivno je poslednjih nedelje trajala rasprava Ministarstva zdravlja, kulture, sporta i Vlade sa čelnicima saveza da se ta odluka o obaveznom karantinu ukine ili da sportisti budu izuzeti od toga, ali propisi ostaju na snazi i važe za sve.

U tim okolnostima jedina opcija je bila otkazivanje evropskog prvenstva za mlađe seniore na kojem se očekivalo da na najviša postolja konkurišu izmeđuostalih Elzan Bibić, Boško Kijanović, Anja Lukić, Dimitrije Novaković, Jasmin Halili

Boško Kijanović, Atletski miting 2, 2020
2. Atletski miting 2020., Sremska Mitrovica – 28. jun, Boško Kijanović (BAK), 400m; Foto: Atlex

Potraga za novim domaćinom i datumom

Narednih dana Evropska atletika će ispitati mogućnost pronalaska novog domaćina kasnije tokom leta, najverovatnije nakon Olimpijskih igara u Tokiju .

Tim povodom oglasio se i privremeni predsednik Evropske atletike Dobromir Karamarinov.

Shvatamo da je ovo bila teška odluka koja je doneta samo zbog trenutne zdravstvene situacije i strogih pravila karantina u Norveškoj. Zahvaljujemo se Norveškoj atletici i LOC-u na svim naporima koji su uložili u pokušaju da izboksuju izuzeće iz karantina, ali najviše od svega zahvaljujemo im što su nastavili pripremni rad tokom ovog veoma teškog perioda. Međutim, uveren sam da ćemo uspeti da pronađemo novog domaćina za ovaj događaj starosne kategorije koji je toliko važan za atletičare u ovoj fazi njihove karijere – rekao je Karamarinov.

Dobromir Karamarinov, Serbian Open 2020
Dobromir Karamarinov, Serbian Open 2020; Foto: Atlex

I samom predsedniku LOC-a i članu Norveškog atletskog odbora Ragnfrid Lano teško je palo otkazivanje takmičenja.

Teška i tužna je odluka koju smo doneli, ali zbog okolnosti nismo imali drugog izbora nego da otkažemo. Sve vreme smo vodili dobar dijalog sa Evropskom atletikom i počeli smo da razgovaramo o mogućnosti da budemo domaćini U23 Evropskog prvenstva 2025., jer smo bili prisiljeni da otkažemo ove godine. Ove planove podržavaju i savetnik grada Bergena, Roger Valhammer i gradonačelnik okruga Vestland, Jon Askeland – rekao je Lano.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

December 2023
No event found!
Load More
Edit Template
album-art

Folijaš, 2022

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs