Nikada više Srbija nije imala predstavnika, nikada više nije imala normi za jedno Svetsko prvenstvo, a selektor Edin Zuković saopštio je spisak od čak 15 imena.

Rekordan broj normi ostvarili su atletičari Srbije za dvoransko prvenstvo Sveta čak 7, a pored njih selektor Srbije ukazaće priliku još njima 8 da se pokažu na najvećoj smotri u zatvorenom.

Norme su prvo ispunili Ivana Vuleta u dalju, Armin Sinančević u kugli i Elzan Bibić na 3000 metara, potom Asmir Kolašinac u kugli da bi ove godine to za nogom pošlo Maji Ćirić na 400 metara prvo, a potom i poslednjeg dana na Belgrade Meeting-u i Anji Lukić na 60 metara prepone, Bošku Kijanoviću na 400 metara i Elzan Bibić i na 1500 metara.

Elzan Bibić, Belgrade meeting 2022
U čak dve discipline će učestvovati na SP!       Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Elzan Bibić, 1500m; Foto: Atlex

Kao domaćini imali smo mogućnost da prijavimo u svakoj disciplini po jednog učesnika, a selektor Edin Zuković je iskoristio to pravo kako bi onima najboljima, koji su bili blizu norme omogućio učešće, borbu sa najboljima i tako im pružio priliko da već za naredno takmičenje, sa ovim iskustvom, ostvare normu.

Specijalne pozivnice, na osnovu zapaženih rezultata dobili su Aleksa KijanovićMilana Tirnanić i Ivana Ilić za 60 metara, Luka Trgovčević na 60 metara sa preponama, Lazar Anić u dalju, Jovana Ilić u troskoku, Angelina Topić u visu, a posebnu dozvolu Svetska atletika je izdala Milici Gardašević za skok udalj. Pravila su takva da specijalnu pozivnicu mogu da dobiju samo atletičari iz koje discipline nema predstavnika sa normom međutim, SA je izašla u susret našem savezu i zahtevu da se i Milici odobri učešće zbog izuzetnih rezultata koje postiže ove godine, tako da je SA napravila presedan na sreću Gardaševićeve i srpske atletike.

Jovana Ilić, troskok, Prvenstvo Srbije 2021
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, Jovana Ilić, troskok; Foto: Atlex

Podsećanja radi pre 8 meseci Lazar Anić je imao operaciju takozvane sportske kile koja mu je stvarala takve problema da u pojedinim trenucima nije mogao ni da hoda. Operacija je urađena 5. septembra čime je prekinuo ”jurnjavu” za Olimpijske igre u Tokiju i kao primarni cilj postavio dvoransko Svetsko prvenstvo. Rizik i mirovanje od gotov mesec dana su se isplatili i Anić će nastupiti na takmičenju koje je toliko priželjkivao.

Možda bi i broj normi bio i veći da se nisu dešavali pehovi u trkama na 60 metara na Belgrade meetingu gde je Tirnanićeva diskvalifikovana u finalu, a Kijanović u trećem startu finalne trke loše startovao i trčao u hendikepu sve vreme.

Tako će Srbija imati 15 prijavljenih predstavnika u 16 disciplina, ali ostaje da se vidi hoće li se svi i takmičiti. Veliki znak pitanja stoji iznad imena Armina Sinančevića. On je zbog povrede propustio celu ovu zimsku sezonu i velika je verovatnoća da, kao što Asmir Kolašinac nije mogao da nastupi 2017. na prvenstvu Evrope takođe zbog povrede, ovoga puta Armin neće moći da takmiči.

Sa druge strane Ivana Ilić je nedavno preležala koronu, ali se vratila treninzima pre koju nedelju tako da će biti spremna za šampionat, ne verovatno koliko je očekivala, ali na dovoljnom nivou za ovakvu manifestaciju.

Od njih 15 četvoro će nastupiti u svom rodnom gradu! Rođeni Beoegrađani su Aleksa Kijanović, Anja Lukić, Boško Kijanović i Angelina Topić.

Treba posebno napomenuti da će Angelina Topić biti jedna od najmlađih učesnica ovoga šampionata sa nepunih 17 godina, ako ne i najmlađa, ali to će se znati ovih dna kada izađu konačne liste učesnika.

Angelina Topić, Belgrade meeting 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Angelina Topić, skok uvis; Foto: Atlex

(Atlex.rs)

Scroll to Top