Najvažnija bitka: Može li Srbija da se vrati u drugu ligu Ekipnog prvenstva Evrope?!

Ovog vikenda 19. i 20. juna, reprezentaciju Srbije očekuje najvažnije takmičenje – Ekipno prvenstvo Evrope na Kipru (Limasol) u kojoj će naši najbolji atletičari pokušati da ujedinjenim snagama obezbede jednu od tri prve pozicije u generalnom plasmanu kako bi Srbiju vratili u drugu ligu.

Pre četiri godine smo ispali u treću ligu, a onda je doneta promena da umesto svake da se Ekipno PE organizuje svake druge godine. Iako je Srbije bila favorit na prošlom šampionatu u Skoplju, iako je sve držala u svojim rukama sve do poslednje discipline štafeta 4×400 metara bila je diskvalifikovali i zbog toga smo morali da čekamo još dve godine za novi napad na drugu ligu. Sada je došlo vreme da se to ispravi.

Popravni ispit shvaćen je veoma ozbiljno pa je tako selektor Edi Zuković celu reprezentaciju okupio već u sredu u beogradskom hotelu M gde su proveli ceo dan u kome su imali i zajednički trening na stadionu Partizana.

Reprezentcija Srvije - Ekipno prvenstvo Evrope 2021

Put Kipra krenulo se već u četvrtak u ranim jutarnjim časovima kako bi ekipa što duže bila zajedno, kako bi se razvilo zajedništvo, timski duh i kako bi se odradilo što više zajedničkih treninga.

Ekipno prvenstvo Evrope je jedinio ekipno takmičenje u atletici (Kup šampiona za klubove od 2019. više ne postoji) u kojem se sabiraju rezultati svih atletičara i u muškoj i ženskoj konkurenciji, a boduje se plasman.

Pored Srbije u trećoj ligi takmičiće još reprezentacije AASSE (male zemlje), Albanije, Andore, Jermenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Kipra (*), Gruzije (*), Luksemburga (*), tzv. Kosova, Malte (*), Severne Makedonije, Moldavije, Crne Gore i San Marina (zvezdicom su označe reprezentacije koje nisu učestvovale pre dve godine), a tri najbolje će se plasirati u rang više.

Ovih 16 reprezentacija koje čine 18 država ukupno će nastupiti sa 425 atletičara i to 224 u muškoj konkurenciji i 201 u ženskoj.

Ekipno prvenstvo Evrope - startne liste

Takmičenje počinje u subotu u 15 časova po našem vremenu i trajaće do 21, odnosno čak do deset sati uveče po lokalnom vremenu. Drugi dan počinje malo ranije u 14:45, a ekipe koje će se plasirati u drugu ligu znaćemo oko 19:50 kada se očekuje kraj poslednje discipline 4×400 metara.

Organizatori su obezbedili uživo prenos koji će moći da se prati putem ovog linka.

Ekipno prvenstvo Evrope 2021 - satnica

(Atlex.rs)

Scroll to Top