Magični skok Milice Gardašević: 6,91m – norma za OI i 8. rezultat na svetu 20 dana pred SP!

Jedan skok, nekoliko sekundi, a toliko važan i značaj – 6,91 metar je Milica Gardašević letela u trećoj seriji na Balkanijadi čime je ubedljivo ispunila noru za Olimpijske igre i sebe pozicionirala na 8. mesto na svetu svega 20 dana pred Svetskog prvenstva u Budimpešti.

Odlična forma Milice Gardašević i konstantnost na 6,80 + metara u poslednja tri takmičenja eskaliralo je na prvenstvu Balkana u Kruševcu u trećoj seriji kada je savršeno iskoristila odličan vetar od 1,8 m/s u leđa i doletela do ubedljivog novog ličnog rekorda od čak 6,91 metra.

Nakon toga više nije imala potrebu da skače, nije se umarala, a ovim jednim skokom Milica je ”ubila tri muve jednim udarcem”. Ispunila je olimpijsku normu za Pariz (6,85m je norma), osvojila je drugu titulu prvakinje Balkana i popravila je lični rekord za 8 centimetara.

Nakon uvodna četiri takmičenja kada je ”koketirala” sa 6,80 metara, poslednja tri je uspela da preskoči tu granicu i nakon 6,82 metra u Poljskoj i Švedsko, te 6,80 u Mađarskoj, u Kraljevu letela je do čak 6,91 metra.

YouTube player

To je trenutno 8. rezultata na svetu i deli ga sa još dve atletičarke, a 3. u Evropi. Fokus ove godine joj je Svetsko prvenstvo u Budimpešti koje je počinje 19. avgusta, a do njega će imati još sigurno jedno takmičenje, a to je državno prvenstvo za nedelju dana na istom mestu.

Forma je u uzlaznoj putanju, a najveći problem Milici na velikim takmičenja do sada su bile kvalifikacije i samo tri pokušaja u njima. Na rešavanju tog problema je očito dosta radila sa trenerom Markom Milinkovim jer je upravo u trećoj seriji na Balkanijadi skočen ovaj fenomenalan skok od 6,91 metra. Takođe najbolje skokove i na prethodnim takmičenjima skakala je u prve tri serije.

Na ovom takmičenju u prvoj seriji skočila je 6,56 metara, da bi u drugoj usledio prestup. Nakon skoka iz treće serije Milica je preskočila četvrtu, da bi se potom i odjavila sa takmičenja.

Drugo mesto osvojila je Kipranka Filipa Kviten sa 6,42 metra, dok je treća Slovenka Neja Filipić sa preskočenih 6,40 metara.

Srbija će tako prvi put u svojoj istoriji imati dve daljašice na Olimpijskim igrama. Milici će ovo biti prve, a pre samo dva dana Ivana Vuleta je takođe potvrdila normu za Pariz skočivši 6,86 metara u Monaku na Dijamantskoj ligi.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

October 2023
No event found!
Load More
Edit Template

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs