Balkanijada u Smederevu: Ovo su snage koje će ”braniti tvrđavu” 26. i 27. juna (FOTO)

Iako je seniorska Balkanijada trebala da se održi u Novom Pazaru zbog epidemiološke situacije organizacija je prebačena na novi stadion u Smederevu.

Trebao je Novi Pazar po drugi put da ugosti najbolje atletičare 21 države iz Balkanske federacije međutim, epidemiološka situacija sa koronavirusom pre neka dva meseca nije bila najbolja pa je Srpski atletski savez bio primoran da u kratkom vremenskom periodu pronađe novo rešenje.

Stadiona u Srbiji ima, ali smeštajni kapaciteti su bili glavni problem da neki od novih atletskih objekata bude organizator ovog spektakla pa je tako za novog domaćina proglašen Beograd.

Iako prestonica nema atletski stadion (kvalitetnu atletsku stazu) opcije su bile Sremska Mitrovica ili Smederevo koji su udaljeni od glavnog grada oko sat vremena vožnje.

Atletski stadion Smederevo
Atletski stadion Smederevo, tvrđava – Aprl 2021.; Foto: Atlex

Izbor je pao na Smederevo iz dva razloga. Jedan je taj što bi stadion u Mitrovici morao da bude rekonstruisan i da se izgrade pojedini objekti, a za svega mesec dana nije bilo moguće sve to uraditi. Drugi je što je stadion u Smederevu nov i nalazi se na spektakularnom mestu unutar tvrđave i time će ovo takmičenje dobiti na dodatnoj važnosti i veličini.

Ljudi iz saveza marljivo rade kako bi atletski stadion u Smederevskoj tvrđavi 26. i 27. juna zasijao punim sjajem i kako bi spektakl bio potpun. Nažalost ovaj stadion nema reflektore pa će tako takmičenje morati da se održi u dnevnom terminu i oba dana će se završiti oko 20 časova.

Poslednji ”voz” za Tokio

Balkanijada u Smederevu imaće posebnu težinu jer se upravo 26. i 27. juna završava period za ispunjenje normi za Olimpijske igre. Zbog toga se očekuju dobri rezultati jer će se nakon ovog takmičenja znati svi putnici za Tokio.

Stadion otvara predsednik

U savez je stigao dopis da je ovo takmičenje od državnog značaja i da je to dobra promocija Srbije u Evropi i svetu. Kao takvo, iako se redi o spomeniku kulture koje je pod zaštitom države, za uvo priliku dozvoljeno je da se postave svi prateći objekti koji su potrebni da bi se ovo takmičenje održalo na najvišem nivou.

U prilog tome da je država prepoznala značaj ovog događaja govori i podatak da bi i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da dođe i da otvori kako takmičenje tako i stadion.

Pored predsednika Srbije i predsednik Evropske federacije Dobromir Karamarinov će biti jedna od zvanica koja će otvoriti ovo takmičenje.

Atletski stadion Smederevo
Atletski stadion Smederevo, tvrđava – Aprl 2021.; Foto: Atlex

”Branioci tvrđave”

Nakon uspešno završenog Ekipnog prvenstva Evrope selektor Edin Zuković saopštio je nešto izmenjeni, skraćeniji, spisak učesnika za Balkanijadu, ali na kojem su se našla i neka nova, mlada imena poput Adriane Vilagoš, Marine Živković

Za razliku od Kipra u Smederevu će nastupiti i Armin Sinančević, Sara Lukić, Milica Emini, Tamara Milunović

Reprezentativci će se okupiti u petak u hotelu ” Holiday Inn” u prepodnevnim časovima odakle će svi zajedno otići na zvanični trening gde će svi moći da isprobaju novu elektroniku.

Balkanijada 2021 - spisak reprezentacije

Prenos i publika

Direktan prenos realizovaće Telegraf.rs na svom YouTube kanalu koji će i u subotu i u nedelju početi oko 14 časova.

Kao i na svim ovogodišnjim takmičenjima uživo rezultati moćiće da se prate putem Open Treka.

Kako je krizni štab dozvolio prisustvo publike na sportskim događajima tako će svi zainteresovani moći da dođu i uživo da gledaju Balkaniijadu. Pored VIP tribine postojaće i tribina za sve ljubitelje atletike, a pored nje biće dozvoljeno da publiika bude oko celog stadiona.

Balkanijada 2021 - satnica

(Atlex.rs)

Scroll to Top