Atletika posle korone: Sve je otkazano, Kup šampiona više ne postoji, borimo se za Pariz, a od njega će zavisiti i Ekipno prvenstvo Evrope

Koronavirus ”paralisao” je svet, sve je stalo, sva sportska dešavanja su zaustavljena, odložena ili otkazana, a kakva je sudbina ”kraljice sportova” u Evropi, ali i u celom svetu za Atlex priča prvi srpski član veća Evropske atletske federacije i direktor Srpskog atletskog saveza (SAS) Slobodan Branković.

Svetski podaci kažu da je gotovo dve trećine planete stalo zbog pandemije koronavirusa. Sport praktično više i ne postoji, retki su koji prkose svetskoj pošasti. Atletika je uspela da završi prvi deo svoje godine gotovo u celosti. Dvoranska takmičenja su sva završena u celom svetu na vreme, bez problema, sva sem onog najvažnijeg koje je trebalo da bude kruna, a to je Svetsko prvenstvo koje je trebalo da bude u Kini.

Upravo tih dana, sredinom februara, kada je zvanično objavljeno da se SP odlaže za narednu godinu pandemija je polako počela da izlazi iz Kine i da ulazi u Evropu što je danas prouzrokovalo otkazivanjem svih velikih atletskih takmičenja.

– Kao što znate Olimpijske igre su zvanično pomerene za sledeću godinu, a što se atletike tiče otkazana su i sva takmičenja mlađih kategorija bilo na Evropskom ili svetskom nivou. To u pravodu znači da mlađi juniori ove godine neće imati Evropsko, a stariji Svetsko prvenstvo – kaže Slobodan Brankovič direktor SAS-a na početku razgovora za Atlex.

Slobodan Branković
Dodela godišnjih nagrada najboljih za 2019., Slobodan Branković; Foto: Atlex

Možda i ”najosetljivija” grupa atletičara su juniori, pogotovo stariji koji sledeće godine postaju seniori i svoj juniorski staž završavaju bez velikog takmičenja za koje su se izborili.

– Pomeranjem svih ovih takmičenja za narednu godinu, za koje još nije tačno definisano kad i da li, donosi probleme jer veliki broj atletičara neće moći da takmiči iz razloga što će preraasti taj svoj uzrast za koji su ispunili normu, a za starije su norme znatno jače. Tu će morati da se napravi dobra strategija kako se u celom svetu ne bi izgubio veliki broj mladih atletičara koji bi trebalo u dogledno vreme da budu nosioci našeg sporta – napominje potencijalni problem Branković.

Evropsko prvenstvo u Parizu

Jedino takmičenje koje još uvek nije odloženo je prvenstvo Evrope u Parizu koje bi trebalo da na programu bude između 25. i 30. avgusta.

– Čelnici Evropske atletike i svi savezi ove federacije ulažu maksimalan napor da se ovo takmičenje ne otkaže. Stanje u svetu je teško, Francuska i Pariz imaj probleme sa koronom, svi se nadamo da ćemo svi mi uspeti da se izborimo sa ovom nedaćom što pre i da ćemo makar ovo takmičenje sačuvati u ovoj godini. Nažalost velike su šanse da se i ono otkaže, ali mi prosto moramo da se nadamo i da se borimo za njega iz razloga da u ovim teškim danima i nedeljama ostavimo atletičarima neku nadu i motivaciju da nastave da treniraju, da znaju da godina nije ”bačena” u potpunosti – kaže član veća Evropske atletske federacije Slobodan Branković.

Ivana Španović, Evropsko prvenstvo 2018
Evrospko prvenstvo 2018., Berlin, 9. avgust, kvalifikacije skoka udalj, Ivana Španović, Srbija; Foto: Guliver/Getty Images/Alexander Hassenstein

Pre neki dan održan je telefonski sastanak čelnika EA, a konačna odluka znaće se za nešto više od mesec dana.

– Sastanak ”kansila” zakazan je za 7. i 8. maj. Nadamo se svi da će do tada naši i svetski lekari uspeti da savladaju ovu ”neman” koja nas napada, da ćemo u Monaku moći da prisustvujemo svi i da donesemo konačnu odluku o Evropskom prvenstvu u Parizu – kaže Branković.

Ekipno prvenstvo Evrope

Nekada pod nazivom Kupe Evrope, a od pre koju godinu Ekipno prvenstvo Evrope na programu je 2021. međutim, i to je sad dovedeno u pitanje jer će na to uticati gust raspored takmičenja naredne godine.

Nakon što Srbija nesrećno nije uspela da 2019. ”pobegne” iz treće lige u drugu u koju je ispala 2017., sada je pitanje da li će novu šansu imati naredne godine ili će za to morati još da se sačeka.

– Nažalost po nas ovo takmičenje se više ne održava svake godine (kako je to bio slučaj do 2017.) pa smo tako ”zaglavljeni” u trećoj ligi već sad treću godinu. Po planu ovo takmičenje je na programu naredne godine, ali ukoliko se dogodi da se EP pomeri za 2021. u tom slučaju sigurno neće biti Ekipnog prvenstva Evrope. Šta će biti sa tim, dali će se pomeriti za 2022. ili će se samo preskočiti jedan ciklus i sačekati 2023. o tome je rano još govoriti. Prvo da se donese odlka o Parizu pa ćemo onda sve ostalo – najavljuje mogući novi problem oko takmičenja Branković.

Reprezentacija Srbije, Ekipno prvenstvo Evrope 2017, Izrael
Ekipno prvenstvo Evrope 2017., Tel Aviv, Izrael, Reprezentacija Srbije; Foto: ASS

Kup šampiona više ne postoji!

Takmičenje koje je proslavilo srpske atletičare i koje je donelo jednu od najvećih radosti u istoriji Srbije je upravo atletski Kup Šampiona. Crvena zvezda je bila prvak Evrope 1991., a kako stoje stvari biće i poslednji srpski predstavnik u ovom takmičenju jer najveće klupsko ekipno takmičenje u Evropi, a verovatno i na svetu više ne postoji.

Kup šampiona je bilo jedno od takmičenja kojem su se atletičari najviše radovali i zbog kojeg je Ekipno prvenstvo Srbije imalo posebnu draž, jer su šampioni predstavljali Srbiju na ovom takmičenju najboljih na ”starom kontinentu”.

– Ovo takmičenje je ukinuto jer nije moglo finansijski da izdrži. Predložene su neke promene, ali ništa konkretno se nije uradilo, tako da za sad ovo takmičenje odlazi u istoriju – kaže član veća Evropske atletske federacije Slobodan Branković.

Poslednji predstavnici Srbije bili su atletičari i atletičarke Crvene zvezde 2019. na takmičenju koje je održano u finskom gradu Tampere.

AK Crvena zvezda, Kup šampiona 2019
AK Crvena zvezda, Kup šampiona 2019. ; Foto: Atlex

– Problem kod ovog takmičenja je što ono nije takmičenje Evropske federacije već… polu privatno koje je EA finansiralo. Kada su predložene izmene i kada je EA uvidela da postoje finansijski problemi oko organizacije ovih takmičenja nastao je problem. EA je zbog toga morao da povuče finansije koje je pružao organizatorima ovog takmičenja, a oni, za sad, nisu uspeli da pronađu drugi model finansiranja. Tako da iako se nešto organizuje to više neće biti pod pokroviteljstvom Evropske atletike – ističe Branković, ali ostavlja mogućnost da u doglednoj budućnosti EA oformi novi modernizovani Kup šampiona.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

September 2023
No event found!
Load More
Edit Template

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs