Rođeni brat Baršima igraće za Katar na SP u fudbalu: Mundijal je idealna prilika da se upozna naša kultura i steknu nova poznanstva, ističe visaš

Počinje Mundijal u fudbalu, za mnoge najbitnije i najpopularnije takmičenje na svetu, a jedan od učesnika ovog spektakla koji se održava u Kataru biće rođeni mlađi brat olimpijsko i svetskog šampiona u skoku uvis Mutaza Esa Baršima (31), Mešal (24).

Katar će biti domaćin prvog Svetskog prvenstva u fudbalu koje se održava u zimskom (jesenjem) periodu od 20. novembra do 18. decembra i koje će biti igrano u jednoj muslimanskoj državi, a među 32 selekcije učestvovaće i reprezentacija Srbije.

Ono što je zanimljivo za atletski svet je što će boje domaće selekcije braniti rođeni brat jednog od najboljih skakača uvis svih vremena Mutaza Ese Bašima Mešal. Mešal Baršim je 24-goddišnji golman koji brani u domaćoj ligi kao i svi ostali reprezentativci Katara. Selektor reprezentacije još uvek nije doneo konačnu odluku da li će Baršim biti prva opcija za odbranu gola domaćina koji prvi meč na šampionatu, ali i istorijski prvi u istoriji ove države na SP, igra u nedelju 20. novembra u 17 časova sa Ekvadorom.

Mešal Baršim, golman Katara, brat skakača uvis Mutaza
Mešal Baršim, golman Katara, brat skakača uvis Mutaza Esa Baršima; Foto: Ralph Freso/Getty Images

Stariji i popularniji brat Mutaz je za sajt ”Supreme Committee for Delivery and Legacy” rekao da je FIFA Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. važna platforma za ujedinjenje naroda, slaveći njihovu zajedničku strast prema fudbalu, i zlatna prilika da se promene zablude o regionu i jačaju odnosi sa svetom, naglašavajući važnost domaćinstva velikih sportskih događaja i njegov pozitivan uticaj na društvo, kroz upoznavanje kulture zemlje.

Svetsko prvenstvo će pozitivno uticati na naše društvo tako što će pokazati našu kulturu širom sveta i pomoći će ljudima da stvore prijateljstva i izgrade mreže. To je zlatna prilika da promenimo negativnu percepciju o regionu i stvorimo nove i značajne veze. Ovo je prilika koja se pruža jednom u životu i koja se neće ponoviti. Domaćini smo Svetskog prvenstva u arapskoj zemlji i muslimanskoj zemlji po prvi put. Nadam se da će svi doći i iskoristiti ovo iskustvo kako bi naučili više o arapskom gostoprimstvu i svim različitim kulturama – rekao je Baršim koji je ambasador FIFA Svetskog prvenstva.

Osvajač zlatne medalje na Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama dodao je

Sanjao sam da budem na međunarodnoj sceni i to je imalo veliki uticaj na mene. Stvari koje sam naučio, iskustva kroz koja sam prošao, veze koje sam izgradio, prijateljstva, formirao sam i ciljeve koje sam uspeo da postignem… sve to je napravilo zaista pozitivnu promenu u mom životu i jedva čekam da vidim da se to dešava ovde u Kataru tokom Svetskog prvenstva.

Mutaza Esa Baršima, Doha 2019 SP
Svetsko prvenstvo, Doha 2019. – 04. oktobar – Mutaza Esa Baršima (katar), pobeddnik skoka uvis; Foto: Alexander Hassenstein/Getty Images for IAAF

Baršim je pozvao sve ljubitelje fudbala da uživaju u prazničnoj atmosferi tokom svetske mega manifestacije koja se po prvi put održava u arapskom regionu.

Kada navijači sve iskuse iz prve ruke i osete prazničnu atmosferu osetiće jedinstvenost ovog trenutka. Nadam se da će svi iskoristiti ovu priliku da dođu i provedu se najbolje – rekao je Mutaz Esa Baršim.

Baršimova prelomna godina došla je 2010. kada je osvojio Svetsko juniorsko prvenstvo. Od tada je osvojio niz medalja, uključujući tri titule svetskog prvaka 2017, 2019. i 2022. Osvojio je olimpijsko srebro 2012. i 2016. pre nego što je osvojio zlato na Tokiju 2020. nakon što je podelio titulu sa Italijanom Đanmarkom Tamberijem čime je postao prvi Katarac sa olimpijskim zlatom u atletici.

(Atlex.rs)

Scroll to Top