Od ”Brzinom do zvezda” do fudbalskog reprezentativca na SP: Brana Radović ga je prepoznao, sestra kriva i za atletiku i fudbal

Srbija će učestvovati i na ovom Svetskom šampionatu u fudbalu, a među reprezentativcima koji će u grupnoj fazi igrati protiv Brazila, Kameruna i Švajcarske je i jedan nesuđeni atletičar – Nikola Milenković.

Defanzivac Fiorentine važi za jednog od najboljih igrača u Evropi na toj poziciji. Neki od najboljih klubova ga žele u svojim redovima i za njega nude više od 20 miliona evra, a svoj sportski život započeo je u atletici, u projektu ”Brzinom do zvezda”.

Nikola Milenković, Srbija kvalifikacije za SP 22
Nikola Milenković u dresu reprezentacije Srbije – kvalifikacije za SP 2022., Srbija-Irska, 24. mart 2021., stadion rajko Mitić, Marakana: Foto: Stephen McCarthy/Sportsfile via Getty Images

Brzinom do zvezda se bavi motoričkim razvojem dece uzrasta treći i četvrti razred osnovne škole. Pored edukacija, ono što je najpoznatije za BDZ jesu sprinterska nadmetanja na 30+ metara.

Projekat je započet 2006. pilot verzijom da bi 2007. bio u punom obliku. Naredne godine, 2008., u velikom finalu na stadionu Partizana, ispostaviće se danas, ispisana je jedna istorija kako BDZ-a tako i srpskog sporta i fudbala jer je na tom finalu trčao jedan od najboljih fudbalera Evrope i reprezentacije Srbije Nikola Milenković.

Fudbalska karijera mu je krenula još i pre obdaništa, jer je on aktivan bio čak i pre škole. Dok je bio u obdaništu pobedio je predstavljajući svoj vrtić. Mi smo se iznenadili, nismo imali pojma da poseduje takvu brzinu. Uvek se isticao na tim takmičenjima borbenošću, snagom, jačinom. Kada su trčali u prvom-drugom razredu uvek je bio prvi, u trećem i četvrtom bio je najbrži na Čukarici. Tada je otišao na takmičenje ‘Brzinom do zvezda’, ja sam išla sa njim, tri dana je trajalo na Partizanovom stadionu. Deca iz cele Srbije su dolazila u tri ture i on se plasirao među prvih šest. Sve se odvijalo uporedo, ali mi nikada nismo prenagljivali, da li ovo ili ono… Pošto je sestra bila atletičarka, njen pokojni trener Brana je govorio: ‘Nek dođe i Nikola da ubrza trku’ – priseća se u razgovoru za Mozzart Sport Nikolina majka Nadežda Milenković.

Nikola Bleki Milenković i Brana Radović, Brzinom do zvezda
Nikola Bleki Milenković i Brana Radović na školsom takmičenju u atletici, stadion Marakana

Dve godine starija sestra Jelena beležila je tada obećavajuće rezultate u atletici, ali je istovremeno trenirala i fudbal, i kako kažu bila je talentovanija od brata. Zbog nje je trenirao atletiku, ali se zbog nje opredelio za fudbal jer ga je upravo ona odvela i prijavila u jednu školu fudbala.

Sve posle toga je istorija. Partizan, pa 2017. transfer u Italiju, u Fiorentinu za 5 miliona evra, postao je standardni član reprezentacije Srbije, 2018. je učestvovao na svom prvom Svetsko prvenstvo u Rusiji i postao je jedan od najcenjenijih defanzivaca Evrope.

Danas je Nikola neizostavni član seniorskog tima Orlova dok je na Apeninima istovremeno izgradio status jednog od cenjenijih i traženijih defanzivaca međutim, malo je poznato kada je i kako krenula Nikolina sportska priča.

Reprezentacija Srbije na Svetskom prvenstvu u Dohi igraće u jednoj od najjačih grupa u istoriji Mundijala sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom.

24.11. (20:00) Brazil – Srbija
28.11. (11:00) Kamerun – Srbija
02.12. (20:00) Srbija – Švajcarska

Nikola Milenković, SP 22
Nikola Milenković, oficijalno fotografisanje pred početak Mundijala u Kataru 2022. – 20. novembar; Foto: Mike Hewitt – FIFA/FIFA via Getty Images

(Atlex.rs)

Scroll to Top