Atletika je moj životni san: Zdravko Čolić se prisetio svojih uspešnih atletskih dana

Jedan od najvećih pevača svih vremena sa ovih prostora Zdravko Čolić u gostovanju na RTS-u pred beogradske koncerte pričao je o mnogim temama, a jedna od njih je bila i atletika i njegovo treniranje u Sarajevu.

Većina ljudi ne zna da je Zdravko Čolić pre pevačke karijere bio perspektivni sportista. Paralelno je bio golman fudbalskog kluba Željezničar i sprinter u atletskom klubu Sarajevo. Tih dana se prisećao na gostovanju na RTS-u u emisiji, koja je posvećena njegovim predstojećim koncertima (za sad ih je četiri) u Areni, ”Zdravko Čolić – Pesma naroda”.

Gostujući kod Olivere Kovačević otkrio je da je zapravo atletika njegova najveća ljubav.

Voleo sam ja atletiku, to je moj životni san bio – započeo je pevač priču o kraljici sportova.

Zdravko Čolić
Foto: Promo

Dok se popularni Čola bavio atletikom nije bilo elektronike, merilo se sve isključivo ručno, a u Bosni i Hercegovini teško je bilo doći do sprinterica, tako da je legendarni pevač bio prinuđen da trči bos. Pored trčanja dobar je bio i u skoku udalj.

Tada sam imao odlične rezultate. Sad to nestvarno zvuči, ali 11,3 sam išao bos (na 100 metara) i 6,86 na mlađe juniorskom šampionatu (skok udalj) – istakao je Čolić.

Jako je teško napraviti analizu koliko bi ti rezultati bili još bolji da je imao malo bolje uslove, ali takvo je vreme bilo.

Zdravko Čolić
Dani Piva u Zrenjaninu, koncert Zdravko Čolić; Foto: Promo

Ono po čemu je Čola bio prepoznatljiv tih dana, krajem sedamdesetih godina prošlog veka, jeste startno ubrzanje.

Imao sam jako dobru tu startnu brzinu, koja me i dan danas dobro drži – kroz osmeh je prokomentarisao pevač.

Atletsku karijeru je rano prekinuo, a ”razlog” je bila gitara.

Kako je sam priznao tih dana je bio malo i prepotentan jer je na treninzima glumio zvezdu.

Zdravko Čolić
Koncert Zdravka Čolića u Vrnjačkoj banji, Zdravko Čolić; Foto: Marko Todorović

Kad je počelo učenje gitare, jednom prilikom u atletskom klubu malo sam izigravao zvezdu. Onda je došlo do jednog sukoba sa mojim trenerom Zoranom Divčićem, koji je tada bio jedan sjajan strateg u AK Sarajevo. Nažalost sam tada otišao iz atletike – sa dozom sete, ali i kroz osmeh priseća se tih trenutaka Čolić.

Paralelno sa atletikom bio je i golman Želje pa je po okončanju atletske karijere ostao još malo u fudbalu dok se skroz nije usresredio na muzičku karijeru o kojoj je izlišno pričati.

Ovo sa atletikom ostaje i dan danas jedna tiha patnja, i gde god ima prilike malo se otrči, šeta, vežba itd., tako da je to neka tiha ljubav – zaključio je Zdravko Čolić.

Na kraju je prokomentarisao da se ni tad, ali koliko vidi ni danas od atletike ne može živeti, ili barem jako teško.

Zdravko Čolić ima 68 godina i nakon koncerata na stadionu ”Marakana”, na Ušću… ponovo se vraća u Arenu u kojoj je nastupao poslednji put 2015. godine.

Već su rasprodata tri koncerta 29. i 30. novembra kao i 13. decembra. Novi termin, četvrtog koncerta, zakazan je za 14. decembar.

Cela emisija:

https://www.youtube.com/watch?v=9xro62-Brp0

(Atlex.rs)

Scroll to Top