Vilagoš umalo bacila normu za seniorsko EP na debiju: Najbolji hitac u istoriji Srbije za mlađe juniorke, Vučenović ponovo preko norme za EP (FOTO)(VIDEO)

Adriana Vilagoš samo što je uzela u ruku seniorsko 600-gramsko koplje postavila je novi najbolji rezultat u istoriji Srbije za mlađe juniorke sa 57,41 metara što je skoro pa norma za seniorsko prvenstvo Evrope.

Na juniorskom prvenstvu Vojvodine koje je održano 22. avgusta u Novom Sadu, Adriana Vilagoš zabeležila je svoj 15. ”rekord” Srbije u mlađim kategorijama. Prvi put u karijeri bacala je seniorsko koplje od 600 grama i zabeležila je fantastičan hitac od 57,41 metara.

U svom prvom hicu u karijeri sa ovim kopljem bacila je odličnih 55,49 metara, ali se nije zadovoljila sa tim i u poslednjoj seriji uspela je da nadmaši tu daljinu za skoro cela dva metra.

Iako uopšte nije bilo planirano da Adriana ove godine baca koplje od 600 grama koronavirus je sve promenila.

– Za ovu godinu nije bilo planirano ni da treniramo sa kopljem od 600 grama. Spremali smo se za u18 prvenstvo Evrope na kojem se baca sa 500-gramskim, ali je zbog pandemije koronavirusa ono odloženo za sledeću godinu. Pošto nismo imali ništa više rešili smo da počnemo da radimo i sa seniorskim kopljem, tako da su ovo takmičenje i rezultat došli neplanirano kada se pogleda plan sa početka godine – rekla je Đerđe Vilagoš majka i trener Adriane za Atlex.

Evropska atletika je u najavi za u18 šampionat Evrope, koji će se umesto ove održati sledeće godine u italijanskom gradu Rieti od 26.-29. avgusta, spomenula sjajnu Srpsku kopljašicu sa napomenom da je ona vlasnica najboljeg ostvarenje svih vremena u ovoj uzrasnoj kategoriji sa hicem od 68,76m.

Koliko je ostvarenje Adriane iz Novog Sada fantastičan govori i podatak da je hitac od 57,41 metara kraći od norme za Evropsko prvenstvo za svega 59 centimetara (58,00m).

Iako joj je ovo već 15. najbolji rezultat svih vremena u Srbiji Adriana još uvek nema državni rekord koji priznaje Svetska atletika, ali ima jedan koji priznaje Srpski atletski savez. To je mlađe juniorski koji je bacila ove godine na zimskom bacačkom prvenstvu kada je 500-gramsko koplje bacila 68,76 metara.

Kako je u tom uzrastu zvanično koplje težine od 500 grama, rezultat bačen sa težim kopljem se računa ”samo” kao najbolji svih vremena međutim, Svetska i Evropska atletika računaju rezultate tek od juniorskog staža.

Da bi Adriani rekord bio i svetski priznata neophodno joj je da koplje od 600 grama baci preko 60,35 metara koliko iznosi juniorski rekord Srbije koji je 2009. postavila Tatjana Jelača, danas Mirković.

Prvo bacanje Adriane Vilagoš seniorskog 600-gramskog koplja - 57,41m
Prvo bacanje Adriane Vilagoš seniorskog 600-gramskog koplja u karijeri – 57,41m, Prvenstvo Vojvodine za juniore 22.8.2020., Novi Sad; Foto: Atlex

Marija Vučenović ”overila” normu za EP

Nažalost Evropsko prvenstvo koje je trebalo da se održi ove godine u Parizu je otkazano i naredno će biti održano tek 2022. Norma u bacanju koplja kod devojaka za to takmičenje iznosila je 58 metara, a najbolja srpska kopljašica Marija Vučenović sigurno bi učestvovala na svom trećem uzastopnom šampionatu ”Starog kontinenta”.

Ona je prošle godine na državnom prvenstvu izborila učešće u Parizu kada je bacila odličnih 58,55 metara. Sada je na juniorskom prvenstvu Vojvodine u VK nastupu bila jako blizu tog hica. Uspela je da zabeleži daljinu od 58,23 metara iako je njen novi trener Feđa Kamasi imao brojne kritike na račun sudija pogotovo zbog nemerenja hitaca koji se nisu zaboli u zemlju, a po njegovim rečima ostavili trag u travi i bili mnogo dalji od ovog izmerenog.

Treba napomenuti da je Marijin lični rekord fantastičnih 6o,60 metara koji datira iz 2018. godine.

(Atlex.rs)

Scroll to Top