Vilagoš i 2020. započela svetskim rekordom: Za 4 metra postavljen 14. rekord! (FOTO)(VIDEO)

Onako kako je Adriana Vilagoš započela 2018. i 2019. na isti način otvorila je i 2020. godinu novim svetskim rekordom u bacanju koplja od 500 grama hicem od 68,76 metara.

Na zimskom prvenstvu Srbije u bacačkim disciplinama koje je održano ove subote u Sremskoj Mitrovici Adriana Vilagoš je 14. put u svojoj trogodišnjoj atletskoj karijeri postavila novi svetski rekord u bacanju koplja.

”Prepleteno” atletičarka Sente obara rekorde sa kopljima od 400 i 500 grama u pionirskom i mlađe juniorskom uzrastu, a sada je uspela da to učini i u juniorskom sa 500-gramskim kopljem.

Ona je na ovom takmičenju po izuzetno hladnom (10 stepeni) i kišnom vremenu uspela da baci koplje fantastičnih 68,76 metara što je za tri metra dalje od dosadašnjeg svetskog rekorda.

Adriana Vilagoš
Zimsko prvenstvo Srbije u baccačkim disiplinama, 7.3.2020., Sremska Mitrovica, Adriana Vilagoš, bacanje koplja; Foto: Atlex

Njega je držala Grkinja Elina Cengo koja je osmog maja prošle godine koplje iste težine bacila 65,90 metara.

Ovo se i dalje vodi kao nezvanični rekord jer Svetska atletike (SA) zvaničnu statistiku vodi samo za seniore i starije juniore (u18) koji takmiče sa seniorskom opremom.

Da bi Adriana Vilagoš postala zvanična svetska rekorderka neophodno joj je da počne da baca i koplja od 600 grama (koja bacaju seniorke) i da hitac bude duži od 62,93 metra. U tom slučaju srpska atletičarka bi postala prva juniorka sveta svih vremena u ovoj disciplini.

Kako je Adriana tek ove godine napunila 16 ima još dve godine da pređe na teže koplje i da postane zvanična rekorderka za u18 kategoriju, ako to ona i njen tim budu želeli.

Adriana Vilagoš i Đerđe Vilagoš, svetski rekord u bacanju koplja
Zimsko prvenstvo Srbije u baccačkim disiplinama, 7.3.2020., Sremska Mitrovica, Adriana Vilagoš i majka/trener Đerđe Vilagoš nakon bačenog novog svetskog rekorda, bacanje koplja (500g); Foto: Atlex

U 2018. oborila je neverovatnih 11 rekorda za pionire, dok se prošle godine malo više posvetila treninzima, sa novim trenerom Dragišom Đorđićem Bizijem, pa je tako ”samo” dva puta postavila nove svetske rekorde.

Do ovog takmičenja mladoj atletičarki iz Sente rekord sa 500-gramskim kopljem iznosio je 64,73 metra.

(Atlex.rs)

Scroll to Top