Vera Nikolić u 71. godini vežba u samoizolaciji i savetuje: Svi moramo da se krećemo, a ja maksimalno koristim svoju zgradu!

Zbog pandemije koronavirrusa svi stanovnici Srbije stariji od 65 godina primorani su, zarad ličnog zdravlja, da budu u kućnoj samoizolaciji 24 sata međutim, nekadašnja svetska rekorderka na 800 metara Vera Nikolić ima ”lek” kako da se aktivno provede to vreme.

Mnogi stručnjaci su saglasni da će osobama starijim od 65 godina zbog KOVIDA-19 možda i teže pasti period kada se ukine vandredno stanje zbog slabe aktivnost u dužem vremenskom periodu koje može da bude pogubno za njih.

Jedna od najboljih atletičarki Srbije i Jugoslavije svih vremena Vera Nikolić u razgovoru za Danas rekla je da se ona pridržava svih pravila jer ima još mnogo toga što želi da uradi u životu.

Nastavila bi Zemlja da se okreće i bez mene, ako bi mi koronavirus došao glave, ali ja bih još toliko toga da doživim i uradim, s mojim unucima pre svega. Zato se pridržavam svega što nam je rečeno. Tako nam je kako nam je…. I ja bih volela da mogu sama do radnje, da viđam ostatak porodice, družim se s prijateljima… Ali ću se strpeti dok ne prođe ovo zlo – rekla je legendarna Jugoslovenska srednjeprugašica.

Sportski duh joj kaže pomaže da možda lakše prebrodi ovu situaciju iako ima 71 godinu.

– Ne znam za druge ljude, ali mi sportisti smo dosta jake ličnosti. Kada je počelo vanredno stanje rekla sam sebi „Ovo je viša sila, protiv nje se ne može. Moraš i možeš da izdržiš.“ Što pre prihvatiš stvari to ih lakše prebrodiš. Ako sam nekada mogla da trčim kilometre i kilometre po oranicama, s blatom do kolena, onda mogu i da preživim kućnu samoizolaciju. Da, tada sam imala 16, 17 godina i ništa mi nije padalo teško, ali sam mudrija u 71-oj – ističe Vera Nikolić.

Međutim nekadašnja svetska rekorderka na 800 metara ističe da je jako bitno da ljudi nastave da se kreću iako su u kućama, bez obzira na godine jer će tako lakše i bolje pobediti ovu nedaću.

Ne mogu i neću po ceo dan da sedim. Na spratu zgrade u kojoj živim, hodnik između četiri stana pređe se u 25 koraka, a ja svako jutro i veče 15 minuta hodam tom maršrutom. Ne preskačem ni vežbe za kičmu. Razgibavam se i radeći kućne poslove. Kao i svakoj ženi zatvorenoj u četiri zida, kuća mi nikada nije bila čistija. Samo, moraću ponovo u krug, prostoriju po prostoriju – poručila je uz osmeh Vera Nikolić.

Statičnost ubija, sedenje i ležanje po cele dane još više zbog toga svi, bez obzira na uzrast, treba da poslušaju ”recept” nekadašnje velike šampionke. Svakodnevno šetaju po svom spratu i stepenicama je nešto što će sačuvati zdravlje najviše nakon pandemije.

(Atlex.rs)

Scroll to Top