Veliko priznanje za Ivanu Ilić: Predstavnica Srbije na svetskoj smotri mladih sportista u Moskvi (FOTO)

U Moskvi se ovog vikenda (od 31.5.-2.6.) održavao edukativni seminar na temu borbe protiv korišćenja nedozvoljenih sredstava u sportu, u organizaciji Olimpijskog komiteta Rusije, Antidoping agencije Rusije (RUSADA) i Ministarstva sporta Rusije. Četvoro mladih sportista iz tri sporta predstavljalo je Olimpijski tim Srbije, među njima i atletičarka Ivana Ilić.

Ove godine se održava letnji Olimpijski festival mladih Evrope (EYOF), dok će početkom naredne godini biti zimski Olimpijski festival mladih (YOG). Povodom ovih takmičenja, mladi sportisti iz celog sveta su se okupili u prestonici Rusije kako bi od svetskih predavača učili koliko je doping štetan i kako treba negovati sportske vrednosti.

https://www.instagram.com/p/ByLZ5rNCflX/?utm_source=ig_embed

Na ovom seminaru mogli su da učestvuju sportisti koji su već učestvovali na EYOF-u ili YOG-u ili oni koji će po prvi put učestvovati na predstojećim takmičenjima.

Srbiju su na ovom svetskom skupu predstavljali:

– Ivana Ilić, atletičarka (2002. godište, učesnica letnjeg EYOF-a 2017. godine, učesnica letnjeg YOG-a 2018. godine i kandidat za letnji EYOF 2019. godine.).
– Zoja Grbović, alpsko skijanje (2002. godište, učesnica zimskog EYOF-a 2019. godine).
– Aleksandar Rajičić, džudo (2002. godište, kandidat za letnji EYOF 2019. godine).
– Uglješa Pantelić, alpsko skijanje (2002. godište, kandidat za zimski YOG 2020. godine.

Srpska delegacija mladih sportista u Moskvi na seminaru antidoping agencije Rusije
Srpska delegacija mladih sportista u Moskvi na seminaru antidoping agencije Rusije; Foto: privatna arhiva

Veliko priznanje za ovo četvoro mladih sportista koji su izabrani da budu prestavnici velikog broja svih mladih sportista Srbije.

Ivana ima ispunjenu normu za EYOF ove godine a ućiće u istoriju ovih igara kao jedna od retkih koja će imati priliku, zbog promene uzrasta, da takmiči čak dva puta na ovom takmičenju.

Pre dve godine je trčala 12.59s a u međuvremenu je mlada Čačanka mnogo napredovala. Tako je prošle godine nadmašila Ivanu Španović i istrćala brže 100m od nje kada je ova bila starija pionirka, i tako postavila novi državni rekord od okruglih 12 sekundi.

Ove godine je već istrčala 12,04s i to samo nedelju dana po povratka sa pripreme.

Deca sveta na andtidoping seminaru u Moskvi
Deca sveta na andtidoping seminaru u Moskvi; Foto: privatna arhiva

Njen trener Dragan Dukanac je jako zadovoljan sa rezultatima koje je Ivana postizala na treninzima u Trebinju, gde su bili na reprezentativnim pripremama.

– Kada se nađete na spisku od četiri imena iz svih sportova u Srbiji dovoljno govori. Posle priprema u Trebinju imam još jasniju sliku i mislim da smo na dobrom putu da ostvarimo još bolje rezultate. Sprinterske discipline su veoma zahtevne i traže potpunu posvećenost takmičara i trenera. Pokušaćemo da napravimo tim koji će pratiti Ivanu, još jednom moram da izrazim veliku zahvalnost fizioterapeutu Miodragu Vasiću i ostalima koji su uvek tu kada zatreba – rekao je Dukanac.

(Atlex.rs)

Scroll to Top