Ulazak u evropsku istoriju za žrtvu ima SP: Ivane Španoivć završila sezonu i preskače naredno Svetsko!

Kako bi ušla u istoriju evropskih dvoranskih šampionata kao jedina atletičarka koja je četiri puta za redom osvojila zlatnu medalju Ivana Španović je odlučila da završi ovu turbulentnu sezonu, ali i da ne braniti svetsku titulu naredne godine!

Brojni problemi pratili su Ivanu Španović ove godine, od bolesti i visoke temperature početkom godine do preloma metatarzalne kosti desnog stopala 16. juna ove godine. Sve to je praćeno pandemijom koronavirusa i otkazivanjem svih veliki takmičenja je prouzrokovalo da najbolja Srpska atletičarka zabeleži samo jedno takmičenje ove godine.

To se dogodilo 7. juna na mitingu u Novom Sadu kada je skočila 6,80 metara, a devet dana nakon toga došlo je do nezgodne povrede neodrazne noge zgloba zbog  koje je morala da nosi longetu šest nedelja.

Kako je do kraja takmičarske godine ostalo samo državno prvenstvo, Balkanijada i možda neki miting Dijamantske lige, u dogovoru sa trenerom Goranom Obradovićem i doktorom Jovanom Đurovićem odlučeno je da se Ivana nakon skidanja longete u potpunosti oporavi i da se natenane pripremi za predstojeću, vrlo bitnu, godinu.

Ivana Španović, Novi Sad
Daljaški miting 2020., Novi Sad – 6. jun, stadion Karađorđe, Ivana Španović, skok udalj; foto: privatna arhiva

– Dve su bitne stavke zbog kojih je doneta odluka da se Ivana ne takmiči u ovoj kalendarskoj godini. Otkazivanje brojnih bitnih takmičenja, između ostalih i Dijamantske lige, kao i nešto duži period Ivanine rehabilitacije, posle preloma metatarzalne kosti desnog stopala 16. juna ove godine – rekao je za “Novosti” Goran Obradović

Pregled pre početka povratku treninzima Ivana će obaviti u utorak 25. avgusta kada u Beograd iz Londona stiže doktor Đurović.

Svakako je najvažnija stvar da je posle šest nedelja nošenja ortopedske čizme i pregleda dr Jovana Đurića, koji je u utorak specijalno doleteo iz Londona, sa Ivaninim desnim stopalom sve u redu i da će posle dvonedeljne rehabilitacije započeti sa laganim treninzima – precizira Obradović.

Ivana preskače ovogodišnje, izmenjeno, izdanje Dijamantske lige, miting DL u Judžinu; Foto: Guliver/Getty Images/ Jonathan Ferrey

Po njegovim rečima očekuje se da se tokom septembra Ivana vrati redovnim treninzima, a u zavisnosti od saveta epidemiologa i Ministarstva sporta planiraće se odlazak na pripreme.

– Čekamo uputstva Ministarstva sporta, bez čije zvanične potvrde nema odlaska u inostranstvo na zimske pripreme – kaže Goran Obradović.

Bez Ivane na SP u Nankingu

Dvoransko Svetsko prvenstvo je sa ove pomereno za 2021. godinu i održaće se u kineskom Nankingu od 19.-21. marta. Zbog lokacije, ali i zbog kratkog razmaka između dva velika takmičenja odlučeno je da se fokus baci na EP.

Zbog ovako kasnog održavanja SP-a skraćuje se pripremni period za letnju sezonu, ali i za oporavk od nikad duže dvoranske, a naredne godine na programu su i odložene Olimpijske igre.

Ivana Španović, zlatna medalja sa Svetskog dvoranskog prvenstva 2018
Ivana neće braniti svetsko dvoransko zlato osvjeno u Birmingenu 2018. godine – Doček Ivana Španović nakon osvojene zlate medlaje na SP 2018. u Atletskoj dvorani, 6. mart 2018.;   Foto: Atlex

– Evropsko prvenstvo u dvorani je od 5. do 7. marta u poljskom Torunu. Tamo će Ivana braniti niz od tri zlatne medalje, dok u Nanking nećemo ići. Preblizu je šampionatu ”Starog kontinenta”, a opet suviše kasno za planove vezane za sezonu na otvorenom gde su nam Olimpijske igre u Tokiju primarne. Dakle, Ivana neće u Nankingu braniti zlatnu medalju osvojenu u Birmingemu 2018. godine – rekao je Goran Obradović u intervjuu za Sportski žurnal.

(Atlex.rs)

Scroll to Top