Torunj pa Istanbul: Evropsko prvenstvo u dvorani 2023. prvi put u Turskoj!

Drugog dana 160. sastanka Evropskog atletskog saveta odlučeno je da Turska i Istanbul budu domaćini dvoranskog prvenstva Evrope 2023. godine.

Nakon što je Rimu dodeljeno Evropsko prvenstvo na otvorenom 2024., Istanbul će po prvi put u svojoj istoriji organizovati šampionat ”starog kontinenta”.

Doduše turska prestonica je 2012. bila domaćin Svetskog dvoranskog šampionata kada je za potrebe tog takmičenja sagrađena nova dvorana ”Atakoy Athletics Arena” kapaciteta 7000 sedećih mesta. Od tada je ona svake godine domaćin Balkanskog šampionata (izuzev 2017. kada je to bila Beogradska arena), a ovo će biti prilika da nakon 11 godina tribine ponovo budu pune.

– Istanbul je podneo jaku ponudu i Savet je veoma zadovoljan što će dvoransko Evropsko prvenstvo u atletici 2023. dodeliti njima. Objekti u Istanbulu su među najboljima u Evropi što će atletičarima pomoći da postignu svoje najbolje performanse. Siguran sam da će i svi posetioci uživati u čuvenom turskom gostoprimstvu – izjavio je VD predsednik Evropske atletike Dobromir Karamarinov.

Strahinja Jovančević, dvoranska balkanijada 2020
Dvoranska Balkanijada 2020., Istanbul – 15. februar, skok udalj, Strahinja Jovančević; Foto: Turski atletski savez

Pre Istanbula najbolji atletičari Evrope, među kojma je već sad čak 8 atletičara iz Srbije (Elzan Bibić na 1500/3000 metara, Ivana Španović i Strahinja Jovančević u dalju, Aleksa Kijanović i Milana Tirnanić na 60 metara, Boško Kijanović na 400 metara te Armin Sinančević i Asmir Kolašinac u bacanju kugle), od 5.-7. marta 2021. takmičiće u poljskom gradu Torunj.

Pored navedenih do norme bi mogli da dođu i Lazar Anić i Milica Gardašević u dalju, Maja Ćirić na 400 metara, Luka Trgovčević na 60 metara sa preponama, Jasmin Halili u skoku uvis… Norme možete pogledati ovde.

Iako je bilo najavljeno da će se u sredu odrediti i domaćin u23 prvenstva Evrope na otvorenom za 2023., ta odluka će se naknadno doneti.

(Atlex.rs)

Scroll to Top