Stranić sezonu otvorio državnim rekordom: Čak dva puta ga nadmašio i prešao na novi nivo! (FOTO)

Fenomenalni Jovan Stranić ponovo je oborio rekord Srbije za juniore u bacanju kladiva i to za gotovo tri metra bacivši  70,22 metara čime je ispunio i normu za U20 Svetsko prvenstvo.

Na U20 Kupu Vojvodine koji se održao 14. i 15. maja u Sremskoj Mitrovici, kao kvalifikacije za finale Kupa Srbije, najbolji rezultat viđen je u bacanju kladiva. Sjajni 18-godišnji Jovan Stranić izrasta u jednog od najboljih srpskih atletičara.

Dečko koji se možda malo nalazi i ispod radara srpske javnosti jer u glavnom trenira i takmiči u Sloveniji je višestruki državni rekorder u ovoj disciplini. Prošle godine je obarao državne u kategorijama U18 i U 20, a ove, svoje prve starije juniorske godine i na prvom takmičenju kao zvanično stariji junior kladivo teško 6 kilograma bacio je za skoro tri metra više nego lani.

Prošle godine juniorsko kladivo bacio je najdalje 67,69 metara na miting u u Sloveniji u Mariboru, da bi ovu sezonu započeo hicem u poslednjoj četvrtoj seriji, sa 70,22 metra. Podsećanja radi Jovan je baš u Mariboru prošle godine imao sličan hitac od preko 70 metara, ali mu je kladivo izašlo iz segmenta za koji centimetar pa rezultat nije priznat.

Jovan Stranić, U20 NR, Maribor 2021
Atletski miting Maribor 2021. – 9. jun, Jovan Stranić, bacanje kladiva U18 rekord Srbije; Foto: Atletski savez Slovenije

Stranić je čak dva puta na ovom takmičenju nadmašio dosadašnji njegov državni rekord. Već u prvoj seriji je nagovestio da će on biti oboren jer je kladivo letelo na 67,65 metara. Potom je usledio prestup da bi u trećoj bacio 69,41 metar, ali Jovan se tu nije zaustavio i želeo je da prebacio ”magičnu granicu” od 70 metara što mu je uspelo u poslednjoj četvrtoj seriji.

Ovim hicem obezbedio je i sebi učešće na U20 Svetskom prvenstvu u Kaliju jer je norma za ovo takmičenje 68,30 metara. Ono je na programu ove godine od 1.-6. avgusta.

Naredno takmičenje imaće 24. maja u Ptuju (Slovenije) potom i 28. u Slovenskoj Bistrici.

Sve rezultate sa U20 Kupa Vojvodine možete pogledati ovde.

Jovan Stranić, novi NR 70,22
U20 Kup Vojvodine 2022 – 15. maj, Sremska Mitrovica – Jovan Stranić (AK Vojvodina) oborio je novi državni rekord u bacanju kladiva (6kg) 70,22m; Foto: privatna arhiva

(Atlex.rs)

Scroll to Top