STAZOM USPEHA BEZ STAZE: Strahinja Jovančević nema gde da trenira, jer je podloga na Marakani poligon za povrede! (FOTO)

Izuzetno loši uslovi za atletiku na stadionu ”Rajko Mitić” ozbiljno dovode u pitanje kako će treći daljaš Evrope i rekorder Srbije Strahinja Jovančević da se sprema za svetsko prvenstvo, osnovni uslov za bavljenjem atletikom je atletska staza, a atletski klub Crvena zvezda je nema.

Klub koji je dao mnogo legendi, pregršt medalja, klub koji je 1989. pokorio Evropu i osvojio Kup Šampiona u muškoj konkurenciji i bio vicešampion u ženskoj iste godine, danas gotovo da nema gde da trenira.

Uspeh Strahinje Jovančeviža i osvajanje bronzane medalje na prvenstvu Evrope je još veći kada se zna u kakvim uslovima trenira. Njegova izjava da je ova staza poligon za povrede govori sve!

”Atletska staza”

Atletska staza na Marakani
Atletska staza na Marakani 2019.; Foto: Atlex

Atletska staza na ”Marakani” poslednji put je menjana uoči Univerzijade 2009. godine kada je Beograd bio domaćin. Kako bi takmičenje podigli na viši nivo i kako bi rezultati bili još bolji odlučeno je da se uloži u tada novu tenologiju atletskih staza i da se umesto tradicionalnog tartana postavi ”Mondo”. Brza, tvrda staza namenjena za takmičenja a nikako za treninge, upravo zbog svoje tvrdoće, tih godina počela je da se postavlja na stadionima koji su bili domaćini najvećim atletskim takmičenjima.

Pored ”Marakane” gde je bilo celo atletsko takmičenje na Univerzijadi, za pomoćni, odnosno stadion za zagrevanje, uzet je objekat na Vojnoj akademiji. Da bi uslovi bili isti i na ovaj stadion stavljena je Mondo. To su jedina dva objekta u Srbiji sa ovom vrste atletske podloge.

– Problem sa atletskom stazom imamo već duži niz godina. Staza koja je postaveljena za Univerzijadu 2009. godine je isključivo takmičarska, male elastičnosti i dosta je podložna spoljnim uticajima. Nažalost, danas je gotovo neupotrebjiva najvećim delom svoje površine – Mladen Gajić generalni sekretar AK Crvena zvezda.

Atletska staza na Marakani
Atletska staza na Marakani 2019.; Foto: Atlex

Neupotrebljiva staza nakon 10 godina, ali i mnogo pre

I ako je rok upotrebe 10 godina, već posle prvog takmičenja videlo se da tu nešto nije kako treba. Staza kao da je bila različite boje, kao da nije od istog materijala a da je tako videlo se već posle nekoliko godina. Staza se na pojedinim delovima brže i više uništavala nego na ostalim.

Projektaovano tvrda staza ubrzo je postala mnogo tvrđa nego što je bila i što treba da bude. Godinama je dobila naziv ”betonjarka” jer je atletičarima bilo gotovo jednako da li trčali po betonu ili na njoj.

Sprinterice ne mogu da se koriste na ”Marakani”!

Atletske patike se zovu sprinterice i one imaju eksere na đonu. Veličine su od 6, 7 mm i pomažu da se atletičari ne klizaju na stazi, da budu čvršći i da bi bili brži. Kada je u pitanju atletska stza na stadionu Crvene zvezde u sprintericama je nemoguće trčati. Ti ekseri proklizavaju i osećaj je kao na ledu.

Atletska staza na Marakani
Atletska staza na Marakani 2019.; Foto: Atlex

Stazom uspeha, a steze nema

Razlog za ovakvo stanje staze, pored već spomenutog diskutabilnog kvaliteta pri samom postavljanju, može se naći i u vremesnkim uslovima ali i velikom broju atletičara koji treniraju u AK Crvenoj zvezdi. Predvodnik više od 600 atletičara koliko ih je u klubu je Strahinja Jovančević. On je zvaničan kapiten kluba več 2 godine. Danas najzapaženiji i najuspešniji aktivni član kluba pored Tatjane Mirković (ex Jelača) i Tamare Salaški koje su predvodnice ženske ekipe.

Od atletskih škola sve do seniora svakodnevno se trenira gotovo tokom celog dana tokom cele godine. Nekada dok je staza bila još koliko toliko upotrebljiva, organizovana su brojna takmičenja. Poslednje veliko takmičenje bilo je finale Kupa Srbije 2014. godine.

– O organizaciji takmičenja ne možemo ni da pomislimo. Sve ovo ne priliči klubu koji je u poslednjih pet godina Srbiji dao dve evropske medalje, godišnje preko 20 reprezentativaca u svim kategorijama…  – skrenuo je pažnju Gajić

Jovančević uskoro kreće u pripreme za svetsko prvenstvo ali kako će odraditi pripremni deo u kome treba da radi duga, brza, kružna trčanja je veliko pitanje ali i misterija za sad.

– Kao član AK Crvene Zvezde služim se stadionom “Rajko Mitić”. Nažalost tu više ne može da se trenira jer je tartan staza potpuno oronula, do te mere da više ne možete napraviti razliku između betona i tartana. Opasno je trenerirati na njoj jer je to pravi “poligon za povrede”. Ne bih mnogo da pričam o stanju staze jer zaista svako ko izađe na nju, pa čak i amater, može da primeti koliko je stara ta Mondo staza i da je izgubila svaku svoju funkciju – Strahinja Jovančević.

Atletska staza na Marakani
Atletska staza na Marakani 2019.; Foto: Atlex

17 aktuelnih rekordera Srbije ima Crvena zvezda

Pored Jovančevića koji je državni dvoranski rekorder u dalju, Crvena zvezda ima još 16 rekordera Srbije. Slobodan Branković, Slobodan Popović, Daniel Korica, Borislav Dević, Vule Maksimović, Milan Ristić, Dragutin Topić, Dragan Perić, Dragan Majstorović, Kornelija Šinković, Tamara Salaški, Breda Pregar, Jelena Vasić Radinović, Tatjana Jelača, Zoran Đurđević i Tamara Malešev su Zvezdini aktuelni rekorderi.

AK Crvena zvezda je najtrofejniji atletski klub u Srbiji, višestruki uzastopni osvajač (ekipnog) prvenstva i Kupa Srbije i prestavnik naše zemlje na evropskoj sceni na Kupu Šampiona.

– Ekipni smo prveci Srbije za seniore, seniorke, juniore i ml.juniore i  klub koji ima duži kontinuitet u postizanju vrhunskih rezultata. U konkurenciji oko 100 registrovanih klubova mi smo samo u 2018. godini osvojili 5 od deset ekipnih prvenstava. Svake godine sa muškom i ženskom ekipom takmičimo na Kupu Šampiona gde postižemo odlične rezultate.  Nekoliko stotina dece svih uzrasta svoje prve sportke korake napravi u našem klubu. Sve ovo postižemo uz improvizaciju i veliki trud trenera, sportista i uprave kluba –  samo neki od uspeha kluba kojeje naveo Gajić.

Atletska staza na Marakani
Atletska staza na Marakani 2019.; Foto: Atlex

Letnji sport sa zimskim uslovima

– Zanimljiva je činjenica da u Beogradu imate mnogo bolje uslove da trenirate tokom zimske sezone nego tokom letnje. To je skroz atipično za atletiku, pa i generalno za sportove koji pripadaju letnjim olimpijskim igrama. Možda je i to razlog što mi je trenutno lični rekord u skoku udalj bolji u zatvorenom nego na otvorenom, iako 80% skakača, pa i ostalih atletičara, ima bolje rezultate leti a ne zimi, što je potpuno logično jer je letnja sezona i bitnija i duža a ima i svoje “čari” zbog vremenskih prilika (sunca, vetra). –

– ALI ZATO BEOGRAD NEMA NI JEDAN ATLETSKI STADION! (ima jedan na Košutnjaku ali on nažalost ne ispunjava tehničke standarde prim. aut.). Mi se služimo stadionima koji pripadaju fudbalskim klubovima, pa tako i ja kao član AK Crvene Zvezde se služim se stadionom “Rajko Mitić”. Na njima su ateltske staze u izuzetno lošem stanju pa je gotovo nemoguće odraditi valjano trening – bronzani sa prvenstva Evrope skrenuo je pažnju na najveći i gorući problem beogradske atletike.

Atletska staza na Marakani
Atletska staza na Marakani 2019.; Foto: Atlex

Atletski klub Crvena zvezda beleži nikad bolje rezultate. Statistički gledano u istoriji atletski klub Zvezda imala je jednog predstavnika na nekom velikom takmičenju na svakih 15 godina. Sada u poslednjih 5 imaju osvojene čak 2 evropske medlaje! Tatjana Jelača, sada Mirković, je 2014. u Cirihu osvojila srebrnu medalju u bacanju koplja postavivši tad i rekord Srbije od 64,21m. Pre desetak dana Strahinja Jovančević je osvojio bronzu u skoku udalj sa takođe nacionalnim rekordom od 8,03m. Tu su i  Tamara Salaški i Milan Ristić koji su izmeđuostalih takmičenja bili i na Olimpijskim igarama u Riju 2016. a imamo prilike da vidimo koliko su jake norme da se ode na ovo takmičenje.

– Obraćali smo se do sada nekoliko puta nadležnim institucijama, ali nije bilo  odgovora. Beograd pod hitno mora da dobije najmanje jednu atletsku stazu. Uz dogovor sa fudbalskim klubom smatram da bi najbolje rešenje bilo da se postavi na našem stadionu. Imamo uslova za organizaciju takmičenja i posebnu zonu za zagrevanje u našem “tunelu” što drugi nemaju, a i troškovi postavljanja bi bili manji zbog dobre podloge koja je postavljena 2009. godine. Nadamo se da su poslednji rezultati naših reprezentativaca dobar podstrek da se u saradnji beogradskih klubova, atletskog saveza Srbije, Sekretarijata za sport, Olimpijskog komiteta i Ministarstva sporta dođe do brzog rešenja za atletsku stazu. U suprotnom, Beograd neće imati gde da održi takmičenja. Danas se mnogo govori o napretku atletike u Češkoj. Prag ima preko 30 tartan staza. – zaključio je generalni direktor AK Crvene zvezde i potvrdio priču Strahinje Jovančevića da će beogradska atletika ove godine (za nešto manje od 2 meseca) imati ogromnih problema.

Atletska staza na Marakani
Atletska staza na Marakani 2019.; Foto: Atlex
Atletska staza na Marakani
Atletska staza na Marakani 2019.; Foto: Atlex
Atletska staza na Marakani
Atletska staza na Marakani 2019.; Foto: Atlex
Atletska staza na Marakani
Atletska staza na Marakani 2019.; Foto: Atlex
Atletska staza na Marakani
Atletska staza na Marakani 2019.; Foto: Atlex

(Atlex.rs)

Scroll to Top