Starter – jedna od najvažnijih uloga u atletici: Čak 8 startova u dve trke bilo je mnogo za novi napad na državni rekord (VIDEO)

Više se ne postavlja pitanje da li će nego kad će Aleksa Kijanović oboriti državni rekord na 100 metara, a to je moglo da se dogodi već prethodne subote u Novom Sadu, ali se još jednom pokazalo da je sudija starter jako važna i odgovorna uloga.

Na juniorskom prvenstvu Vojvodine u Novom Sadu, ove subote 22. avgusta, dogodilo se nešto što se ne pamti, da gotovo ni jedna trka nije imala uspešan prvi start.

Vraćane su trke i po nekoliko puta, a najveći problem viđen je kod seniora na 100 metara gde je viđeno čak 10 startova u tri trke.

Dve grupe sprintera, jačine gotovo finala seniorskog prvenstva Srbije, nije imalo sreće sa startovima. U prvoj grupi u kojoj je trčao Aleksa Kijanović trka je startovala tek iz 5. pokušaja! Naredna grupa u kojoj je izmeđuostalih trčao Boško Kijanović je startovala iz drugog, a finale iz trećeg, ali i za taj start sprinteri su mislili da će se ponoviti međutim, on je pušten pa su rezultati znatno slabiji nego što su mogli da budu.

Priprema za start trke na 100m
Priprema za start trke na 100 metara – finale VK za seniore na juniorskom prvenstvu Vojvodine 2020 – 22. avgust; Foto: Atlex

Pred taj poslednji start sprinteri su već počeli vidno da pokazuju svoja nezadovoljstva nikad većim brojem neuspelih startova.

U pravilima ne stoji koliko starter treba da drži sprintere na komandi pozor pre pucnja, to je individualno od trke do trke, ali svaki starter mora da poseduje osećaj za to. Po tome se on razlikuje od ostalih sudija, zato je on starter discipline u kojoj je sve vezano za hiljaditinke, a upravo je to bio glavni problem na ovom takmičenju.

Svi sprinteri su se nakon takmičenja bunili da ih je starter predugo držao na komandi pozor u svim pokušajima. Vrhunac tog neosećaja za start viđen je u finalnoj trci kada je u trećem pokušaju trka puštena iako su svi sprinteri zastali na kratko nakon starta misleći da će se trka ponovo ponoviti međutim, ona je puštena.

Neverovatna scena se dogodila pred start te trke kada je starter zapisivao imena finalista, pošto nije bilo startne liste, i kada je došao do braće Kijanović začudio se kada je čuo ponovo isto prezime.

Na kraju njih dvojica kao da su trčali iz besa dok su ostali samo odradili posao jer nije bilo dobrog starta. Aleksa je kroz cilj prošao za 10,55 sekundi, dve stotinke ispred Boška, dok je treći bio Bulajić sa 11,09 iako je u prvoj trčao 10,91 sekundi.

YouTube player

Ovo je još jedan dokaz onoga što svi atletičari već godinama tvrde i traže da starter mora da bude bivši sprinter koji ima osećaj za davanje starta, a u ovom slučaju su imali primer da starter ne poznaje ni državne rekordere.

Iako nekome sa strane može da izgleda kao lako posao – vikneš pozor i pukneš, svedoci smo da se sprinteri često bune na taj ’’lak posao’’.

Bitna stavka je osećaj i on razlikuje sudije od discipline do discipline. Praktično znanje (da se nekad takmičilo u toj disciplina) o disciplini koja se sudi, u ovom slučaju sprint, je izuzetno bitno, i ta ’’sitnica’’ može vrlo mnogo da pomogne atletičarima jer posao sudije je jako važan i bitan kada su konačne preformanse atletičare u pitanju.

Važan u smislu da svojim iskustvom i znanjem ne ošteti atletičara. Da je svojim iskustvom i znanjem svestan njegove važne uloge ali da je ne ističe, da ne stavlja sebe ispred bilo kog drugog  već da se stavi na raspolaganje atletičarima i da im bude od pomoći bez dodatnog ometanja.

Šta je sprint i njegov start

Trenutku kada je 8 momaka ili devojaka pod velikim nabojem i tenzijom, kada su fokus i koncentracija na 200 posto, kada o svemu odlučuju milimetri i hiljaditinke, kada u tih 10,11, 12 sekundi treba sve da se pokaže šta se treniralo prethodnih meseci…

U takvim uslovima gde nema mesta za grešku i improvizaciju jako je važno imati i sudije koji su svesne toga, koji znaju taj osećaj i koje kada daju start imaju osećaj kao da one ulaze u blok.

Rezultati

                                         100m     W +0.1    I grupa
1. 10,60 Kijanović Aleksa 97 BAK
2. 11,10 Ištvanović Filip 91 CZB
3. 11,12  Gnip Aljoša 98 VNS
4. 11,13 Kovačević Nikola 99 CZB
5. 11,89 Šaponjić Stefan 94 BAK

                 

                                         100m     W +2,2     II grupa
1. 10,53 Kijanović Boško 00 BAK
2. 10,89 Grujić Miloš 98 BAK
3. 10,91 Bulajić Nemanja 96 CZB
4. 11,16  Đurović Vasilije 99 VNS
5. 11,18 Vučurović Marko 92 CZB

 

                                         100m     W +0.6      FINALE
1. 10,55 Kijanović Aleksa 97 BAK
2. 10,57 Kijanović Boško 00 BAK
3. 11,09 Bulajić Nemanja 96 CZB
4. 11,15 Vučurović Marko 92 CZB
5. 11,37 Kovačević Nikola 99 CZB
6. 11,51 Ištvanović Filip 91 CZB
7. 11,89 Šaponjić Stefan 94 BAK
   Dsk. Čl.162.t 6 Grujić Miloš 98 BAK

(Atlex.rs)

najnovije vesti

December 2023
No event found!
Load More
Edit Template
album-art

Folijaš, 2022

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs