Srbija ne treba da brine za budućnost: Završeno odlično juniorsko prvenstvo države (FOTO)(VIDEO)(REZULTATI)

Prethodnog vikenda u Kruševcu održano je prvenstvo Srbije za juniore na kojem se moglo videti da srpska atletika ne mora da brine za budućnost jer su viđeni odlični rezultati.

Takmičenje je održano u promenljivim vremenskim prilikama. Početak je obeležila vrućina, dok su oni koji su nastupali pred kraj imali problema i sa hladnoćom, ali to nije sprečilo najbolje juniore Srbije da zablistaju kad je najpotrebnije. Oni najbolji takmičiće za dve nedelje na Balkanijaddi u Istanbulu.

Teško je izdvojiti ko je najviše iskočio jer je bilo odličnih rezultata.

Dalj/Troskok – Fantastični Marko Vlahović skočio dva velika lična rekorda!

Počnimo sa fantastičnim Markom Vlahovićem koji je u dva dana zabeležio fantastične skokove u dalju i troskoku.

Prvo je u subotu zabeležio rekord karijere u skoku udalj skočivši čak 7,41 metar. To je četvrti najdalji skok ove sezone jednog srpskog daljaša, a o kolikom se napretku za Vlahovića radi govori i podatak da je na ovo takmičenje došao sa ličnim rekordom od 7,19.

Da se nalazi u odličnoj formi demonstrirao je i u nedelju na troskoku gde je takođe zabeležio lični rekord od skoro pola metra skočivši fantastičnih 15,40 metara. Do sada u karijeri imao je samo jedan skok na 15,00 metara.

Marko Vlahović, skok udalj, u20 prvenstvo Srbije 2020
Marko Vlahović pobednik skoka u dalj i troskok na U20 prvenstvu Srbije 2020., Kruševac – 30. avgust,; Foto: Atlex

Kod devojaka u dalju odlična je bila Lidija Todorović koja se sve više približava ”granici” od 6 metara koju je mali broj devojaka u istoriji srpskog dalja preskočilo.

Sjajna Novosađanka skočila je lični rekord za 12 centimetara i sa 5,90 metara osvojila je zlatnu medalju. Druga je bila Jana Dragutinović sa 5,79 dok je treća bila Jovana Mićić, jedna od najmlađih takmičarki sa 5,78 metara. Mićićeva je najbolja starija pionirka Srbije za prošlu godinu, i nakon silnih problema tokom ove godine uspela je da nadmaši lični rekord za čitavih 27 centimetara.

Lidija Todorović, skok udalj
Lidija Todorović, juniorska šampionak Srbije za 2020. godinu – U20 prvenstvo Srbije 2020., Kruševac; Foto: Atlex

Bacanje kugle – Iznenađenje od čitavog metra!

Možda i najveće iznenađenje viđeno je u muškoj kugli gde se očekivala pobeda Dina Tumbula iz Prijepolja. Međutim Elan Zornić iz Sjenice je zasenio sve bacivši kuglu za skoro metar više od rekorda karijere sa kojim je stigao u Kruševac.

Tumbul je stigao sa 17,24 metara koje je bacio ove sezone, ali na ovom takmičenju stao je na 17,04. Sa druge strane Zornić je na državno došao sa 16,76 metara, što je nadmašio prvo u trećoj seriji bacivši 16,78 potom i u petoj 16,90 metara, a onda se desilo pravo malo čudo u poslednjoj seriji kada je bacio neverovatnih 17,54 metara i tako prestigao Dina na prvom mestu. Zanimljivo je da je u poslednjoj seriji samo to bio ispravan hitac.

Elan Zornić, bacanje kugle. u20 prvenstvo Srbije 2020
Elan Zornić juniorski šampion Srbije u bacanju kugle 2020. – U20 Prvenstvo Srbije 2020., Kruševac; Foto: Atlex

Kod devojaka najbolja je bila Zorica Stanić koja je za čitav metar ostavila konkurenciju. Hitac od 13,34 metara koji joj je obezbedio zlato joj je ujedno i novi lični rekord.

VIS – Devojke ”osvežile” drugi dan!

Verovatno najzanimljiviji trenutak drugog dana bila je velika borba u skoku uvis. Disciplina u kojoj su se do pre koje godine medalje delile na visinama od 160 centimetara sada pretenduje da u skorije vreme izbaci minimum jednu visašicu na evropskom nivou.

Aleksandrija Mitrović i Marina Živković stale su na 170 centimetara, Jovana Delić, koja je dugo glasila za najtalentovaniju visašica Srbije, nakon nekoliko godina ponovo se vratila na pobednički put skočivši odličnih 174 centimetara što joj je obezbedilo bronzanu medalju. Po izuzetno hladnom vremenu ponovo su veliku borbu vodile Zorana Rokavec i Angelina Topić. Obe su preskočile 178, ali Rokavec je za razliku od Topićeve uspela da preskoči i 181 centimetar i tako dođe to titule juniorske šampionke Srbije za 2020.

U skoku uvis kod muškaraca samo dva atletičara uspela su da preskoče dva metra. Tomislav Isailović preskočio je 201 centimetar dok je Nikola Mujanović stao na 210.

400m/400m prepone – Zvezdaši najbolji i ”buđenje” prepona

Velika borba i odlična trka se očekivala u ženskoj konkurenciji i upravo tako se i dogodilo. Četiri devojke trčale su brže od minut, a najbolje je startovala Tijana Japundžić. Odličan start pretvorila je i u odličan finiš i opravdala je ulogu favorita ubedljivom pobedom u vremenu od 56,71 sekundi. Nakon nje kroz cilj je prošla Marija Mrkela nakon 57,53 sekunde, dok je treća bila Andrea Sremac koja je ovu deonicu istrčala za 58,05 sekundi. Brža od minuta bila je još i Anastasija Miča sa vremenom od 58,58 sekundi.

Kod muškaraca na 400 metara pobedu je odneo Stefan Kaljuš iz Crvene zvezde. Sprinter koji se ove godine opredelio za takozvani produženi sprint istrčao je odličnih 50,08 sekundi što je za 46 stotinki bilo brže od drugoplasiranog Alekseja Fedora Pavkova. Treći je bio još jedan atletičar Zvezde Luka Olujić sa 50,66 sekundi, svi ostali su trčali preko 51 sekunde.

Na 400 prepone odličan je bio Aleksa Sekulić iz BAK-a koji je trku završio za fantastičnih 56,31 sekundu, ostavivši konkurenciju za više od sekunde i po.

1500m/800m – Sigurne pobede i odličan sprint od 300 metara u dramatičnom finišu

Na 1500 metara više nego ubedljiv bio je atletičar Morave iz Ćuprije Aleksa Tomić koji je trku završio za 3:57.00 što je za skoro pola minuta brže od drugoplasiranog klupskog kolege Alekse Milanovića.

Drugog dana na 800 metara viđen je uzbudljiv finiš kod muškaraca gde je Damir Klempić odneo pobedu ispred Alekse Tomića. Tek u poslednjih 100 metara od strahovitih 300 metara sprinta Klempić je uspeo da se odmakne od Tomića i ostavi ga za 1,30 sekundi završivši trku za 1:54.02. Treći je bio Luka Olujić sa prvom trkom u karijeri ispod dva minuta – 1:59.32, osvojivši tako drugu bronzanu medalju na ovom šampionatu.

800 metara, U20 prvenstvo Srbije 2020., Tomić, Klempić, Olujić
Aleksa Tomić, Damri Klempić, Luka Olujić – 800 metara – u20 prvenstvo Srbije 2020., Kruševac, 30. avgust; Foto: Atlex

Kod devojaka viđena je odlična trka i velika borba između Dunje Sikime, Saime Murić i Ive Maletić. Upravo ovim redosledom su prolazile kroz cilj sa vremenima 2:10.94; 2:11.57 i 2:12.53.

100m/200m – Dominacija Mihajlova, Ilićeva i Milutinovićeva najbrže

U sprintu nije viđeno gotovo nikakve drame. Uloge favorita opravdali su Stefan Mihajlov kod muškaraca, dok je kod devojaka na 100 metara sigurnu pobedu odnela Ivana Ilić, a na duplo dužoj distanci zlato je morala da prepusti Tamari Milutinović.

Kod muškaraca Mihajlov je opravdao ulogu apsolutnog favorita i osvojio je zlata na 100, 200 metara i u štafeti 4×100.

Prvog dana bio je više nego ubedljiv na 100 metara. Posle lagane trke u kvalifikacijama u finalu je jedini istrčao ispod 11 sekundi – 10,98. Drugi je bio Nemanja Tadić iz Cera sa 11,19 dok je treći bio Nikola Lečić iz Novog Beograda sa 11,31 sekundi.

Sutradan na 200 metara Mihajlov i Tadić su ponovo podelili prva dva mesta. Sprinter Zvezde pobedu je odneo rezultatom 22,34 što je za 19 stotinki bilo brže od atletičara Cera. Treći kroz cilj prošao je šampion na 400 metara Stefan Kaljuš za 22,86 sekundi.

Kod devojaka se takođe nije dovodila u pitanje zlatna medalja na 100 metara. Više nego ubedljiva bila je Ivana Ilić koja je isto kao i Mihajlov nakon lagane prve trke bila ubedljiva u finalu. Kroz cilj je prošla za 12,02 sekunde, druga je bila Andrea Sremac sa 12,44 dok je treća kroz cilj prošla Kalina Blagojević ta 12,54 sekunde.

Drugog dana na 200 metara Ivana je imala jaču konkurenciju i liku Tamare Milunović. Atletičarka iz Rume nije trčala 100 metara već se spremala isključivo za duplo dužu distancu. Plan joj je uspeo jer je postala prvakinja države na 200  sa novim ličnim rekordom od 24,48 sekundi. Šampionka na 100 metara bila je druga istrčavši 24,99 dok je treća bila Andrea Sremac sa 25,15 sekundi.

100m/110m prepone – Odlična trka sa preokretom na kraju

Jako uzbudljiva trka viđena je kod devojaka na 100 sa preponama. Veliki dvoboj vođen je između Marije Bukvić i Marine Živković. Bukvićeva je malo bolje startovala i polako je povećavala prednost, ali onda negde na sredini trke Živkovićeva je ”stisla” i naglo počela da okreće trku u svoju korist da bi na kraju prva prošla kroz cilj u vremenu 14,74 sekundi. Bukvićeva je trku za vršila za 14,84 sekunde dok je treća bila Ivona Jurić koja ih je odlično pratila sve vreme i kroz cilj prošla za 14,95 sekundi.

Kod muškaraca Jovan Čanak je osvojio zlato istrčavši novi lični rekord, brži za tri stotnike – 14,55 sekundi. Drugi je bio Bogdan Vidojević sa 14,62 sekunde, a treči kroz cilj je prošao Aleksandar Šapić za 15,20 sekundi.

3000m stipl – Početnička greška skinula zlato najboljoj

Najveća bura digla se nakon trke na 3000 metara stipl za žene gde je ubedljiva pobednica Milica Tomašević nakon trke diskvalifikovana. Sudija na vodenoj prepreci javile su da atletičarka Crvene zvezde nije prešla preko nje u poslednjem krugu pre ulaska u cilj već da ju je zaobišla.

Njen trener Desimir Gajić se žalio na ovu odluku jer je tvrdo da su sudije te koje su je usmerile ka prvoj stazi umesto ka vodenoj prepreci.

Milica Tomašević, 3000m stipl
Milica Tomašević, 3000m stipl, U20 prvenstvo Srbije 2020., Kruševac – 30. avgust; Foto: Atlex

Milica je diskvalifikovana, a ustanovilo se da joj sudije nisu smetale već da je krivica umorne atletičarke koja je verovatno u poslednjim metrima svoje prve stipl trke gledala samo kako da dođe do cilja. Na kraju pobedu je odnela Sanja Đoković iz Čačka u vremenu 12:14.87.

REZIME – Vojvodina i Zvezda najbolji!

Na kraju kada se sve sabere i oduzme Srbija ima odlične pojedince koji već ozbiljno ”kucaju na vrata” seniorskih rezultata.

Kada se pogleda bilans medalja prvo mesto dele Crvena zvezda i Vojvodina Novi Sad sa identičnim brojem osvojenih medalja po 16 ukupno od čega oba kluba imaju po 6 zlata, 5 bronzi i 5 srebra. Treći je ČAK Čačak sa 7 medalja, ali čak 4 zlatne, potom slede BAK sa 9, istim brojem zlatnih, ali dve manje bronzane medalje, pa Mladost Zemun sa 7 i tri zlata…

Prvenstvo Srbije za JUNIORE - rezultati

(Atlex.rs)

Scroll to Top