SP u Beogradu dobilo logo: Promocija takmičenja počinje 17. septembra kuglaškim mitingom na Trgu!

U Skupštini grada Beograda predstavljen je logo za dvoransko Svetsko prvenstvo 2022. čiji će domaćin biti Beograd, pored toga najavljen je i veliki spektakl na Trgu republike 17. septembra gde će se okupiti neki od najboljih kuglaša sveta.

Logo za SP 22 dizajnirali su domaći dizajneri u skladu sa propisima Svetske atletike, a javnosti je predstavljen u četvrtak 10. septembra u skupštini grada Beograda.

Tom prilikom okupljenima obratili su se ministar sporta Vanja Udovičić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović i direktor SAS-a Slobodan Branković, dok se predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou obratio putem video linka.

Predstavljanje loga za SP 2022
Predstavlljanje loga za dvoransko Svetsko prvenstvo 2022 – 10. septembar 2020., skupština grada Beograda; Foto: Atlex

Devetnaesti dvoranski šampionat sveta (ukoliko se u Kini naredne godine održi odloženi ovogodišnji) biče održan u martu 2022. i okupiće preko 3000 takmičara iz više od 200 zemlja.

– Ovo je uzbudljiva prekretnica za grad Beograd, domaćina Svetskog prvenstva u dvorani 2022. godine, jer logotip koji predstavlja i njegovu kulturu i ambicije kao sportskog grada. Za samo 18 meseci Beograd će pozdraviti globalnu atletsku zajednicu i uvereni smo da će se naš Lokalni organizacioni komitet dobro pripremiti i pružiti izuzetno uspešan događaj za sportiste i navijače iz celog sveta. Veoma se radujem što ću biti tamo i što ću videti kako naši sportisti prikazuju sjajnu predstavu – rekao je predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou putem video linka.

Sebastijan Kou, predstavljanje loga SP 2022
Predstavlljanje loga za dvoransko Svetsko prvenstvo 2022 – 10. septembar 2020., Sebastijan Kou, predsednik Svetske atletike, skupština grada Beograda; Foto: Atlex

Logotip Svetskog atletskog prvenstva u dvorani ”Beograd 22”inspirisan je Srbijom, Beogradom i atletikom. U ramu karakterističnog oblika za takmičenja Svetske atletike koji predstavlja slova W i A (World Athletics) predstavljena su najvažnija zdanja grada Beograda; spomenik Knez Mihailu, Palata Beograda, Kalemegdan i Most na Adi. U bojama srpske zastave aplicirane su linije koje predstavljaju atletsku stazu.

– Biće ovo sjajna prilika da podsetimo svet da Srbija može i ume da organizuje najveće međunarodna sportska takmičenja, a Svetsko atletsko dvoransko prvenstvo neće biti samo sportski događaj već i prilika da naš glavni grad otvori vrata posetiocima iz celog sveta. Vlada Republike Srbije nastaviće da pruža punu podršku sistemu sporta i ostaće do kraja posvećena unapređenju svih uslova kako bi Srbija i Beograd spremno dočekali Svetsko atletsko dvoransko prvenstvo 2022. godine – istakao je ministar sporta Vanja Udovičić.

Vanja Udovičić, predstavljanje loga SP 2022
Predstavlljanje loga za dvoransko Svetsko prvenstvo 2022 – 10. septembar 2020., Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta, skupština grada Beograda; Foto: Atlex

Nakon njega prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je istakao da će pored razvoja atletike, kako u Srbiji, tako i u Beogradu, sama prestonica mnogo dobiti jer će je posetiti ljudi iz raznih krajeva sveta.

– Ovo je značajno za našu zemlju, grad, za naš sport. Biti domaćin Svetskog prvenstva u atletici, bilo ono na otvorenom ili u dvorani, znači biti domaćin medijski najeksponiranjeg sportskog događaja na svetu posle Olimpijskih igara i Svetskog prvenstva u fudbalu. Potrudićemo se da opravdamo poverenje i da organizacija Svetskog prvenstva u atletici u dvorani bude naša ulaznica da dobijemo i neka druga prvenstva, kako bi Beograd postao sportska prestonica ovog dela Evrope – rekao je Vesić.

Goran Vesić, predstavljanje loga SP 2022
Predstavlljanje loga za dvoransko Svetsko prvenstvo 2022 – 10. septembar 2020., Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, skupština grada Beograda; Foto: Atlex

Zamenik gradonačelnika je podsetio da će atletika ući u sve osnovne škole. Iako je plan bio da se to dogodi već od ovog prvog septembra, zbog pandemije koronavirusa početak tog programa je malo prolongiran.

Deo logotipa je i naziv takmičenja na engleskom jeziku „World Athletics Indoor Championships Belgrade22“. Kombinacija ovih elemenata nacionalnih obeležja i srpske istorije verno oslikava domaći i nacionalni karakter koje će ovo prestižno takmičenje imati u 2022. godini.

– Beograd je bio domaćin Evropskog dvoranskog prvenstva 2017. godine, kada su postavljeni standardi u organizaciji, a 2022. godine će glavni grad sigurno podići lestvicu više u tom segmentu – istakao je predsednik SAS-a Veselin Jevrosimović.

Veselin Jevrosimović, predstavljanje loga SP 2022
Predstavlljanje loga za dvoransko Svetsko prvenstvo 2022 – 10. septembar 2020., Veselin Jevrosimović, predsednik Srpskog atletskog saveza, skupština grada Beograda; Foto: Atlex

Pred samo predstavljanje logotipa prisutnima se obratio i direktor saveza Slobodan Branković koji je podsetio da je ovo prvo seniorsko Svetsko prvenstvo koje su Beograd i Srbija dobili da organizuju.

– Ovo je najveći događaj u istoriji srpskog sporta. Očekuje nas ozbiljan rad na stvaranju vrhunskih uslova kako za sportiste, ali tako i za sve ljubitelje atletike. Za nas svetski šampionat nije samo takmičenje koje traje tri dana, već sve što radimo jeste posvećeno dugoročnim efektima organizacije ovakvog jednog spektakla, promociji sporta, i stvaranju zdravih životnih navika cele nacije – rekao je Branković.

Asmir Kolašinac i Slobodan Branković, predstavljanje loga SP 2022
Predstavlljanje loga za dvoransko Svetsko prvenstvo 2022 – 10. septembar 2020., Asmir Kolašinac i Slobodan Branković direktor Srpskog atletskog saveza, skupština grada Beograda; Foto: Atlex

Najbolji svetski kuglaši 17. septembra kod ”Konja”

Naredni promotivni događaj ”Beograd 22” biće održan u četvrtak 17. septembra na Trgu Republike. Na platou ispred spomenika Kneza Mihajla biće montirano bacalište za kuglu na kojem će pored najboljih domaćih i regionalnih kuglaša nastupiti i neki od najboljih atletičara na svetu u ovoj disciplini.

Ovaj događaj nosi ima „DOBACI DO …22“, aludirajući na godinu Svetskog prvenstva koja predstavlja i daljinu kojoj teži svaki kuglaš.

Ulaz na ovu manifestaciju će biti slobodan, a svi ljubitelji sporta i atletike pozvani su da se prošetaju 17. septembra do centra grada gde će biti organizovani i razni poligoni za najmlađe.

Tačna satnica događaja, kao i pratećeg programa biće uskoro objavljeno.

Trg Republike, Beograd 2020
Trg Republike, Beograd 2020; Foto: Telegraf/Nikola Tomić

(Atlex.rs)

Scroll to Top