Skokovi na oko 8 metara Jovančevića na državnom prvenstvu: Odlaganje SP-a me nije pogodilo, a najbolji ću biti na meni posebnom takmičenju! (FOTO)(VIDEO)

Prvi Srbin koji je uspeo da preskoči preko 8 metara u dvorani i treći daljaš Evrope Strahinja Jovančević oduševio je svoje trenere Milorada Jovančevića i Gorana Obradovića fantastičnim skokovima na Prvenstvu Srbije gde je zabeležio skok od 7,92 metra, ali je imao dva još bolja uz minimalne prestupe.

Nakon dva uvodna takmičenja Strahinja Jovančević je na prvenstvu države pokazao da prošlogodišnji uspeh nije došao slučajno. Iako je još daleko od top forme, skok od 7,92 je nagovestio njegove domete ove zime.

– Forma je tempirana tako da najbolji budem na Serbia openu. Ne mogu da kažem da me je ovaj rezultat iznenadio ili da je neplaniran, ali je svakako bolje od očekivanog za ovaj deo sezone – započeo je Strahinja razgovor za Atlex.

YouTube player

Dva skoka su bila preko osam metara, ali uz male prestupe. Onaj iz šeste serije je izmeren na 8,05 uz 2 centimetra prestupa, ali Strahinja posebno ističe onaj sa samog početka takmičenja.

– Jako sam ponosan na skok iz prve serije koji je uz mali prestup možda bio i najdalji danas. Već je opšte poznata stvar da najbolje rezultate pravim u šestim serijama i zbog toga mi je taj skok važan.

Strahinja Jovančević preko osam metara, dvoransko prvenstvo Srbije 2020
8,05 metara uz 2 centimetra prestupa (8,03 metara) iz šeste serije, Strahinja Jovančević, skok udalj, Dvoransko prvenstvo Srbije, 2.2.2020.; Foto: Atlex

Ovo je bilo tek prvo takmičenje na kojem je Jovančević skakao iz punog zaleta pa su se zbog toga ”provukle” neke greške, ali Strahinja kaže da je to sasvim normalno.

– Mesta za napredak ima. Ovo mi je prvo takmičenje na kom sam skakao iz punog zaleta i on još uvek malo ”škripi” što je sasvim normalna stvar. Potrebno je nekoliko takmičenja da se i to ”slegne”. Postoje još neke sitnice koje su uvideli moji treneri, tako da očekujem da će sve do 27. februara i Srbija opena biti kako treba, a tada se nadam još boljem rezultatu – ističe Jovančević.

Strahinja Jovančević, Goran Obradović i Milorad Jovančević
Strahinja Jovančević, skok udalj, sa trenerima Goran Obradović i Milorad Jovančević, Dvoransko prvenstvo Srbije, 2.2.2020.; Foto: Atlex
Strahinja Jovančević, Goran Obradović i Milorad Jovančević
Strahinja Jovančević, skok udalj, sa trenerima Goran Obradović i Milorad Jovančević, Dvoransko prvenstvo Srbije, 2.2.2020.; Foto: Atlex

Uz tempiranu formu Strahinja se uzda i u pune tribine na petom Srbija openu.

– Podrška publike naravno da je svakom sportisti vetar u leđa. Uvek uživam da skačem pred punim tribinama i radujem se novom Srbija openu za koji sam čuo da će biti nikad jači. To mi je jedno od najdražih takmičenja sigurno.

Nije Strahinja bio sam ni na prvenstvu Srbije. Brojna porodica Jovančević na svakom takmičenju pokazuje privrženost i svoju bliskost jer u velikom broju već godinama dolaze na sva njegova takmičenja, tako je bilo i na ovom.

– Pune tribine su veliki motiv, ali kada među njima vidim i meni jako drage ljude, moje roditelje, braću i svu ostalu familiju, srce mi je na mestu. Sa svima njima dobijem dodatnu sigurnost – ističe Strahinja.

Familija Strahinje Jovančevića
Familija Jovančević i Strahinjini prijatelji, Dvoransko prvenstvo Srbije, 2.2.2020.; Foto: Atlex

Razlog da se baš Srbija miting izabere za pik forme jeste što je on padao na poslednji dan za ispunjenje normi za dvoransko Svetsko prvenstvo. Ono je sada otkazano do sledeće godine, a Strahinja kaže da ga to nije preterano pogodilo i da je doneta prava odluka.

Mene iskreno nije mnogo pogodilo otkazivanje Svetskog prvenstva. Pratim dešavanja u Kini i strahote koje je izazvao Korona virus tako da sam donekle i očekivao da čelnici Svetske atletike donesu ovakvu odluku koja je ipak najbolja i najsigurnija za sve.

Ovo je možda i dobro došlo Strahinji, ali i još nekim takmičenjima koji će moći bez presije da moraju da ostvare dobar rezultat možda nadmašiti sopstvena očekivanja. Zbog otkazivanja SP-a kapiten Crvene zvezde misli da će sad mnogi atletičari odlučiti da im upravo Srbija open bude zamena za Kinu.

Strahinja Jovančević, dvoransko prvenstvo Srbije 2020
Strahinja Jovančević, skok udalj, Dvoransko prvenstvo Srbije, 2.2.2020.; Foto: Atlex

– Kao što sam već rekao forma je tempirana za Srbija open koji je zakazan za poslednji dan za ispunjenje normi za SP, i to je bila želja da se maksimum pruži na tom takmičenju uz pune tribine domaće publike. Međutim otkazivanjem, taj neki eventualni pritisak da se skoči norma ili približno kako bi se otišlo u Kinu je sad nestao i sigurno će mi biti lakše. Moguće da će upravo zbog toga ovaj miting biti još jači jer će mnogi tražiti alternativu gde će se pokazati u najboljem svetlu, a Srbija open je sada jedan od poslednjih mitinga u zimskoj sezoni – smatra Jovančević.

Umesto ove godine dvoransko SP će se održati 2021. samo nekoliko dana nakon Evropskog prvenstva u Poljskoj. To će doneti mnogo glavobolja trenerima širom Evrope.

Uf… to je ”mač sa dve oštrice”. Biće jako teško tempirati formu za oba takmičenja jer će biti jako blizu, možda će se na jednom lakše doći do medalje… Biće jedna taktičko veoma zanimljiva sezona – zaključuje Strahinja Jovančević.

Strahinja Jovančević, dvoransko prvenstvo Srbije 2020
Strahinja Jovančević, skok udalj, Dvoransko prvenstvo Srbije, 2.2.2020.; Foto: Atlex

(Atlex.rs)

najnovije vesti

March 2023
No event found!
Load More

Edit Template