Sinančević izgoreo u želji, Kovač osvojio zlato u šokantnom finalu kakvo nikada nije viđeno!

Srpski atletičar Armin Sinančević nije uspeo da se domogne neke od medalja jer je izgoreo u želji, pa je posle tri serije napravio tri prestupa i ispao iz konkurencije za odličja.

Zajedno sa njim su posle tri serije eliminisani i Hrvat Filip Mihaljević, Čeh Tomas Stanek i Kanađanin Tim Nedou. Sinančević

Novi šampion sveta je Amerikanac Džo Kovač koji je u poslednjoj seriji bacio hitac od 22,91 metar! 

Novozelanđanin Tomas Volš je od prve do poslednje serije imao zlato u rukama jer je bacio kuglu 22,90 metara, ali je na kraju završio sa bronzom.

Srebro je pripalo Rajanu Krauzeru koji je u šestoj seriji bacio kuglu takođe 22,90 metara, pa su tri medalje odlučene u razmaku od jednog centimetra!

Volš je već u prvoj seriji “oduvao” stari rekord Svetskih prvenstava koji je od 1987. držao Švajcarac Verner Ginter (22,23 metra).

Ali, Novozelanđanin nije prvi oborio Vernerov rekord. Kao prvi bacač u prvoj seriji finala, Krauzer je bacio kuglu 22,36 metara i najavio spektakl koji smo i dobili i kakav nikada nije viđen.

Već do kraja druge serije stari rekord SP je obaran čak tri puta, a do kraja šeste serije još tri! Obarala su ga čak četvorica atletičara. Kovač, Krauzer, Volš i Brazilac Darlan Romani koji je u drugoj seriji bacio kuglu 22,53 metra.

Zanimljivo je da su svi kuglaši bacali preko 20 metara, a prva petorica preko 21,5 metara, što je nezabeleženo u istoriji “kraljice sportova”.

Da podsetimo, u kvalifikacijama pre dva dana, nakon fantastične prve serije u kojoj je bacio 20,48 metara, Sinančević je ostavio sve u šoku u drugoj seriji kada je kugla letela čak 77 centimetara dalje nego ikada pre u njegovoj karijeri a izmeren je – 21,51 metar!

Ovo je samo 26 centimetara kraće od rekorda Srbije koji drži Dragan Perić još od 1998. godine kada je u Baru (Crna Gora) bacio 21,77 metara.

Ovim hicem Sinančević je pretekao svog starijeg kolegu i uzora Asmira Kolašinca na drugom mestu večne liste srpskih kuglaša. Kolašinac je to mesto do sada držao sa svojim ličnim rekordom od 21,58 metara, koji je bacio u Beogradu 2015. godine.

Povrh svega, Sinančević je izborio olimpijsku normu, pa će imati vremena da sledeće godine za bolji rezultat nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju.Konačan plasman nakon finala izgleda ovako:
1. Džo Kovač (SAD) 22,91 metar – šesta serija
2. Rajan Krauzer (SAD) 22,90 metara, – šesta serija
3. Tomas Volš (Novi Zeland) 22,90 metara – prva serija

———————————————————————-
4. Darlan Romani (Brazil) 22,53 metra – druga serija
5. Darel Hil (SAD) 21,65 metara – treća serija
6. Konrad Bukovijecki (Poljska) 21,46 metara – druga serija
7. Džejko Gil (Novi Zeland) 21,45 metara – šesta serija
8. Čukvuebuka Enekveči (Nigerija) 21,18 metara – prva serija
————————————————————————–
9. Tim Nedou (Kanada) 20,85 metara – treća serija
10. Tomas Stanek (Češka) 20,79 metara – druga serija
11. Filip Mihaljević (Hrvatska) – treća serija
12. Armin Sinančević (Srbija) – bez plasmana, tri prestupa

Scroll to Top