Samo devet dana juniorskog staža i odmah norma za Svetsko: 15-godišnja Angelina Topić skakaće u Najrobiju na U20 SP! (FOTO)(VIDEO)

Devet dana bilo je potrebno Angelini Topić u (mlađe) juniorskom stažu da bi ispunila normu u skoku uvis za ovogodišnje Svetsko prvenstvo za starije juniore koje će se održati u Keniji.

Prvo ovogodišnje takmičenje, dvoransko prvenstvo Beograda za juniore, obeležila je mlađa juniorka Angelin Topić. Atletičarka Top Džampa je pre samo 10 dana još uvek bila pionirka, a sada je već uspela da, pored norme za U18 Evropsko prvenstvo koje već ima, ispuni normu i za Svetsko za stariju uzrasnu kategoriju.

Nakon što je uspešno preskočila 179 centimetara, lestvica se podigla na 182 centimetara koliko iznosi i norma za Najrrobi. Na toj visini je ostale sama jer je Zorana Rokavec tri puta rušila 179 centimetara. Angelina uspeva da preskoči ovu visinu u trećoj seriji, a pored norme koju je tad izjednačila ovo joj je bio i novi lični rekord.

Međutim 15-godišnja Angelina se tu nije zaustavila i takođe u trećem pokušaja savladala je i visinu od 185 centimetara. Nakon toga više nije želela da skače.

Inače do državnog rekorda za juniore Angelini sada nedostaje 7 centimetra. Tih 192 centimetara 1984. godine skočila je jedna od najboljih Jugoslovenskih atletičarki Tamara Malešev.

Takmičenje je počelo ženskim troskokom gde je atletičarka BAK-a Natalija Dragojević uspela da preskoči više od 12 metara i sa 12,10 metara odnese pobedu ispred prvog favorita Teodore Boberić koja je doskočila do 11,81 metra. Treba napomenuti da su obe devojke 2005. godište što znači da im je ovo bilo prvo juniorsko takmičenje u karijeri (obe su mlađe juniorke).

Na preponama Ivona Jurić je pokazala da je najbolja juniorka u Srbiji u ovoj disciplini. Jedina je uspela da istrči brže od devet sekundi, a do prvog mesta je stigla trkom od 8,96 sekundi. Kako je ona iz Novog Sada, pobednica je bila Ana Lazarević iz Crvene Zvezde. Reč je o još jednoj devojčici rođenoj 2005 godine koja je jako blizu da spusti ispod tih devet sekundi. Ovu trku je završila za 9,08 sekundi.

Kod dečaka ubedljiv je bio još jedan atletičar iz Novog Sada Jovan Čanak koji je trku završio za 8,12 sekundi, a do zlatne medalje u konkurenciji stigao je Bogdan Vidojević iz Crvene zvezde sa 8,40 sekundi.

Na 60 metara kod devojaka viđena je očekivana velika borba između Andree Sremac i Ivane Ilić. Pored njih dve brže od osam sekundi u kvalifikacijama su trčale i Milica Pelemiš, Ksenija Zoranović i Anastasija Mrkela, a za ulazak u finale bilo je neophodno trčati 8,08 sekundi dok su drugih osam trčali u b finalu.

Andrea Sremac, u20 prvenstvo Beograda u dvorani 2021
Juniorsko prvenstvo Beograda u dvorani 2021 – 9. januar, Andrea Sremac, zagrevannje za finale 60m; Foto: Atlex

Ivana Ilić je nakon 7,71 sekunde u prvoj trci u finalu zabeležila rezultat od 7,75 sekundi što joj je donelo prvo mesto. Za razliku od nje Andrea Sremac je u finalu trčala brže nego u kvalifikacijama, a razlika je takođe bila četiri stotinke pa je tako kroz cilj u finalu prošla za 7,84 sekunde. Još je samo Milica Pelemiš istrčala brže od osam sekundi tačnije 7,96 sekunde. Kako ni jedna od prve tri nije članica ASB-a, zlatnu medalju je osvojila Elena Simić iz Top Džampa sa vremenom od tačno 8 sekundi.

Možda malo i nepravedno, ali u a finalu je trčalo svega tri atletičarke koje su u konkurenciji, a medalje su deljenje u stotinkama razlike.

Srebrnu medalju osvojila je Katarina Vreta iz BAK-a sa 8,02 sekunde, dok je treća sa 8,03 bila Ksenija Zoranović iz Crvene zvezde. Preostale dve devojke u grupi bile su iz Vojvodine.

Najveći gubitnik ovakve odluke ASB-a je Nađa Ivanković koja je pobedila u drugoj grupi sa 8,07 sekundi. Zbog toga što je čak 5 devojaka VK trčalo u A finalu, a samo tri u konkurenciji, Nađa je ostala bez mogućnosti da se u bržoj trci umeša u borbu za medalju.

Kod dečaka u finale sa najboljim rezultatom ušao je Stefan Kaljuš koji je kroz cilj prošao za 7,10 sekundi, a poslednje mesto se odlučilo u hiljaditinkama u vremenu od 7,35 sekundi.

60m juniori 2021 dvorana
Juniorsko prvenstvo Beograda u dvorani 2021 – 9. januar, 60m, Miroslav Lalić, Stefan Kaljuš, Nemanja Dostanić, Lazar Jurošević, Marko Brajović; Foto: Atlex

U izuzetno dramatičnom finalu, koje je još jednom pokazalo da je apsurdno da se u kvalifikacijama grupe prave bez nosioca, Miroslav Lalić je nakon 7,14 iz prve trke u finalu pobedio sa 7,10 sekundi. Ovakva način takmičenja najbolje je iskoristio Teodor Mijailović koji je prvu trku trčao onoliko koliko mu treba da bi ušao u finale, znajući da iz drugih grupa nema ko da trči brže, dok su se glavni favoriti ”kidali”. On je nakon 7,24 iz prve trke odlično iskoristio blagi umor Lalića i Kaljuša nakon veoma dobre prve trke i sa 7,11 u finalu osvojio je drugo mesto.

Najveću konstantnost pokazao je Stefan Kaljuš koji je nakon 7,10 u finalu trčao 7,12 sekundi, ali zbog prve trke u kojoj su mu ”disali za vratom” Stefan nije uspeo da istrči još bolju drugu trku kako to obično radi pa je kroz cilj prošao kao treći.

Kod devojaka na 800 metara viđena je velika borba u poslednjim metrima. Sanja Marić je nametnula jak tempo od samog starta trke koje ostale devojke nisu pratile. Kad se ušlo u poslednji krug Sanji je ponestajalo snage što su iskoristile Maša Rajić i Luna Antić koje su u ciljnu ravninu ušle gotovo izjednačeno sa njom. Na kraju Maša Rajić prva prolazi kroz cilj u vremenu 2:18,01, druga je bila Sanja Marić sa 2:18,18, a Luna Antić je bila odmah tu sa 2:18.20. Kako su sve tri takmiče za klubove koji nisu članovi ASB-a, zlatnu medalju osvojila je Olga Stanković sa 2:27.76.

800m juniorke, Rajić, Marić, Antić
Juniorsko prvenstvo Beograda u dvorani 2021 – 9. januar, 800m devojke, Maša Rajić, Sanja Marić, Luna Antić; Foto: Atlex

Fantastičnu trku na 200 metara priredila je juniorka Crvene zvezde Tijana Japundžić koja je prvi put u karijeri uspela da istrči trku bržu od 25 sekundi. Kroz cilj je prošla za 24,99 sekundi i ubedljivo je osvojila zlatnu medalju. Druga je bila Andrea Sremac sa 25,62 sekunde, a srebrnu medalju je osvojila Katarina Vreta sa 25,88 sekundi dok je do bronze došla Ksenija Zoranović sa 26,31.

Japundžićeva je potom ubedljivo pobedila i na 400 metara gde je zabeležila rezultat od 57,01 sekunde ispred još jedne atletičarke Zvezde Jovane Milošević koja je kroz cilj prošla za 59,70 sekundi. Njih dve su jedine trčale ispod minut, a bronzanu medalju sa vremenom 1:00,87 osvojila je Nina Marinković.

Kod dečaka najbolji je bio Andrija Popović sa odličnih 51,15 sekundi dok je iza njega kroz cilj prošao Nikola Kostić za 51,58 sekundi, a i trećeplasirani Aleksa Sekulić je takođe trčao brže od 52 sekunde, tačnije 51,70 sekundi.

FOTOGRAFIJE

juniorsko prvenstvo Beograda u dvorani 2020 - nezvanični rezultati
Scroll to Top