Rusima i Belorusima zabranjen nastup na SP: Beograd uskraćen za nastup tri Olimpijske medalje!

Svetska atletika objavila je da je suspendovala atletičare iz Rusije i Belorusija do daljnjeg i da oni neće moći da učestvuju na ovogodišnjim prvenstvima Sveta.

Kako soji u saopštenju ”kao posledice invazije na Ukrajinu” SA je pristala da uvede sankcije savezima članicama Rusije i Belorusije. Svi atletičari, pomoćno osoblje i zvaničnici iz ove dve države biće isključeni sa svih događaja Svetske atletske serije u doglednoj budućnosti, sa trenutnim dejstvom.

To znači da u Beogradu, ali i u Oregonu na SP na otvorenom i u Muscatu gde će se 4. marta održati SP u hodanju takmičenja će proteći bez učesnika iz ovih država.

Kako je Ruski atletski savez od 2015. pod suspenzijom, SA razmatra da sad suspenduje i Beloruski savez, a odluka o otme biće doneta na sastanku Saveta koji će se održati 9.-10. marta. Ako do toga dođe Belorusi neće moći da budu kandidati za organizaciju ni jednog takmičenja, neće moći zvanično da šalju svoje reprezentacije ni na jedno takmičenje i isto kao i Rusija njihovi atletičari neće moći da imaju obeležja svoje države.

Marija Lasickene i Jaroslava Mahučik, Olimpijske igre Tokio 2021
Olimpijske igre, Tokio 2021. – 7. avgust – Marija Lasickene (Rusija) i Jaroslava Mahučik (Ukrajina), pobednice skoka uvis; Foto: AP/Tanjug

Iako je SA objavio da će 20 ruskih atletičara moći da učestvuje na ovogodišnjim Svetskim prvenstvima kao ”ovlašćeni neutralni sportisti” (ANA) ta odluka je sada ukinuta i njima se zabranjuje nastup na takmičenjima koje organizuje krovna organizacija.

Povodom svega ovoga prvi čovek SA Sebastijan Kou je rekao sledeće:

– Svet je užasnut onim što je Rusija uradila, uz pomoć i podršku Belorusije. Svetski lideri su nastojali da izbegnu ovu invaziju diplomatskim putem, ali bezuspešno s obzirom na nepokolebljivu nameru Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu. Čini se da su sankcije bez presedana koje Rusiji i Belorusiji uvode zemlje i industrije širom sveta jedini miran način da se poremete i onemoguće trenutne namere Rusije i povrati mir. Svako ko me poznaje shvatiće da je uvođenje sankcija sportistima zbog postupaka njihove vlade ispravno. Ja sam se protivio protiv prakse da političari ciljaju sportiste i sport kako bi dali političke poene kada drugi sektori nastave sa svojim poslom. Ovo je drugačije jer su vlade, kompanije i druge međunarodne organizacije uvele sankcije i mere protiv Rusije u svim sektorima. Sport mora da pojača i pridruži se ovim naporima da okonča ovaj rat i vrati mir –  rekao je Kou.

Sebastijan Kou, poseta Beogradu
Sebastijan Kou, predsednik Svetske atletike u poseti Beogadu na otvaranju novog stadionu u sklopu Atletkse dvorane na Banjici – 26. novembar 2021.; Foto: Atlex

Predsednici Svetske atletske komisije atletičara Reno Lavini i Dama Valeri Adams pozdravili su odluku.

– Solidarni smo sa našim kolegama sportistima, takmičarima i prijateljima iz Ukrajine koji se suočavaju sa daleko većim izazovima od pukog prekida treninga i takmičenja, ali su u strahu za svoje živote i živote svojih najmilijih. Iako razumemo implikacije ove odluke za ovlašćene neutralne sportiste iz Rusije i beloruske sportiste, koji možda ne odobravaju žalosnu vojnu akciju svojih nacija u Ukrajini, ne možemo zanemariti poruku koju bi uključivanje sportista ove dve nacije poslalo našim prijatelji u Ukrajini i ostatku sveta –  rekao je Lavini.

U skladu sa pravilima Svetske atletike, federacije članice iz Rusije i Belorusije su obaveštene o odlukama Saveta i imaju pravo na žalbu. Ako bude potrebno, Savet će se ponovo sastati da razmotri taj odgovor.

Kako ovo utiče na SP u Beogradu?

Ruski atletičari nisu mogli da učestvuju ni pre pet godina na dvoranskom Evropskom prvenstvu koje je bilo održano u Beogradu. Tada je samo Darija Klišina dobila specijalnu dozvolu jer je godinama unazad živela u Sjedinjenim Američkim Državama. Drugo veliko takmičenje u Srbiji će ponovo proći bez ruskih atletičara i Srpska publika će biti uskraćena za nastupe nekih od najboljih svetskih atletičara ponovo.

Daria Klišina, EP 2017
Dvoransko prvenstvo Evrope, Beograd 2017. – 5. mart, skok udalj – Darija Klišina, jedini ruski predstavnik; Foto: Atlex

Svetska atletika je već obrisala sve atletičare iz Rusija i Belorusije sa lista za dvoransko SP koje možete pogledati ovde.

Tri možda najveća imena koja se zbog novonastale situacije neće takmičiti u Beogradu su svakako Olimpijska šampiona u skoku uvis Marija Lasickene iz Rusije i njen beloruski kolega, bronzani iz Tokija i dvoranski šampiona Evrope Maksima Nedasekua, te Olipijska vicešampionka u skoku motkom Ruskinja Anželika Sidorova.

Pored njih Beogradska publika će biti uskraćena za nastupe Sergej Šubenkov u trci na 60 metara sa preponama, Timur Morgonov u skoku motkom, Ivna Ivanjuka i Mihkaila Aksimenka u skoku uvis, kugla će biti ”lakša” za jedno ime – Aleksander Lesnoja iz Rusije i sunarodnik Ilija Škurenjov neće nastupiti u desetoboju.

Pavel Seliverstau, skok uvis, ep 2017., treće mesto
Dvoransko prvenstvo Evrope, Beograd 2017. – 4. mart, Pavel Seliverstau (Belorusija), trećeplasirani u skoku uvis; Foto: Atlex

U ženskoj konkurenciji još od ranije zbog dopinga neće nastupiti Blesing Okangbare iako i dalje stoji na listi za dvoransko SP. Polina Milere iz Rusije neće nastupiti na 400 metara kao ni Aleksandra Gujajeva na 800 metara, Karina Demidik iz Belorusije neće skakati uvis, Irinu Žuk takođe iz Belorusije nećemo gledati u skoku motktom kao ni Polinu Knozor iz Rusije u istoj disciplini, u skoku udalj neće nastupiti Beloruskinja Nastasija Mirončuk-Ivanova kao njena sunarodnica u troskoku Vijaleta Skvartsova te kuglašica Aliona Dubitskaja.

Dutkevič, Roleder i Talaj, obednice 60m prepone, EP 2017
Alin Talajn nekadašnja Beloruska preponašica koja je na EP u Beogradu 2017., osvojila srebnu medalju; Dvoransko prvenstvo Evrope, Beograd 2017. – 3. mart, pobednice 60m prepone – Pamela Ddutkevič (Nemačka, treće mesto), Sindi Rolender (Nemačka, prvo mesto), Alina Talaj (Beorusija, drugo mesto); Foto: Atlex

Ostaje da se vidi kako će ukrajinski atletičari odreagovati na novonastalu situaciju i da li će možda neki od njih i odustati od takmičenja.

Poslednji dan za ispunjenje normi je 7. marta kada se održava Belgrade meeting, a nakon dan, dva biće poznati svi učesnici dvoranskog Svetskog prvenstva.

Kako ovo utiče na Srpske atletičare?

Za Srpske atletičare ova izbacivanja neće mnogo uticati na njihove pozicije na rang listama . Najbolje kotirani izvan njih pet koji imaju norme (Ivana Vuleta, Armin Sinančević, Asmir Kolašinac, Elzan Bibić i Maja Ćirić) su Lazar Anić i Milica Gardašević u skoku udalj, ali i u ženskoj i u muškoj konkurenciji kvota od 16 skakača koje je propisala SA da će učestvovati na SP-u je već popunjena, tačnije više od njih 16 je preskočilo norme.

Tako da će nastup naših još nekih atletičara zavisiti od poziva selektora Edina Zukovića i odobrenje Svetske atletike. Kao domaćini imamo  pravo da imamo po jednog predstavnika u svakoj disciplini bez norme, ukoliko u toj disciplini nemamo nikoga sa normom, iako ga SA prihvati. Ono što je nedavno selektor najavio jeste da su poslati upiti za nastup sprintera, preponaša i daljaša.

(Atlex.rs)

Scroll to Top