Rim domaćin EP-a 2024: Italija po treći put organizuje kontinentalni šampionat

Domaćin 26. Evropskog prvenstva 2024. biće Rim i stadion Olimpiko, a pobeda je odneta gotovo jednoglasno na prvom danu 160. sastanka Evropskog atletskog saveta, dok će se drugog izabrati domaćini još dva šampionata ”starog kontinenta”.

U konkurenciji za poljskim gradom Katovicema za italijansku prestonicu je glasalo 14 od 16 delegata koji su se u utorak sastali putem video linka. Oba kandidata su predstavila svoje planove i programe nakon čega je usledilo glasanje.

Nakon otkazivanja ovogodišnjeg prvenstva Evrope koje je trebalo da se održi u Parizu zbog epidemije koronavirusa, Minhen će preuzeti ulogu domaćina 25. šampionata od francuske prestonice 2022., a dve godine kasnije Italija će po treći put okupiti najbolje atletičare ”starog kontinenta”.

– Veoma smo zadovoljni što objavljujemo da će Rim biti domaćin Evropskog prvenstva u atletici 2024. godine, a takođe bismo želeli da se zahvalimo Katovicema na odličnoj ponudi. Italija je već pokazala da su sposobni da organizuju odlična atletska prvenstva u svim starosnim kategorijama i siguran sam da će se i atletičari i navijači radovati putovanju u Rim 2024. – izjavio je VD predsednik evropske atletike Dobromir Karamarinov.

Poslednji put Italije je bila domaćin Evropskog prvenstva u atletici pre 46 godina kada se ”krem” atletike ”starog kontinenta” takođe okupio u Rimu 1974. godine. Pre toga, 1934. domaćin je bio Torino. Međutim italijanska prestonica bila je umeđuvremenu domaćin Svetskog prvenstva, takođe na stadionu Olimpiko, 1987. kada je postavljen još uvek aktuelni svetski rekord u skoku uvis za žene od strane Bugarke Stefke Kostadinove od 2,09 metara.

Stadionu koji će 2024. organizovati kontinentalni šampionat 1960. bio je domaćin i Olimpijskih igara, a svake godine na njemu se organizuje i miting Dijamantske lige.

Stadion Olimpiko sa pomoćnim stadionom, Rim
Stadion Olimpiko sa pomoćnim stadionom, Rim 2007., pre postavljenja novih stolica; Foto: Guliver/Getty Images/Gareth Cattermole

Mogući razlog za ovako ubedljivu pobedu leži u tome što će Poljaci narednog marta biće domaćini dvoranskog prvenstva Evrope u Torunju.

Ono što će biti jedinstveno na ovom šampionatu je da se neće celo takmičenje održati na stadionu Olimpiko. Određene discipline trebalo bi da budu održane u podnožju Koloseuma, dok će cilj polumaratona gledati na Trg Svetog Petra.

Drugog dana 160. sastanka Evropskog atletskog saveta, u sredu, odrediće se domaćini Evropskih šampionata 2023. za seniore u dvorani i u23 na otvorenom.

(Atlex.rs)

Scroll to Top