Rekordan budžet za sport u 2021: Bura u atletici oko sredstava koje dobija 298 muških i ženskih seniorskih klubova!

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali na izlaganju u Skupštini republike Srbije izneo je podatke sa koliko će novca srpski sport naredne godine raspolagati, koliko će pored toga najbolji seniorski klubovi dobiti dodatno sredstava, koliko je para odvojeno za atletsko dvoransko Svetsko prvenstvo 2022…

Budžet Ministarstva omladine i sporta za 2021.godinu biće veći u odnosu na inicijalni budžet tog ministarstva za ovu godinu.

Ministar Mali je precizirao da je u Predlogu budžeta za 2021. godinu za Ministarstvo omladine i sporta predviđeno 6,4 milijardi dinara (oko 55 miliona evra), a da je inicijalni budžet za ovu godinu bio 5,6 milijardi dinara.

– Mi smo u ovom budžetu obezbedili, ne samo novac za oko 570 nacionalnih priznanja i 400 stipendija koje preko ministarstva dajemo na godišnjem nivou, već i za velika međunarodna takmičenja – rekao je Mali.

U ta međunarodna takmičenja, iako je ono na programu 2022. je i dvoransko atletsko prvenstvo sveta za koje pripreme već traju.

Pored tog događaja država je obezbedila novac i za organizaciju Evropskog prvenstva u odbojci za žene, kvalifikacionog turnir za Olimpijske igre za košarkaše, Svetskog prvenstva u veslanju 2023.godine, kao i za organizaciju više od 50 međunarodnih i nacionalnih takmičenja kao što su Školarijada, Svetsko prvenstvo u školskom sportu…

Siniša Mali
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi republike Srbije; Foto: AP Tanjug

10 miliona evra za najbolje klubove u državi

Ono što možda i najviše zanima sve koji bitišu u domaćem sportu su dodatna sredstva koje je država odredila za pomoć klubovima.

Od kada se pojavila ova informacija u srpskoj atletici započet je ”rat” klubova gde svako ima svoje obrazloženje zbog kojeg smatra da baš taj klub treba da dobije pomoć od države.

Kako je ranije rečeno za atletiku je odvojeno 160.000 evra koje ravnomerno treba da se raspodeli između 8 najboljih klubova. Ministarstvo Omladine i sporta je reklo 8 i da svakom pripadne deo ”kolača” od po 20.000 evra, odnosno po nešto više od 2.000.000 dinara i tu su Srpskom atletskom savezu ”vezane ruke” za bilo kakve izmene i prilagođavanje ove odluke.

Za razliku od ekipnih sportova gde postoje tačno definisane lige i gde se tačno zna koji su klubovi najbolji u seniorskim šampionatima u individualnim sportovima je to ”malo” teže definisati.

Kako smo saznali i sam zakon o sportu je pisan na osnovu ekipnih sportova pa često dolazi do zbunjivanja i nerazumevanja zakona kada su u individualni sportovi u pitanju.

Atletski stadion Vojna akademija Beograd
Atletski stadion Vojna akademija Beograd; Foto: Atlex

Država Srbija je za narednu godinu izdvojila čak 1,1 milijardu dinara (oko 10.000.000 evra) za podršku sportu i sportskim klubovima širom zemlje.

Košarka, rukomet, vaterpolo, atletika, veslanje, tekvondo, tenis, karate, džudo, kajak… dobili su znatnu finansijsku pomoć od države za 298 klubova prve i druge seniorske lige u muškoj i ženskoj konkurenciji u iznosu od 600.000 do 8.500.000 dinara, u zavisnosti od toga da li igraju evropska takmičenja.

– Svi klubovi iz prve i druge lige dobili su pomoć od 600.000 dinara do 8,5 miliona dinara u zavisnosti od toga da li imaju međunarodna takmičenja. Za najveći broj tih klubova je pomoć u visini njihovih godišnjih budžeta – istakao je Mali.

U atletici se na kraju svake godine prave tabele uspešnosti kluba na osnovu rezultata svih uzrasnih kategorija (od mlađih pionira do seniora). Sabiraju se njihovi bodovi ostvareni na pojedinačnih i ekipnih prvenstava države, osvojene medalje ali i plasmani do osmog mesta na pojedinačnom PS, nastupi atletičara za reprezentaciju, oboreni državni rekordi kao i zimsko bacačko prvenstvo, prvenstvo Srbije u hodanju, hodanju na putu, krosu, polumaratonu, maratonu, ultramaratonu, 10 kilometara na putu i 10.000 metara na stazi.

Kada se sve to sabere, u sezoni u kojoj nisu održana samo prvenstva Srbije u maratoni i na 10 kilometara na putu, najviše bodova osvojila je Crvena zvezda, na drugom mestu je Vojvodina Novi Sad, potom slede BAK, Mladost Zemun, Top Džamp, Proleter Zrenjanin, Dinamo Pančevo i na osmom mestu je AS023 Zrenjanin. Ispod crte su ostali Novi Pazar i Sprint Badovinci koji zaokružuju najboljih deset klubova u državi.

AK Crvena Zvezda šampion Srbije 2020
Najbolji klub u državi za 2020. – AK Crvena Zvezda, ekipno prvenstvo Srbije, pobednici muška i ženska eipa Zvezde – 4. oktobar, Sremska Mitrovica; Foto: Atlex

Još ranije, pre objave države da će pomoći sportu direktor Srpskog atletskog saveza Slobodan Branković je najavio da će 10 najboljih klubova dobiti finansijsku pomoć od saveza na osnovu ostvarenih rezultata od ove godine. Takođe najavljeno da će se od naredne godine uspešnost klubova bodovati na drugačiji način koji treba da predloži u usvoji stručni savet.

Klubovi koji su po ovoj listi uspešnosti ostali ”kratkih rukava” za pomoć od države na adresu saveza uputili su veliki broj primedbi na način bodovanja, tražeći da baš oni umesto nekih drugih budu jedni od osam onih koji će dobiti pomoć od države.

Najveći problem oko raspodele tih 2 miliona dinara je što Ministarstvo nije dalo savezu da oni sami raspodele taj novac klubovima kako oni smatraju da treba nego je bilo izričito da se taj novac mora ravnomerno raspodeliti na 8 najboljih. Čak se ni broj ne može menjati kao ni novac koji dobija jedan klub.

Ko su najbolji seniorski klubovi

Kako je tabela napravljena na osnovu rezultata svih uzrasnih kategorija postavlja se pitanje – a koji su to najbolji seniorski atletski klubovi u Srbiji?

Ako bi se gledala tabela uspešnosti klubova za 2020. godinu na osnovu samo seniorskih rezultata (seniorski sport se jedini smatra za profesionalni bez obzira na primanja) rezultati bi bili nešto drugačiji.

Nažalost nama nije moguće da tačno ustanovimo broj bodova jer su neka takmičenja, kao na primer PS u višeboju, bodovana sveukupno za sve kategorije. Međutim razlike bi bile minimalne, a kako svaka pozicija donosi identičnu novčanu pomoć razlika bi nastala možda samo oko osmog kluba.

Crvena zveda – 48.633
BAK – 22.184
Mladost Zemun -10.779
Vojvodina -10.640
Proleter Zrenjanin8.905
Sprint Badovinci -7.885
Novi Pazar -7.313
Srem Sremska Mitrovica -5.752

AŠK Šabac -4.450
ČAK Čačak -4.209
Panonija Pančevo –2.713
Dinamo Pančevo -2.663
Morava Ćuprija -2.018
Top Džamp -1.955
Novi Beograd –1.700
AS023 Zrenjanin –1.255

(Atlex.rs)

Scroll to Top