Prvi svetski rekord na tlu Srbije i tri neverovatna državna: Duplantis ispoštovao dogovor sa Atlex-om i popio rakiju na stazi! (FOTO)(VIDEO)

Odlični ovogodišnji Belgrade meeting ušao je u istoriju Srbije jer je prvi put na našoj teritoriji viđen jedna svetski rekord, a domaći atletičari su se pobrinuli da spektakl bude još veći tako što su postavili 3 državna rekorda!

Pokušao je Mondo Duplantis prošle godine u Atletskoj dvorani da obori svetski rekord u skoku motkom, malo mu je nedostajalo. Vratio se ove godine da završi započetu misiju i u trećem pokušaju načinio je istoriju i ceo svet priča o Beogradu i neverovatnom skoku Šveđanina od 6,19 metara.

Beograd i Srbija su prvi put u svojoj istoriji doživeli da se obori neki svetski rekord na našem tlu.

– Napokon mi se ostvario dugogodišnji san da se kod nas obori neki svetski rekord i to se dogodilo baš u moj disciplini. Nema srećnijeg čoveka trenutno od mene – rekao je predsednik SAS-a Veselin Jevrosimović neposredno po obaranju rekorda.

Nakon rekordnog skoka usledilo je veliko slavlje, a Mondo je odmah otrčao u zagrljaj devojke. Tu su bili i menadžer i predsednik SAS-a.

Mondo Duplantis u zagrljaju devojke nakon oborenog svetskog rekorda
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Mondo Duplantis u zagrljaju devojke nakon oborenog svetskog rekorda; Foto: Atlex

Nakon takmičenja Duplantis je bio vidno veoma raspoložen i najavio je da će i na SP pokušati da pomeri granicu.

Na kraju je njegov rezultat bio najvredniji na takmičenju pa mu je pripao ček na 3000 evra, a sigurno je lepo naplatio i bonus za oboren svetski rekord koji je ipak ostao tajna za javnost.

Imao sam puno sreće ovde u Beogradu. Uvek želim da pomeram limite i ne mislim da je ovo najviše što ću skočiti ovde. Beograd je dobro mesto za skakanje i ovo nije kraj. Uzbuđen sam što sam se vratio u Beograd. Osećao sam se prilično samouvereno posle prvog skoka. Pokušavam da uradim sve kako treba, svaki mali detalj. Ovakav skok zahteva perfekciju i sve mora da se poklopi – rekao je Armand Duplantis.

Dok se čekala finalna ceremonija dodele novčanih nagrada najboljima Atlex je doneo novom svetskom rekorderu domaću rakiju šljivovicu iz Krupnja koja mu je bila obećana prošle godine kad skoči svetski rekord. Mondo se setio obećanja i sa oduševljenjem je primio poklon i nazdravio na licu mesta za novi istorijski skok.

Tri rekorda Srbija

Fantastičan miting i fantastični srpski atletičari. Dva neverovatna rezultata su postavili Boško Kijanović na 400 metara i Anja Lukić na 60 metara prepone, a ništa manje oduševio nije ni Elzan Bibić na 1500m.

Mlađi od braće Kijanovića je, kako je Atlex i najavio da se od njega sve može očekivati pa čak i nemoguće stvari, upravo tako nešto i napravio. Istrčao je neverovatnu trku na 400 metara i nakon tačno 30 godina oborio je državni rekord istrčavši 46,22 sekunde. To je za jednu stotinku brže od rekorda koji je do sad držao Slobodan Branković koji je tom trkom postao šampion Evrope u Đenovi. Ovom trkom Boško je ispunio normu za Svetsko prvenstvo u dvorani!

Ne samo da je oborio te rekorde nego je lični popravi za gotovo sekundu. On je na prvoj ovosezonskoj trci, nakon povrede zadnje lože, obnove iste povrede i isčašenja zgloba, istrčao 47,04 sekundi 5. februara na prvenstvu Srbije.

Boško Kijanović, novi rekroder Srbije na 400m
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Boško Kijanović, novi rekorder Srbije na 400m; Foto: Atlex

Drugo veliko iznenađenje priredila je Anja Lukić koja je nakon 13 godina oborila rekord Srbije Jelene Jotanović za 6 stotinki i trku završila za 8,14 sekundi. Fantastično, bez greške su trčale ona i Hrvatica Ivana Lončare, rame uz rame celu trku. Hrvatica je bila za malo uspešnija, za tri stotinke, ali je Anja ovom trkom pored državnog rekorda ispunila i normu za dvoransko Svetsko prvenstvo.

Anja Lukić i Ivana Lončarerk, Belgade meeting 2002
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart – 60m prepone, Anja Lukić, Ivana Lončarek, Joni Tomičić Prezelj, Marina Živković; Foto: Altex

Od Elzana Bibić smo navikli da obara državne rekorde, pa je tako sjajni Pazarac priredio još jenu fantastičnu trku, ovog puta na 1500 metara. Kroz cilj je prošao za 3:37.84 i tako nadmašio svoj rekord od pre dve godine kada je trčao 3:38.94. Sa ovom trkom Bibić sad ima normu za SP i na 1500 i na 3000 metara.

Elzan Bibić, Belgrade meeting 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Elzan Bibić, 1500m; Foto: Atlex

Neispravni startovi šampiona u sprintu i svi iz istih staza?!

Fantastičan miting malo su pokvarili ponovni problemi sa startom sprinterskih trka koji su bili problematični i na EP 2017. Tako je Olimpijski šampion Marsel Džejkobs diskvalifikovan sa finalne trke nagon laganih 6,56 sekundi u kvalifikacijama, što je novi rekord mitinga. Isto tako glavni favorit na 60 metara sa preponama i dvoranski prvak Evrope Milana Trajković se našao u 4. stazi i nije istrčao trku zbog neispravnog starta. Milana Tirnanić koja je jurila normu za SP bila je izbačena iz 6. staze zbog preranog starta u finalu, dok je u kvalifikacijama jedan od favoritkinja Rafaela Spanudaki takođe iz 6. staze diskvalifikovana zbog lošeg starta. U prvoj trci kod muškaraca Mihajlo Mandić je prerano startova, potom je dodeljen zeleni kartom u drugom pokušaju iste grupe i tek iz trećeg je trka puštena. Takođe je i finalna tek iz trećeg pokušaja uspela jer je nakon Džejkobsa izbačen i Kajan Ozer koji je startovao u 6. stazi.

Crveni karton Džejkobsu u finalu Belgrade meetinga 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, 60m finale, crveni karton Džejkobsu; Foto: Atlex

Ivana među najvrednijim rezultatima takmičenja

Najboljih pet rezultata mitinga bilo je novčano nagrađeno od sponzora takmičenja. Peti najvredniji rezultat ostvarila je Ivana Vuleta skokom od 6,83 metara što joj je donelo ček od 700 evra. Četvrti najvredniji rezultat ostvario je Britanac Eliot Gils na 1500 metara koji je zahvaljujući trci od 3:37.49 osvojio ček na 800 evra.

Tri najvrednija rezultata ostvarili su Miltiadis Tentoglu u dalju, Nik Poncio u kugli i Armand Duplantis u skoku motkom. Grk je skočio odličnih 8,25 metara i time osvojio 1500 evra, Italijanski kuglaš je osvojio 2000 evra hicem od 21,61 metra, dok je Duplantis skokom od 6,19 metara zaradio 3000 evra kao nagradu za najvredniji rezultat takmičenja plus bonus za ostvaren svetski rekord koji nije objavljen.

Sve rezultate možete pogledati ovde.

Fotografije možete pogledati ovde i ovde.

Belgrade meeting 2022, pet najvrednijih rezultata
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, pet najvrednijih rezultata takmičenja – Ivana Vuleta, Eliot Gils, Miltiadis Tentoglu, Nik Poncio, Armand Duplantis; Foto: Atlex

(Atlex.rs)

Scroll to Top