Poznat novi datum državnog prvenstva 2020!? Ceo kalendar se drastično pomera!

Zbog pandemije koronavirusa gotovo sva atletska takmičenja su odložena pa je tako i domaći kalendar pomeren za neodređeno, ali kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Svetske atletike sva državna prvenstva će se ove godine održati u istom terminu i to prvog vikenda avgusta, tačnije 8. i 9.

SA je ovaj vikend ostavio kao zaštićen termin kako bi se u njemu održala državna prvenstva na celom svetu istovremeno. Ovo se prevashodno odnosi na severnu Zemljinu hemisferu u kojoj je u ovom periodu leto.

Kako je celokupni međunarodni kalendar promenjen novoosnovana Jedinica za globalni kalendar aktivno se angažovala sa federacijama država, regionalnim asocijacijama, direktorima sastanaka i Komisijom svetskih atletskih atletičara kako bi identifikovala ovaj termin za vikend kada se ne planiraju održati mitinzi Vanda Dijamantske lige  ili Kontinentalni tur Svetske atletike.

Svrha stvaranja zaštićenog vikenda je da se omogući sportistima da mogu da se takmiče na svojim državnim prvenstvima bez drugih zakazanih takmičenja u inostranstvu. Sa druge strane federacije se ohrabruju da iskoriste ovu priliku kako bi okupile najbolje svoje atletičare na jednom takmičenju.

Ivana Španović prvenstvo Srbije 2019
Prvenstvo Srbije u atletici 2019., Kruševac, skok udalj Ivana Španović; Foto: ASS

Prvi čovek Svetske atletike Sebastijan Kou rekao je da se budućnost ne može predvideti i da se on zalaže da ovogodišnja letnja sezona zapravo bude ”jesenja”!

– Niko od nas ne može predvideti budućnost u ovim do sad neviđenim vremenima, ali znamo da su različite zemlje u različitim fazama upravljanja ovom pandemijom. Pokušavamo da damo neki plan našim sportistima i federacijama članicama, tako da mogu da počnu da planiraju sezonu. Ako je to uopšte moguće, zakazali bismo ”zakasnelu” sezonu na otvorenom od avgusta do oktobra kako bismo pomogli našim sportistima da uđu u formu nakon novonastalih problema – rekao je Sebastijan Kou za zvanični sajt Svetske atletike.

On podseća da u mnogim zemljama vlada zabrana letenja zbog čega je nemoguće organizovati takmičenja, ali veruje da će se ta ograničenja za koji mesec ukinuti.

– Nadamo se da će ova sezona početi sa državnim prvenstvima u mnogim zemljama severne hemisfere početkom avgusta, jer ograničenja putovanja preko granica zemlje neće uticati na ova takmičenja. Nakon toga će uslediti ono što se nadamo da će biti solidna međunarodna sezona, ali naravno da smo zavisni od globalnog odgovora na pandemiju. Ipak, mislimo da je bolje ponuditi atletičarima malo nade da će se vratiti u normalu kasnije ove godine – zaključio je Kou.

Sebastijan Kou, predsednik Svetske atletike
Kongres Evropske atletike, 14. april 2019., Prag, Češka, Sebastijan Kou, predsednik Svetske atletike; Foto: Guliver/Thomas Eisenhuth/Getty Images

Detaljnije informacije o novom kalendaru se očekuje krajem avgusta kada bi trebalo da se sastanu čelnici SA, Dijamantske lige i Kontinentalne ture.

Zbog nemogućnosti da se atletičari vrate treninzima i takmičenjima istovremeno u svim zemljama zbog koronavirusa ovogodišnji rezultati se neće računati za kvalifikacije za Olimpijske igre.

Takođe Jedinica za globalni kalendar složila se da će zaštićeni termin za državna prvenstva 2021. godine biti 5.-6. i 26.-27. Jun, neposredno pre kraja kvalifikacionog perioda za Olimpijske igre u Tokiju (29. jun 2021.).

(Atlex.rs)

Scroll to Top