Počela je nova atletska era : Upoznajte DNA koje se upravo predstavlja na Evropskim igrama u Minsku

”Dynamic New Athletics”, ili DNA, je timski format takmičenja za atletiku kreiran od strane Evropske atletske federacije da predstavi osnove sporta na inovativan i zabavan način. DNA je atletika 21. veka: zabavna je, prepuna akcija i lako razumljiva. To dodaje uzbudljivu mladalačku orijentisanu sportsku atmosferu sportu koji svi volimo. Iznad svega, DNA uzima neiskorišćeni timski aspekt našeg sporta i čini ga centralnom karakteristikom i snagom formata.

Zašto je DNA stvoren?

Vreme je za nešto novo u atletici. DNA je inovativan način da se uključi mlađa publika, koja traži zabavu koja se brzo kreće i konzumira svoje sportske sadržaje na više uređaja. Namera je takođe da pruži atraktivne mogućnosti takmičenja za sve nivoe učesnika – decu, sportiste u klubu i elitne atletičare – koji će ojačati osnovu našeg sporta.

Odakle dolazi ime DNA?

DNA označava Dinamic New Athletics, ali inicijali takođe naglašavaju da se ovaj novi format fokusira i poštuje osnovne elemente sporta – trčanje, skakanje i bacanje – i da je atletika u svačijim genima.

Olympiastadion on August 10, 2018 in Berlin, Germany.

Šta čini DNA različitom?

DNA je brzi, timski, multi-event format za atletiku. Sadrži modificirana pravila, mešovite štafete i takmičenja na terenu u disciplinama gdje se svaki skok i bacanje računa. To se odvija unutar stadiona, ali za razliku od tradicionalnog atletskog događaja, fokus je na samo jednom događaju, jednoj disciplini u jednom trenutku, nema preklapanja. Pažljivo dizajnirani format znači da je akcija neprekidna i konačni rezultat će uvek biti u neizvesnosti do samog kraja. Sa timskim uspehom kao primarnim ciljem, uloga trenera tokom takmičenja, taktika i timski duh su posebno važni. Celo DNA takmičenje odvija se u dva sata – što ga čini atraktivnim i za zabavu i za takmičare i za gledaoce našeg modernog, vremenski oskudnog doba.

Kako je nastala DNA?

DNA je napravila Evropska atletika uz podršku evropskog olimpijskog komiteta. U trogodišnjem projektu, koristila su se istraživanja sa mladim ljudima širom Evrope, dobijao se obiman doprinos vrhunskih sportista, a zatim su stručnjaci za prezentaciju događaja oblikovali proizvod.

Da li će DNA zameniti tradiciju atletike?

Ne, definitivno ne. DNA je paralelni format koji dopunjuje tradicionalnu atletiku kao što je hip-hop dodatak klasičnoj muzici. Da bi maksimizirali bazu navijača i bazu atletičara učesnika, moramo ponuditi oboje. Nekima će se svideti jedno, neki će voleti i drugo, dok će neki voleti i oba!

<> at Olympiastadion on August 10, 2018 in Berlin, Germany.

Da li će DNA zameniti evropsko ekipno prvenstvo?

Ne, Evropsko ekipno prvenstvo je važan događaj koji je popularan kod sportista, emitera i sponzora širom Evrope. DNA je dizajniran da bude potpuno drugačiji i koegzistira sa svim postojećim evropskim atletskim događajima.

Kada ćemo videti DNA u akciji?

DNA će zvanično biti predstavljena na Evropskim igrama 2019. godine u Minsku, kada će vrhunske evropske ekipe (reprezentacije) sastavljene od 8 žena i 7 muškaraca nastupiti za zlatne medalje u svakom od 9 pojedinačnih događaja i za ukupnu titulu tima. To će biti jedan od nekoliko inovativnih sportskih formata koji su predstavljeni u sklopu Igara, što doprinosi preoblikovanju sporta u 21. veku.

Ima li prostora u kalendaru za DNA?

Atletska godina 2019. godine je veoma neobična. Pošto se IAAF Svetsko prvenstvo u atletici u Dohi održava u septembru / oktobru, preselili smo Evropsko takmičenje za atletiku do avgusta. Evropske igre u junu su idealno vreme da se skrene pažnja na otkrivanje DNA. Pažljivo smo razvili snažan brend DNA, tako da je u budućnosti fanovima i sportistima na svim nivoima jasno da su i tradicionalne atletike dovoljno različite da koegzistiraju.

Photo by Matthias Hangst/Getty Images

Šta se dešava sa DNA nakon Evropskih igara?

DNA je rad u toku i očekuje se da će se fleksibilni format nastavi razvijati dok ga sportisti svih nivoa isprobavaju i dok nam publika daje svoje reakcije. Trenutni planovi su da se uvede DNA na nacionalnom nivou širom Evrope i da se radi sa federacijama, klubovima i drugim entitetima da bi se implementirala i promovisala nova inovacija.

Kako izgleda DNA takmičenje u Minsku?

Na Evropskim igrama timovi će se takmiče u ukupno 9 disciplina: 100m m/ž; dalj žene, koplje žene; 4x400m mešovito, 110m muškarci, vis muškarci, 100m prepone žene i mešovita štafeta srednjih pruga.

U 4 kvalifikacione grupe takmičiće se po 6 reprezentacija jedna protiv druge. U tehničkim disciplinama takmičenje je mnogo zanimljivo. 6 atletičara je podeljeno u dve grupe po troje gde je svako takmičio protiv svakog iz svoje grupe i svako je imao pravo samo na jedan pokušaj.

Visaši su na primer sami birali koju će visinu da skaču, ako je obore dobiju 0 bodova isto koliko i poraženi u tvom dvoboju. Ako obojica preskoče svoje visine 3 boda dobija onaj koji je preskočio veću visinu, poraženi dobija 0.

Nakon završene grupne faze najbolji u grupama igraju finale, drugo plasirani se bore za treće mesto dok se treće plasirani u grupama bore za 5.

Pobednici u svakoj disciplini dobiju po 12 bodova, drugo plasirani 10 i tako sve do poslednji koji uzmu 2 boda.ž

Photo by Stephen Pond/Getty Images for European Athletics

Nakon kvalifikacija sledi četvrt finala koja su na programu 25. juna, polufinala su 26. a veliko finale, dve najbolje reprezentacije će se odigrati u petak 28. juna. Iz svakog kruga ispada po 6 timova.

Takmičenje je počelo danas, 23. juna u 11 sati po našem vremenu i prvi dan će trajati sve do 8, 9 uveče.

Od reprezentacija iz okruženje učestvuje Slovenija koja se nalazi u drugoj kvalifikacionoj grupi, koja se upravo takmiči, sa Rusijom, Francuskom, Italijom, Rumunijom i Estonijom.

U prvoj grupi pobedili su Nemci a iza sebe su ostavili redom, Mađare, Grke, Slovake, Kiprane i Švajcarce.

Treća grupa na borilišta izlazi u 16:40 po našem vremenu i tu će biti reprezentacije Poljske, Belorusije, Češke, Litvanije, Letonije i Irske.

Poslednju četvrtu grupu čine ekipe Turske, Španije, Ukrajine, Bugarske, Danske i Portugala i oni će na stadion izaći u 19h po našem vremenu, odnosno 20h po lokalnom.

Ukupno 24 zemlje i 504 atletičara.

 

Rezultate možete pratiti ovde.

Detaljnije o DNA organizaciji možete pogledati na njihovom sajtu, gde možete naći i video snimke koji će vam približiti još ovo takmičenje, koje će imati i neke nove discipline.

(Atlex.rs)

Scroll to Top