”Penzije” se vraćaju trenerima: Predsednik Vučić najavio veliku promenu u 2022.!

Nacionalna priznanja ili takozvane penzije za zaslužne sportiste koje dobijaju na osnovu osvojenih medalja na velikim takmičenja posle 35. godine života na početku su dobijali i njihovi treneri što je u jednom trenutku ukinuto, ali sada se to vraća.

Od 2007. ustanovljena su nacionalna priznanja koje su dobijali osvajači medalja na velikim takmičenjima kako nakon usvajanja zakona tako i retroaktivno. Svi oni su dobili status zaslužnih sportista što im je obezbeđivalo da nakon navršene 35. godine dobijaju mesečnu nadoknadu u vidu nacionalnog priznanja ili takozvane ”sportske penzije” do kraja životu u zavisnosti od osvojene medalje i takmičenja na kojem je ona osvojena.

Na početku su i treneri bili uključeni u to, ali su u jednom trenutku oni bili izostavljeni iz toga. Čelni ljudi su to uradili, kako su govorili, zbog malverzacija gde su pojedinci na svakom takmičenju prijavljivali drugog trenera.

Međutim na inicijativu Olimpijskog komiteta Srbije predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prihvatio predlog da se nacionalna priznanja vrate i trenerima koji su stvorili te šampione. Promena stupa na snagu odmah nakon rebalansa budžeta 2022.

Na obraćanju u Skupštini grada Beograda koju je sazvao predsednik države prisustvovali su izmeđuostalih i Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Đorđe Višacki, generalni sekretar ove organizacije i trojica vrhunskih trenera: Dejan Savić (vaterpolo), Dragan Jović (tekvondo) i Goran Obradović (atletika).

Aleksandar Vučić na Balkanijaddi u Smedderevu
Balkanijada 2021., Smederevo, Smederevska tvrđava – 26./27. jul, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović, direktor SAS-a Slobodan Branković, predsednik Evropske atletike Dobromirov Karamarinov, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić; Foto: Atlex

Od ukidanja nacionalnih priznanja treneri su nastavili da dobijaju jednokratne nagrade za osvojene medalje od države, ali ne i sigurnu mesečnu naknadu.

Kako kaže Goran Obradović u razgovoru za Sportski Žurnal vrhunski rezultat je nemoguć bez kvalitetnog rada trenera.

– Zaključak svih je da je vrhunski sportski rezultat nemoguć bez trenera i da su treneri podjednako zaslužni za osvajanje medalja kao sportisti. Predsednik Vučić je razumeo problematiku i shvatio da je neophodno vratiti priznanja i trenerima.

Jedna od tema sastanka su bile i prethodne malverzacije zbog kojeg su sportske ”penzije” ukinute kako se ti problemi ne bi ponavljali.

Rečeno je na sastanku da se do ukidanja došlo zbog malverzacija. Ukazano je da treba pooštriti kontrolu da ne bi došlo do manipulacija. O detaljima će sigurno biti reči u narednom periodu.

Goran Obradović najbolji atletski trener u 2018. godini
Najbolji atletski trener u 2019. godini, Goran Obradović, Vojvodina Novi Sad, Ivana Španović, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex

Još jedan vrhunski trener koji je bio prisutan na ovom sastanku je Dragan Jović Gale, tekvondo trener Milice Mandić i Tijane Bogdanović. Za razliku od Obradovića Gale je svoje prve velike medalje osvajao dok je važilo staro pravilo i svestan je koliko to priznanje znači trenerima.

– Moram da kažem da sam nosilac nacionalnog priznanja i pre njegovog ukidanja, iz tog ugla znam koliko će to znači trenerima koji će dobiti nacionalno priznanje za njihovu fokusiranost i stabilnost u radu. Sa druge strane, treneri su dobili jasan signal da nisu na margini, država je prepoznala vrednost i značaj trenerske struke i šta je trener u razvoju sportiste i samog sistema sporta.

Velika stvar za srpski sport i sjajan početak 2022. Motiv za sve trenere, ali i za same sportiste.

(Atlex.rs)

Scroll to Top