Ovo su svi učesnici SP – šta mogu Srbi: Ivana za zlato, nema Armina, 2, 3 polufinala, Angelina najmlađa, prijava tzv Kosova, najviše iz SAD…

Sam plasman i učešće na takmičenju kakvo je Svetsko prvenstvo je ogroman uspeh, a brojka od 8 norrmi u 9 disicplina za Srbiju, odnosno 15 učesnika ukupno na kraju je za svako poštovanje jer će na ovogodišnjem šampionatu učestvovati čak 680 atletičara iz 137 država!

Svetska atletika objavila je konačnu listu učesnika dvoranskog prvenstva Sveta u Beogradu na kojem će učestvovati 680 atletičara iz 137 zemalja od čega će 372 biti u muškoj konkurenciji iz 137 zemalja, dok će u ženskoj takmičiti 308 iz 81 države.

Beograd će ugostiti najbolje atletičare sveta od 18.-20. marta, a oni već polako pristižu u srpsku prestonicu. Ovo će biti drugo najmasovniije dvoransko SP u istoriji jer je veći broj atletičara bilo samo u Parizu 1997. kada je učestvovalo njih 712, ali tada se takmičilo u dve discipline više (28) tačnije zvanično se trčalo 200 metara koji su naknadno ukinuti. Što se tiče broja država samo je četiri puta za svojih 18 izdadnja, koje će biti ovo u Beogradu, bilo pristuno više nacija, a najviše je bilo na SP u Turskoj 2012. kada je u prestonicu Turske došlo čak 171 različita delegacija.

Što se reprezentacije Srbije tiče, atletičari su ispunili rekordni broj normi – čak 8, a pored toga još 7 njih će na osnovu specijalne pozivnice učestvoati što donosi borjku od 15 atletičara pod zastavom Srbije na oovm šampionatu. Nažalost neće moći svi da učestvuje jer je zbog povrede lakta Armin Sinančević morao da otkaže nastup.

Sa nomom: Ivana Vuleta, Asmir Kolašinac, Elzan Bibić, Maja Ćirić, Anja Lukić, Boško Kijanović i Milice Gardašević
Specijalne pozivnice: Aleksa Kijanović, Milana Tirnanić, Ivana Ilić, Lazar Anić, Jovana Ilić, Angelina Topić i Luka Trgovčević.

Treba  napomenuti da je već ovo ogroman uspeh za svakog od nih pojedinačno i da je sam nastup među ovim društvom odabranih činjenica za veliko poštovanje svakoga bez obzira na sam rezultat na šampionatu.

Ekipno prvenstvo Srbije 2021, Armin Sinančević (Crvena zvezda)
Nažalost neće učestvovati na SP – Armin Sinančević;  Ekipno prvenstvo Srbije 2021., Smreska Mitrovica – 4. jul – Armin Sinančević (Crvena zvezda), bacanje kugle; Foto: Atlex

Najviše učesnika i u muškoj i u ženskoj konkurenciji imaće Sjedinjene Američke Države – po 28 u obe konkurencije, a prati ih Velika Britanija sa 19 muškaraca i 21 ženom. Od 137 zemalja koliko će imati predstavnika u muškoj konkurenciji čak 62 države dolazi sa samo jednim atletičarem. Kod žena 31 država od ukupno 81 će imati samo po jednu atletičarku.

Svog predstavnika imaće i tim izbeglica i to u trci na 1500 metara – Anjelinu Nadai Lohalit. To je pozitivna vest međutim u istoj disciplini prijavljena je atletičarka iz tzv Kosova Greša Bakrakui. To što ju je njen tkz savez prijavio ne znači i da će doći i tamičiti. Po nekim našim saznanjima do toga ne bi trebalo da dođe.

Od zemalja koje nisu baš karakteristične za dvoranske uslove u Beograd stižu predstavnici Jamajke, Bahama, Brazila, Argentine, Australije, Barbadosa, Burundija, Bermuda, Belizea, Bocvane, Čada, Obale Slonovače, Kameruna, Kolumbije, Komorskih ostrva, Kube, Ekvadora, Etiopije, Gane, Gvineje, Haiti, Hondurasas, Indonezije, Devičanskih ostrva, Britanskih Devičanskih ostrva, Kenije, Saudiske Arabije, Kuvajta, Libije, Lebana, Malezije, Maldiva, Malija,  Mauricijusa, Nigerije, Nigera, Porto Rika, Katara, Južne Afrike, Senegala, Sejšela, Singapura, Siera Leonea, Esvatija, Toga, Ujedinjenih Arapskih Emirata…

Borba za zlato i dve norme u dalju

U dve discipline Srbija ima dva takmičara sa ispunjeno normom to su muška kugla i ženski dalj. 

Ivana Vuleta je normu skočila još prošle godine skokom od 6,80 metara da bi ove godine to popravila na 6,88 metara. Sa druge Strane Milica Gardašević se borila sa rang listom, prikupljala je bodove i na kraju je uspela da se dokopa 16. pozicije koja joj je obezbedila učešće na šampionatu. Ona je ove godine skočila dva puta lični rekord prvo 6,66 metara a potom i 6,69 metara.

Ivana Vuleta, Belgrade meeting 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Ivana Vuleta, skok udalj; Foto: Atlex

Ivana je favorit za zlato! Tome u prilog ide što ima najbolji skok ove godine na svetu. Ono što dodatno ide u prilog našoj najboljoj atletičarki jeste što dve najveće njene rivalke sa prošlog velikog takmičenja, Olimpijskih igara u Tokiju, neće učestvovati. Malaika Miambo i Britni Ris su otkazale učešća iako su imale rezultate za šampionat, ali tu je trećeplasirana sa Igara Ukrajinka Marija Bek Romančuk koja ove godine još nije takmičila.

Što se tiče Milice Gardašević čuda su moguća. Ona ima 6. ovosezonski rezultat od prijavljenih takmičarki tako da se može očekivati plasman u prvoj polovini tabele. Najveći problem može da stvara ulazak u top 8 nakon prve tri serije, ako uspe da preskoi tu prvu prepreku sve ”karte su na stolu”.

Finale skoka udalj na kojem će učestvovati 16 daljašica iz 12 država je na programu u nedelju od 17:30.

Milica Gardašević, Belgrade meeting 22
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Milica Gardašević, skok udalj; Foto: Atlex

Bibić blizu dva finala, treba izabrati pravo

Elzan Bibić ispunio je normu za dve discipline, ali kako se 3000 i 1500 ukrštaju teško da će trčati obe distance.

Od 37 njih na 1500 metara iz 24 države Bibić ima 17. vreme, a 9 najboljih, tačnije po dvoje prvoplasiranih iz tri grupe i još troje po rezultatu će se plasirati u finale, isto važi i za 3000 metara. Tu je Elzan u malo boljoj poziciji jer od njih 35 iz 25 država ima 11. ovosezonski rezultat.

Kvalifikacije na 3000 metara su u petak od 13:30 dok je finale zakazano za nedelju u 12:05. Umeđuvremenu održaće se kvalifikacije na 1500 metara u subotu od 12:15, a finale je u nedelju šest i po sati nakon 3000 u 18:35.

Elzan Bibić, Belgrade meeting 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Elzan Bibić, 1500m; Foto: Atlex

Ćirićeva sa polufinalom ”u džepu”

Maja Ćirić ima odličnu sezonu za sobom, i ovo će joj biti drugo uzastopno učešće na dvoranskom prvenstvu Sveta. Svoje veliko probijanje na međunarodnu scenu počela je upravo na dvoranskom SP u Birmingemu 2018. Sa svim dosadašnjim iskustvom i još bržim trkama Maja ulazi u ovo takmičenje sa rezultatom 52,33 sekunde što je 17. ovosezonski rezultat od 35 atletičarki koje će nastupiti na 400 metara iz 20 država.

Ako se gledaju prijavljeni rezultati Ćirićeva će trčati dve trke na šampionatu pošto u polufinale ulazi njih 18. Papir je jedno, trka je drugo, zavisi i od grupe u kojoj će se naći i staze u kojoj će trčati, ali ako ponovi trke kakve je imala ove sezone može se očekivati da će se publici u Štark Areni predstaviti dva puta.

Kvalifikacije kao i polufinale su u petak što je otežavajuća stvar jer je to nešto na šta naši atletičari nisu navikli, ali kako svima tako i njima. U prepodnevnoj sesiji Maja će trčati nešto posle 11:45, a ako bude uspešna popodne će nastupiti nakon 18:35. Finale 400 metara za žene je u subotu u 19:50.

Maja Ćirić, 400m, Dvoransko prvenstvo Beograda 2022
Dvoransko prvenstvo Beograda 2022. – 15. januar – Maja Ćirić, 400m; Foto: Atlex

Boško ”ima” polufinale

Boško Kijanović trčaće 400 metara zahvaljujući neverovatnoj trci na Belgrade meetingu gde je istrčao 46,22 sekunde što mu donosi 11. rezultat od  29 prijavljenih iz 22 države. Ako uspe da ponovi tu trku na istom mestu imaće mlađi Kijanović čak dve trke na Svetskom prvenstvu pred svojim Beograđanima.

Ako se plasira u polufinale susrešće se sa nečim potpuno novim u karijeri jer će u jednom danu morati da trči dve trke na 400 metara. Prvog dana su kvalifikacije i polufinale od 11 časova odnosno od 19:10, a finale je u subotu u 20:10. 

Boško Kijanović slavi obaranje državnog rekorda na 400m
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Boško Kijanović slavi obaranje državnog rekorda na 400m; Foto: Atlex

Zvezda se rađa – Angelina je najmlađi učesnik šampionata

Angelina Topić je zvanično najmlađi učesnik ovogodišnjeg prvenstva Sveta. Jedina je koja je rođena 2005. godine, a pritom daleko od toga da je autsajder. Sa preskočenih 191 centimetara na Belgrade meetingu Angelina je na jedan centimetar od apsolutnog rekorda Srbije, a od 12 prijavljenih u visu ona zauzima 9. mesto.

Kako je rekao njen otac i trener Dragutin spremna je za 193, ako ne i za 195 centimetara, jedini je problem što je finale u jutarnjem terminu što može da stvori mali problem, ali uz podršku sa tribina veruje da se i to može prevazići.

Subota od 11 sati je vreme za pisanje nove atletske istorije. Peti prijavljeni rezultat je 195, a ovo je disciplina u kojoj će komšije iz Crne Gore posebno obratiti pažnju jer će njihova Marija Vuković  pokušati da napravi iznenađenje i da se umeša u borbu za medalju. Sa ovosezonskih 196 centimetara deli drugu poziciju sa još dve devojke.

Angelina Topić, Belgrade meeting 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Angelina Topić, skok uvis; Foto: Atlex

Dva Srbina na 60m u borbi za polufinale

U sprintu na 60 metara u muškoj konkurenciji takmičiće 54 sprintera iz 48 država. Srpski predstavnik Aleksa Kijanović ove godine je trčao 6,66 sekundi, a norma je bila 6,63. Sa ovim rezultatom on ima 30. vreme od takmičara. Kako će se u polufinale plasirati njih 24 po prijavljenim ovosezonskim rezultatima Aleksa bi morao da trči malo brže od norme 6,62 sekunde.

Zanimljivo je da je on bolje plasiran od zvaničnog dvoranskog prvaka Evrope Jana Volka koji je trčao 6,68 baš u Beogradu. Druga zanimljivost je da će Srbija praktično imati dva predstavnika jer će trčati i Aleksandar Ašković, ali nažalost ne za Srbiju nego za Nemačku.

Za muškarce 60 metara je na programu drugog dana, u subotu. Kvalifikacije su od 10:45, a u popodnevnoj sesiji prvo slede polufinala od 18:40 dok je veliko finale na programu u 21:20.

Aleksa Kijanović, belgrade meeting 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Aleksa Kijanović, 60m; Foto: Atlex

Može li Anić do top 8 

Takmičio je Lazar Anić već na Svetskom prvenstvu, ali na otvorenom, a ovo će mu biti prvo u dvorani. Nije uspeo da izbori normu ovog puta, ali će zahvaljujući specijalnoj pozivnici imati prilike da se ponovo pokaže na najvećoj sceni. Sa skočenih 7,90 metara ove godine Lazar se nalazi na 8. mestu od ukupno 16 daljaša iz čak 15 država. Samo će Sjedinjene Američke države imati dva predstavnika. Od svih učesnika čak njih četvorica nisu još nastupala ove godine, a svi imaju preko 8,26 lične rekorde, što Anića odaljava od svih šest skokova ako se gleda papir. Svakako ulazak u top 8 bio bio veliki uspeh.

Skok udalj nema kvalifikacija već odmah finale koje je na programu prvog dana u petak od 19:05.

Lazar Anić, Belgrade meeting 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Lazar Anić, skok udalj; Foto: Atlex

Lukićeva za novo čudo i ulazak u polufinale

Fantastična trka na Belgrade meetingu Anje Lukić oduševila je sve i ne samo što je ispunila normu za Svetsko prvenstvo nego je oborila i državni rekord trkom od 8,14 sekundi. Gotovo identično je trčala kao i pobednica te trke Ivana Lončarek koja je kroz cilj prošla za 8,11 sekundi, a upravo je to rezultat koji po prijavljenim rezultatima obezbeđuje polufinale.

Anjin rezultat je 30. na tablici ovosezonskih rezultata učesnica šampionata, a 24. će ih trčati u polufinalu. U kvalifikacijama će učestvovati 46 devojaka iz 38 država dok će se 24 najbolje plasirati dalje, a Lukićeva je jako blizu tom ostvarenju. Ovo je njoj prvo veliko seniorsko takmičenje, ako ne računamo nastup na Dijamantskoj ligi, i blizu je da odmah ostvari dva nastupa i to pred svojom beogradskom publikom. Anja je kao i braća Kijanović i Topićeva rođena u Beogradu.

Sve tri trke 60 metara prepone su u jednom danu, u subotu. Kvalifikacije počinju od 9:50, a ta rana trka može da bude jedan od faktora koji će da odlučuje o prolasku dalje jer niko nije navikao tako rano da takmiči, tako da su sve karte otvorene. Polufinale je na programu od 18:15 dok je veliko finale zakazano za 21:05.

Anja Lukić, Belgrade meeting 22
Vodiće veliku bitku i na Svetskom prvenstvu – Ivana Lončarerk (Hrvatska) i Anja Lukić (Srbija); Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart; Foto: Atlex

Armin na listi, ali ne takmiči, Kolašinac protiv 17 ”aždaja”

Najviše problema bilo je oko sastavljanja spiska za bacanje kugle jer je normu bacilo čak njih 37, a kvota je bila svega 16. Međutim Svetska atletika je morala da proširi malo broj takmičara pa će ih tako 19 bacati iz 15 država, a Srbija uz Ameriku, Poljsku i Italiju imati dva prijavljena bacača.

Međutim iako je na spisku Armin Sinančević neće bacati. Razlog tome je povreda lakta koju je zadobio još krajem prošle godine, a od koje se nije još oporavi. Još uvek traje proces oporavka, još uvek Armin ide na terapije pa iako je prijavljen on će takmičenje pratiti sa tribina.

Sa druge strane Asmir Kolašinac je spreman. Na Belgrade meetingu bacio je 21.06 metara što je 11. rezultat od prijavljenih ove sezone. Za ulazak u top 8 bio bi mu neophodan hitac na nivou ličnog rekorda od 21,58 metara jer je osmoplasirani na toj listi prijavljen sa 21.55 metara, a to bi bio veliki uspeh za Asmira i Srbiju.

Isto kao i sve tehničke discipline kvalifikacija nema, a finale je zakazano za subotu u 19:40. Ostaje da se vidi kako će se odvijati takmičenje sa tolikim velikim borjem bacača.

Asmir Kolašinac, Belgrade meeting 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Asmir Kolašinac, bacanje kugle; Foto: Atlex

Milana i Ivana u borbu za nove lične rekorde

Srbija će imati dve predstavnice i na 60 metara, za razliku od muškaraca obe će nastupiti pod srpskom zastavom i za razliku od ženskog dalja i muške kugle obe će takmičiti zahvaljujući specijalnim pozivnicama.

Milani Tirnanić je malo nedostajalo do norme, možda bi je i ispunila da joj nije sviran prestup na Belgade meetingu. Sa rezultatom 7,33 sekunde od 49 sprinterki iz 33 države Milana ima 35. ovosezonski rezultat. Teško je poverovati da može da se domogne polufinala jer 24. ovosezonski rezultat iznosi 7,11 sekundi, a u drugu rundu će se plasirati upravo toliko atletičarki.

Milana Tirnanić, Belgrade meeting 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Milana Tirnanić, 60m; Foto: Atlex

Druga naša sprinterka biće mlada Ivana Ilić koja se nakon preležane korone vratila na stazu na Balkanijadi i Belgrade meetingu. Ona debituje na seniorskoj međunarodnoj sceni. U mlađim kategorijama ima i te kako dobrog iskustva jer je nastupala na svim velikim takmičenjima, ali ovo će biti nešto sasvim drugačije od svega do sada u njenoj karijeri što će joj biti veliki vetar u leđa za dalje. Ona je ove godine trčala 7,42 sekunde što joj je i lični rekord i što je stavlja na 40. mesto ovosezonskih rezultata, s tim da četiri devojke nisu trčale ove godine još, a dve imaju bolji rezultat od nje. S obzirom da je preležala i koronu nedavno njen nastup na SP treba gledati kao zalog za budućnost.

Kvalifikacije na 60 metara za žene su prva disciplina Svetskog prvenstva, ako ne računamo višeboj, i počinju u petak u 10:15. Sve je smešteno u jedan dan, pa će se polufinalne trke trčati od 18:10, a finale je na programu u 20:55 čime se zatvara dan.

Ivana Ilić, Belgrade meeting 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Ivana Ilić, 60m; Foto: Atlex

Dva Srbina na preponama, može li jedan do finala?

Još jedna disciplina u kojoj će učestvovati dva Srbina je 60 metara prepone, samo što će jedan takmičiti za Kipar.

Predstavnik Srbije biće Luka Trgovčević koji je dobio specijalnu pozivnicu nakon što je ove sezone istrčao lični rekord 7, 82 sekunde. Drugi Srbin je Milan Trajković koji će se boriti za ulazak u finale.

Kvalifikacije su na programu u nedelju od 10:05. Istok dana u popodnevnoj sesiji održaće se i polufinale i finale, prvo od 17:05, a potom u 19:30.

Luka Trgovčević, Belgade meeting 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Luka Trgovčević, 60m prepone; Foto: Atlex

Debi Jovane Ilić

Nakon povratka sa studija iz Amerike Jovana Ilić beleži odlične rezultate u troskoku i zbog toga je dobila priliku da se takmiči sa najboljima na svetu, a međuostalima i sa jednom od najboljih atletičarki sveta i višestrukom svetskom rekorderkom Julimar Rohas.

Dvadeset petogodišnjakinja će najvećeg protivnika imati u sebi da savlada eventualnu tremu i da pokuša da ponovi ono što je veće ove godine uradila, a to je skočiti lični rekord koji sad iznosi 13,61 metar.

Njih 17 iz 15 država skakaće u nedelju od 11 časova.

Jovana Ilić, dvoransko Prvenstvo Srbije 2022
Dvoransko Prvenstvo Srbije 2022., 6. februar – Jovana Ilić, troskok; Foto: Atlex

Listu svih prijavljenih po disciplinama možete pogledati ovde.
Listu prijavljenih po državama možete pogledati ovde.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

December 2023
No event found!
Load More
Edit Template
album-art

Folijaš, 2022

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs