Otkrivena tajna kako je Elzan Bibić zimus obarao neverovatne rekorde: Svi u dvoranu, a mi pored reke

Elzan Bibić možda ima i najdominatniju (zimsku) sezonu iza sebe u kojoj je čak tri puta oborao rekorde za koje se mislila da im još dugo niko neće prići, na 1500 i na 3000 metara, a kako je došao do toga ekskluzivno za Atlex otkrio je njegov trener Rifat Zilkić.

Sve je počelo 31. januara kada je u Karlsrueu nakon 37 godina Bibić istrčao 3000 metara brže od Dragana Zdravkovića. Potom je petog februara u Ostravi postavio rekord i na 1500 metara- 3:38.94, da bi samo dva dana kasnije u Lincu ponovo nadmašio rekord na 3000 metara istrčavši 7:45,57.

Trener Rifat Zilkić bio je zadovoljan i pre svih tih uspeha kako je Bibić radio treninge. Iako ih nije često bilo u Beogradu maksimalno su koristili veoma povoljne vremenske uslove koji su bili tokom cele zime u čitavoj Srbiji, i to je upravo razlog svih ovih uspeha – ni jedan jedini trening nije odrađen u dvorani!

– Cela Srbija se bila sjatila u dvoranu u Beogradu, od sprintera, skakača pa do dugoprugaša. Sve je to super, zato i služi dvorana, krov nad glavom tokom zime, ali šta će ”mazatori” u dvorani? – počeo je razgovor za Atlex Zilkić pa je nastavio.

Elzan Bibić, šampion Srbije 2020. na 3000 metara
Elzan Bibić, dvoranski šampion Srbije 2020. na 3000 metara, dvoransko prvenstvo Srbije 2.2.2020.; Foto: Atlex

– Vidite, Elzan je imao Kros Evrope osmog decembra u Lisabonu. Trka na otvorenom, blato, zemlja, stabla, planine… Bolju zimu nismo mogli ni da zamislimo, kao da je bilo proleće. Sve treninge smo radili u Pazaru na putevima uz reku kojim trčimo svakodnevno, kroz grad, do stadiona koji je na vrh brda. Ni jedan jedini trening nismo odradili u dvorani! Ni jedan! I zašto bi? Pa mi smo dugoprugaši, trčimo po svim mogućim uslovima i terenima. Šta će nam dvorana sa onakvim krivinama, bolje je raditi treninge napolju na svežem vazduhu nego unutra, kakvi god da su uslovi. Mogu da kažem da je to i neka naša tajna ovih uspeha – treninzi isključivo napolju, a samo takmičenja u dvorani. Rezultati su došli i više nego što smo očekivali, tako da smo uspeli – ističe Rifat Zilkić.

Od izgradnje Atletske dvorane na Banjici rezultati u sprintu i skokovima su se značajno popravili, što ističe i novopazarski trener, ali smatra da za neke discipline ona nije toliko neophodna.

– Nisam ja sad izmislio ”toplu vodu”, ali jednostavno mislim da su se u Srbiji svi ”raspekmezili” od kad smo dobili dvoranu. Sve generacija do 2016., kako moja tako i stariji i mlađi, uvek smo trenirali napolju, bez obzira na uslove. Da se ne shvatim pogrešno, dvorana je fantastična, stvar koja nam treba i čijom izgradnjom su došli rezultati, što se vidi u sprintu i skokovima, ali mislim da za ove discipline koje ja treniram 1500, 3000 metara ona… aj da kažem nije neophodna – zaključuje razgovor za Atlex Rifat Zilkić trener Elzana Bibića.

(Atlex.rs)

Scroll to Top