Otkazuje se Balkanijada?! Upitno i EP!

Kako javljaju pojedini turski i grčki mediji Atletski savez Turske je blizu donošenja odluke da otkaže seniorsku Balkanijadu zakazanu za 11. februar zbog niza strašnih zemljotresa koji pogađaju ovu država 6. februara.

Ponedeljak 6. februar za građane turske osvanuo je potresno. Jug države pogodila su dva strašan zemljotres koja su se osetila duž cele države. Prvi je bio jačine od 7,7 stepeni po Rihteru, registrovan u 4:17 časova u gradu Pazarčiku, a u 11:43 drugi još jači od 7,8 stepeni po Rihteru. To nije bio kraj potresa već se nakon devet minuta ponovo sve zatreslo ovoga puta jačinom od 5,9 stepeni po Rihteru.

Veliki je broj žrtava. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je da njegova država za sad broji 912 žrtava, dok su Vlasti u Siriji saopštile da je preminulo najmanje 592 Sirijaca dok je preko 1300 povređeno.

 

Predsednik Turske je zbog ovih stravičnih događaja otkazao sve manifestacije koje su bile planirane u narednom periodu da se održe u toj zemlji, a to znači i atletska Balkanijada koja je na programu za pet dana, 11. februara.

Očekivalo se da selektor Edin Zuković tokom ponedeljak ili utorka objavi spisak za ovo takmičenje, ali kako stvari stoje, nakon otkazivanja juniorske Balkanijade čiji domaćin je trebala da bude Srbija, ni seniori neće imati svoje reprezentativno takmičenje ove zime.

Ovo takmičenje je već imalo svoji problem jer je turski savez suspendovan od strane Svetske atletike zbog nameštanja rezultata, tačnije takmičenja na njenoj teritoriji SA ne prihvata za bodovanje za EP i SP. Pored toga što zvanično još uvek nije saopšteno da li ta zabrana važi i za Balkanijadu i da li će ovo takmičenje uopšte imati svrhu za one najbolje, takmičenje je dobilo još jedan udarac – zemljotresi koji prete otkazivanju.

Kako je ista dvorana u Istanbulu domaćin i dvoranskog prvenstva Evrope mnogi najbolji atletičari Evrope su potvrdili svoje dolaske, a između njih i Ivana Vuleta. Međutim ako se otkaže ovo takmičenje to će stvoriti probleme u planovima jer neće biti ”probnog” takmičenja i mora će da dođe do promene planova oko takmičenja, što otvara mogućnost nastupa na Belgrade mitingu.

Ivana Vuleta, Belgrade meeting 2022
Belgrade meeting, Štark Arena 2022. – 7. mart, Ivana Vuleta, skok udalj; Foto: Atlex

Kako će ovo uticati na EP?

Veliki znak pitanja stoji i nad samim Evropskim prvenstvom koje je na programu za manje od mesec dana, a po rečima nekadašnjeg fudbalera Partizana, Liverpula i reprezentacije Srbije Lazara Markovića situacija je užasna, da su njegovi svi saigrači van svojih stanova i kuća i svi se nalaze ili u kolima ili u trening centru kluba i da je cela Turska ”stala” zbog nesreće.

Svi su jako uplašeni, zapravo cela Turska strahuje. Eto, nekoliko minuta pre nego što ste me pozvali ponovo je u Gazijantepu bio jak potres, osetio se i ovde u Antaliji i sve što mogu da kažem je da mi je izuzetno žao nastradalih, tragedije koja se dogodila i solidarišemo se sa porodicama žrtava, turskim narodom koji proživljava ovu  katastrofu – rekao je Marković za Telegraf.

Ono što dodatno sve plaši u Turskoj je najava izuzetno hladnog vremena gde se najavljuju temperature i do 20 stepeni ispod nule u narednim danima.

(Atlex.rs)

Scroll to Top