Otkazano U18 EP: I drugi pokušaj propao zbog korone, naredne godine na novoj lokaciji!

Evropsko prvenstvo za mlađe juniore nakon odlaganja sa 2020. na 2021. sada je definitivno i otkazano zbog epidemioloških razloga izazvani pandemijom koronavirusa.

Takmičenje koje je svoju premijeru ugledalo 2016. svoje treće izdanje koje je trebalo da se održi u italijanskom gradu Rijeti neće ugledati, barem ne na ovoj lokaciji.

Odluku za otkazivanje takmičenja zajednički su doneli Lokalni organizacioni odbor, opština Rijeti, Italijanska atletska federacija i Evropska atletika. Razlog je nastavak pandemije, visoka stopa zaraze u mnogim evropskim zemljama i logistički izazovi organizovanja velikog evropskog događaja učinili su ovu organizaciju neodrživom.

Naravno da smo veoma razočarani što nismo u mogućnosti da ponudimo šampionate za atletičare do 18 godina 2021. godine, ali želimo da se zahvalimo Lokalnom organizacionom odboru Rijeti 2021 i Italijanskoj atletskoj federaciji na njihovom napornom radu u pokušaju da ovaj događaj organizuju u izuzetno izazovno vreme – rekao je privremeni predsednik Evropske atletike Dobromir Karamarinov.

Guliano Kasciani, predsednik Lokalnog organizacionog odbora istakao je da žali, ali da ga teši da je zdravlje atletičara ipak na prvom mestu.

Tokom kritičnih faza istorije, poput one koju doživljavamo, osećaj odgovornosti zajednice i osećaja pojedinaca meri se i žrtvama koje čovek može da podnese. Upravo zbog toga razloga nevoljno, ali utešen činjenicom zaštite javnog zdravlja, Organizacioni odbor Rijeti 2020 je sporazumno pristao sa Evropskom atletikom, Italijanskom atletskom federacijom i opštinom Rijeti da otkaže evropsko prvenstvo u atletici do 18 godina – rekao je Kasciani.

Treće U18 EP trebalo je da se održi 2020. godine pa je pomereno za 26.-29. avgusta ove godine, ali nakon Tbilisija i Đora naredno takmičenje za atletičare do 18 godine biće održano 2022. u Jerusalimu 14.-17. jula.

Uticaj na srpske atletičare

Ova odluka najviše će uticati na jednu od najperspektivnijih srpskih atletičarki, kopljašicu, Adrianu Vilagoš koja će naredne godine prerasti ovaj uzrast. Tako ostaje veliki žal jer je postojala ogromna šansa da bi se Adriana upisala u istoriju ovog takmičenja koje bi joj mnogo značilo za nastavak karijere. Ovako će i dalje ostati ”ispod radara” sveta.

Adriana Vilagoš, juniorsko prvenstvo Srbije 2020, bacanje koplja
Adriana Vilagoš juniorska prvakinja Srbije za juniore 2020. – 56,78m; Foto: Atlex

Takođe za veliko iskustvo ostaje i Teodor Antić, 800-metraš kao i Nikola Kostić na 400 metara sa preponama. Obojica će, kao i Vilagoš, prerasti ovaj uzrast i naredne godine ‘e ući u juniorski staž.

Od onih na koje ova odluka neće uticati jeste Angelina Topić (rođena 2005. godine) koja će naredne godine ispunjavati uslov za ovaj šampionat. Međutim i kod nje ostaje žal za sticanjem novog iskustva koje bi joj pomoglo da u Jerusalimu naredne godine sa stečenim predznanjem iz Rijetija može da bude još sigurnija i bolja.

da na to takmičenje dođe sa iskustvom takmičenja na jednom ovakvom velikom takmičenju.

Posle prvog pomeranja svoj potencijal ”starom kontinentu” izgubila je priliku da pokaže i Iva Maletić takođe na 800 metara, ali sve što važi za Angelinu važi i za Dunju Sikimu, pa će tako Srbija ipak imati svog predstavnika na 800 metara.

Dunja Sikima
Dvoransko prvenstvo Srbije za mlađe juniore (u18), 15.2.2020., Dunja Sikima, 800m, 1500m; Foto: Atlex

Međutim za sve mlađe juniore koji će to biti u 2022. godini moraće ponovo u borbu za norme koja počinje od ovog leta.

Prošlog leta blizu norme bila je Jovana Mićić u skoku udalj, a to će moći da učini za naredno izdanje ovog šampionata (rođena 2005. godine), ali Milica Tomašević kojoj je takođe malo nedostajalo do odlaska na U18 EP izgubila je mogućnost učešća na ovom takmičenju jer naredne godine postaje juniorka.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

December 2023
No event found!
Load More
Edit Template
album-art

Folijaš, 2022

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs