Otkazan i Pariz: 2020. definitivno ostaje bez i jednog velikog sportskog takmičenja!

Evropska atletika (EA) je objavila da je Evropsko prvenstvo u Parizu 2020., koje je trebalo da se održi između 25. i 30. avgusta otkazano zbog pandemije koronavirusa i time je ugašena poslednja nada da će se u ovoj godini održi makar jedno veliko sportsko takmičenje, a nije poznato da li će novog termina uopšte i biti.

Odluku o otkazivanju prvenstva doneli su Lokalni organizacioni odbor ”Pariza 2020” (LOC) i Francuski atletski savez (FFA) na vanrednom sastanku Izvršnog odbora LOC-a u četvrtak 23. aprila.

Evropska atletika i LOC Pariz 2020. uzeli su u obzir sve moguće opcije za održavanje prvenstva ove godine kako je planirano na osnovu studije izvodljivosti koja se odnosi na trenutnu situaciju sa pandemijom koronavirusa.

Procena Medicinske komisije FFA takođe je uzeta u obzir prilikom razmatranja svih potencijalnih rizika za gledaoce i akreditovane osobe koje će prisustvovati prvenstvu, a ono je bilo negativno.

Prvi čovek EA Sven Arne Hansen zbog zdravstvenih problema nije bio u mogućnosti da prisustvuje ovom sastanku, ali umesto njega trenutni VD predsednik Dobromir Karamarinov rekao je da mu je žao što atletika nije uspela da svetu podari jedno veliko takmičenja u ovim nteškim vremenima.

– Sa velikim žaljenjem najavljujemo otkazivanje Evropskog prvenstva u atletici u Parizu 2020. godine. Nadali smo se u da ćemo u ovim nemilim vremenima evropskim sportistima ponudimo jedan veliki događaj kome će težiti na kraju ovog leta. Nažalost, danas smo bili informisani od LOC-a i Francuske atletske federacije da, nakon razgovora sa nadležnim francuskim nacionalnim i lokalnim organima zdravstvene zaštite i bezbednosti, više nisu u mogućnosti da nastave sa održavanjem redovne pripreme za prvenstvo za ovo leto i bili su primorani da otkažu događaj – rekao je Karamarinov za sajt Evropske atletike.

Dobromir Karamarinov, izborna skupština ASS-a 2020
Izborna Skupstina ASS 27.2.2020., Dobromir Karamarinov; Foto: Telegraf/Nikola Tomić

Iz Organizacionog odbora su poručili kako odluka o otkazivanju takmičenja nije bila laka.

– Evropska atletika i ”Pariz 2020” analizirali su sve mogućnosti za održavanje prvenstva ove godine kako je planirano nakon studije izvodljivosti, ali to se pokazalo neizvodljivo. Kao što možete i zamisliti, odluka nije bila laka – stoji u saopštenju ”Pariz 2020”.

Evropski savet za atletiku zakazao je novu video konferenciju za 7. i 8. Maj na kojoj će se rešavati novonastali problemi i rešavaće se pitanja kalendara takmičenja kako za ovu, tako i za narednu godinu.

Još uvek se sa sigunošću ne zna da li je Pariz definitivno otkazan ili smo pomeren za neki drugi termin.

Ako bi se ovo takmičenje pomerilo za sledeću godinu to bi značilo da bi u četiri godine bila održano čak tri Evropska šampionata pošto će domaćin najboljim atletičarima ”starog kontinenta” 2022. biti Minhen, dok se za 2024. još bore Italija i Poljska.

Ovo pomeranje uticaće kako na 2021. tako i na 2022., ali čak i na 2023. Upravo zbog ove mogućnosti čelnici Svetske atletike su suspendovali sva takmičenja u 2023.

(Atlex.rs)

Scroll to Top