Određeni datumi državnih prvenstava za naredne 4 godine: U20 SP i u hodanju dobili nove termine!

Svetska atletika je na poslednjem sastanku održanog ove nedelje, odredila nove datume odloženih ovogodišnjih takmičenja kao i po dva termina za održavanje državnih prvenstava za naredne 4 godine.

Svetska prvenstva za juniore i u hodanju za seniore trebala su da se održe u Najrobiju odnosnu u Minsku ove godine, ali su zbog pandemije koronavirusa odložena.

Na sastanku kasnila SA odlučeno je da najbolji atletičari sveta do 20 godina takmiče u Keniji između 17.-22. avgusta naredne godine, nedelju dana nakon završetka Olimpijskih igara u Tokiju, ako se održe.

Potvrđeno je da pravo učešća imaju atletičari uzrasta 16, 17, 18 i 19 godina, zaključno sa 31. decembrom 2021.

Prvobitni datum je bio 7.-12. jul ove godine, a norme su ostale nepromenjene.

15.Trofej Beograda 2020. Topić, Rokavec, Radoja
Moguće učesnice u20 SP 2021. u skuku uvis – Angelina Topić i Zorana Rokavec; Foto: privatna arhuva

Što se tiče SP u hodanju ono je pomereno za čak dve godine, pa će tako takmičenje koje je trebalo da se održi drugog i trećeg maja ove biti na programu 23. i 24. aprila 2022.

Zbog ovog pomeranja malu promenu doživelo je i Svetsko prvenstvo u polumaratonu, čiji je domaćin kineski grad Jangdžou, koje je sa 20. marta 2022., pomereno za nedelju dana kasnije, na 27. mart.

– Prekid koji je prouzrokovala globalna pandemija otežao je planiranje međunarodnih događaja tokom naredne dve godine, ali želimo dati što veću sigurnost našim sportistima, državama članica, gradovima domaćina i partnerima. Dali smo sve od sebe da odaberemo datume za koje verujemo da su dostižni i pružamo najbolju priliku našim sportistima i domaćinima događaja da zasjaju na međunarodnoj sceni– izjavio je prvi čovek Svetske atletike Sebastijan Kou

Pod znakom pitanja je samo ostalo SP u krosu koje treba da se održi 20. marta 2021. u Australijskom gradu Baterst. Odluka o tačnom datumu ovog takmičenja biće doneta u skladu sa merama sprečavanja širenja COVID-19 od strane države Australije.

Ovaj grad nalazi se u oblasti pod nazivom Južni Vels, a njegovi čelnici, kao i tamošnji savez zamolili su organizacioni odbora SA da odlože događaj za neki drugi datum o kojem bi raspravljali naknadno. Za sada ostaje ranije određeni termin.

Dragan Dukanac i Ivana ilić
Ivana Ilić (sa trenerom Draganom Dukancem) jedna je od kandidatkinja za učešće na u20 SP 2021. u disciplini 100m; dodela godišnjih nagrada SAS-a za najbolju juniorku Srbije za 2019. Foto: Atlex

Državna prvenstva 2021-2024

Svetska atletika od ove godine predlaže zaštićene termine u kojima bi svi savezi severne Zemljine hemisfere trebali da organizuju svoja nacionalna takmičenja.

Do uvođenja ovih termina došlo je kako bi se ojačali nacionalni šampionati. Tih datuma neće biti ni jednog međunarodnog mitinga tako da će svi najbolji atletičari biti u mogućnosti da takmiče na svojim državnim prvenstvima.

Ovogodišnji datum je bio 8. i 9. avgust, ali kako zbog koronavirusa sezone nisu iste u svim državama, SA je svakom savezu ostavio mogućnost da sam odredi svoje datume.

Ako se pandemija COVID-19 dovede pod kontrolu naredne godine SA je za naredne četiri godine zakazao po dva zaštićena termina godišnje koja su uglavnom u junu mesecu.

2021.

1. Zaštićeni termin: – 5./6. jun
2. Zaštićeni termin: – 26./27. jun

2022.

Zaštićeni termin: – 25./26. jun

2023.

1. Zaštićeni termin: – 8./9. jul
2. Zaštićeni termin: – 29./30. jul

2024.

1. Zaštićeni termin: – 8./9. jun
2. Zaštićeni termin: – 29./30. jun

(Atlex.rs)

Scroll to Top