Odložene Olimpijske igre: Premijer Japana i predsednik MOK-a se dogovori o istorijskom činu!

Po prvi put u istoriji Olimpijske igre će biti odložene, a to su dogovorili premijer Japana Šinzo Abe i prvi čovek Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

Nikada u 124. godišnjoj istoriji Olimpijskih igara one nisu bile pomerene. Dva puta su bile otkazane zbog Drugog svetskog rata, a prvi put to se dogodilo upravo Tokiju.

Zbog toga su čelnici ovogodišnjih Igara pokušali na sve načine da ih održe da ponovo ne bi ušli u ”crnu” istoriju i ponovo ostali bez njih.

Za razliku od 1940. Tokio sada neće ostati bez OI već će one biti pomerene za godinu dana, i tako će ponovo ući u istoriju.

To su u utorak dogovorili premijer Japana Šinzo Abe i prvi čovek MOK-a Tomas Bah u telefonskom razgovoru.

Predložio sam da Igre odložimo za godinu dana i Bah je odgovorio da je 100 odsto saglasan – rekao je Abe.

Šinzo Abe, premijer Japana
Premijer Japana Šinzo Abe dogovorio se sa prvim čovekom MOK-a Tomasom Bahom da se Olimpijske igre u Tokiju pomere za 2021. godinu; Foto: AP/Tanjug

MOK je prethodno sebi dao rok od četiri nedelje da razmotri odlaganje Igara, koje bi trebalo da počnu 24. jula, zbog pandemije koronavirusa u celom svetu. Međutim, na zahtev Japanaca kompletan proces je ubrzan, pošto su se pojavile informacije da je već postignut dogovor o odlaganju unutar MOK-a.

U saopštenju koje je objavila Vlada Japana navodi se da će prvi put u istoriji Olimpijske igre biti odložene, a da postoji mogućnost da one čak budu održane tokom proleća naredne godine.

Odluka o odlaganju doneta je posle spekulacija koje su trajale nedeljama, ali i odbijanja organizatora da uopšte razmotre tu opciju. Međutim, pošto se pandemija koronavirusa proširila širom sveta i zabeležena je u 170 zemalja, drugačija odluka osim odlaganja Igara nije bila moguća.

(Atlex.rs)

Scroll to Top