Novi Sad ostao bez dvorane: Šta nove mere kriznog štaba znače za atletiku u Srbiji

U četvrtak trećeg oktobra krizni štab za suzbijanje pandemije koronavirusa Republike Srbije saopštio je nove mere koje ograničavaju i bavljenje rekreativnim sportom, ali ne i profesionalnim međutim, u zatvorenom atletskom objektu u Novom Sad neće moći niko da trenira!

Broj zaraženih od COVID-19, osoba na respiratorima, ali i preminulih od oveg virusa u Srbiji već nedeljama je u porastu bez naznaka da će brojevi početi da se smanjuju. Nakon uvođenja skraćivanja radnog vremena do 23, a potom i do 21 i 18 časova, u četvrtak trećeg oktobra donete su nove mere.

One obuhvataju da svi ugostiteljski objekti, tržni centri itd. otvorena vrata mogu da drže samo do 17 časova radnim danima, ali vikendima moraju da budu zatvoreni.

Detaljnije nego do sad je objašnjeno koja delatnost kada sme da radi i po prvi put je tačno definisano kako rade objekti za rekreaciju, a kako za profesionalni sport.

Okupljanje najboljih Srpskih sprintera i preponaša 2017.
Treninzi u atletksoj dvorani mogu se nastaviti po dosadašnjem načinu rada; Okupljanje najboljih sprintera i preponaša Srbije 2017. – 26. novembar; Foto: Atlex

Ono što razlikuje rekreativca od sportiste je registracija u sportskom savezu nekog sporta.

Teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport dozvoljeno je da rade samo radnim danima od 5 ujutru do 17 časova.

Što se tiče profesionalnog sporta, sportski objekti se mogu koristiti i vikendom za treninge i održavanje isključivo registrovanih takmičenja u nadležnosti nacionalnih sportskih saveza.

To znači da ograničenja za rad atletske dvorane ne postoji.

Novi Sad ostao bez dvorane

Situacija sa koronavirusom u Novom Sadu je slična onoj u Beogradu. Kapaciteti svih bolnica su popunjeni i grad je bio primoran da prostorije sajma ponovo pretvore u kovid bolnicu.

Time je i hala koja se koristi za atletiku i tenis takođe pretvorena u zdravstvenu ustanovu. Zbog toga su se atletičari iz ”Srpske Atine” ali i iz okolnih mesta našli pred velikim problemom, a to nije samo njihov već generalno problem i za Srpsku atletiku jer zbog novonastale situacije probleme sa treniranjem će imati izmeđuostalih i Ivana Španović, Strahinja Jovančević, Milica Gardašević, Marina Živković itd.

Svi oni će sada biti primorani da spakuje kofere i da krenu put priprema da li ka Beogradu ili ka nekim toplijim krajevima.

Atletska dvorana u Novom Sadu 2016
Otvoreno prvenstvo Vojvodine u dvorani 2016., Novi Sad – 9. januar, sprint 60 metara; Foto: Atlex

Sve nove mere Valde republike Srbije:

  • Ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 časova ujutru bez izuzetka. Njihovo radno vreme biće od ponedeljka do petka od 5 do 17 časova. Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane non stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.
  • Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečije igraonice takođe neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 ujutru. Frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote neće raditi tokom vikenda. U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport. Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od 5 ujutru do 17 časova.
U kom periodu rade ostali objekti?
  • Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas.
  • Apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non stop, svakoga dana bez ograničenja.
  • Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od 6 časova ujutru do 15 časova.
  • Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana.
  • Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.
  • Sportski objekti se mogu koristiti i vikendom za treninge i održavanje isključivo registrovanih takmičenja u nadležnosti nacionalnih sportskih saveza. Objekti i ustanove iz oblasti kulture – bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije moći će rade radnim danima, kao i subotom i nedeljom, do 17 časova.
  • Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova.

(Atlex.rs)

Scroll to Top