Nova pravila za sezonu 2022: Prestupi u dalju rigorozniji, u trčanjima blaži

Svetska atletika od 1. novembra 2021. primenjuje niz novih pravila, a među njima su ona vezana za gaženje gita u skoku udalj i linije u trkačkim disciplinama.

Od 2017. u atletiku je uvedena video analiza ”Hawk-Eye”. Nakon nekoliko godina analize podataka Svetska atletika je zahvaljujućim tim podacima od ove sezone izmenila neka pravila.

Glavna stvar koja je uočena uvođenjem tehnologije je da se vrhom sprinterice u skoku udalj često gazi odrazna linija, ali da trag ne ostaje i to se sada menja.

– Već ceo vek prestup pri odrazu definiše se „dodirom podloge preko linije odraza” što se detektuje tragom na plastelinskoj traci. Ona se od linije odraza diže pod uglom od 45 stepeni, a u početku je bilo 30. Iskustvo sudija, a pogotovo korišćenje video tehnologije, ukazivali su sve češće na situaciju u kojoj je vrh sprinterice prelazio liniju odraza, a nije bilo traga na plastelinu. U suštini prestup je beležen kao regularan skok – počeo je razgovor jedan od najboljih i najiskusnijih srpskih atletskih sudija Ognjen Karamata za Sportski Žurnal.

Teodora Boberić, U18 Balkanijada 2021
Na granici prestupa – Teodora Boberić, U18 Balkanijada 2021. – 14. avgust; Foto: Atlex

Međutim po novim pravilima više neće biti moguće ”prevariti” git.

– Sada se plastelinska traka od linije odraza diže do visine od 7 milimetara pod uglom od 90 stepeni. Računa se da će tako biti otkriveni i prestupi koje smo opisali, a koji do sada nisu bili sankcionisani – kaže Karamata.

Dozvoljeno gaženje linija u trčanjima

Po novim pravilima, ako trkač u krivini jednom nagazi unutrašnju, levu, liniju svoje staze, neće zbog toga biti diskvalifikovan, ali hoće ukoliko celim stopalom pređe u unutrašnju stazu.

– Na Svetskom prvenstvu u dvorani u Birmingemu 2018. godine,  čak 21 atletičar diskvalifikovan je zbog gaženja ili prekoračenja linije. Činjenica je da im većina ovih prestupa nije donela bilo kakvu prednost, u nekim slučajevima više štetu, pa je izmenama pravila učinjen pokušaj da se ova situacija dovede u realne okvire.

Nova pravila u atletici
Nova atletska pravila od sezone 2022; Foto: SA

Trčanje u dvorani je mnogo teže nego na otvorenom zbog nešto užih staza i same krivine međutim, i dalje neće smeti da se celim stopalom uđe u tuđu stazu ili da se greška ponovi dva puta u trci, čak ni dva puta na takmičenju u istoj disciplini kaže Karamata.

– U oba navedena slučaja do diskvalifikacije će ipak odmah doći, ako je atletičar ovim prestupom omeo ili oštetio rivala. Takmičar će biti diskvalifikovan i ako je grešku ponovio u istoj trci, ili u toj disciplini u narednom krugu takmičenja. Naravno, ako je to učinio, jer je gurnut u unutrašnjost terena, neće biti eliminisan od sudija – zaključuje Ozren Karamata.

(Atlex.rs)

Scroll to Top