Ništa od dvoranskog SP i EP u mesec dana u 2023.: Nanđing po treći put odložio takmičenje!

Atletski sladokusci su uživali ovog leta u brojnim velikim takmičenjima u svim uzrasnim kategorijama, kruna su bili Svetsko i Evropsko prvenstvu u svega mesec dana, a isti takav scenario je trebao da se ponovi u martu, ali je kineski Nanđing po treći put pomerio dvoransko SP, i svaki put iz istog razloga.

Zbog pandemije koronavirusa sva velika takmičenja bila su otkazana u 2019. i 2020., tek po neko se održalo 2021., a onda nam je 2022. donela zabavu tokom celog leta i sva moguća takmičenja u svim uzrasnim kategorijama. Zgusnut raspored je trebao da bude i naredne zimske sezone gde je u martu trebalo da se održe i dvoransko EP i SP međutim organizatori svetske smotre su otkazali takmičenje ponovo.

Prvobitno kineski Nanđing je trebao da bude domaćin 2020., pa je ono pomereno za 2021., a onda i za 2023., da bi ovog puta bilo odloženo za 2025. i svaki put razlog je bio isti – pandemija koronavirusa, saopštila je Svetska atletska federacija.

– Ova odluka je doneta uz saglasnost Organizacionog odbora Nanđinga i Kineskog atletskog saveza zbog trenutne situacije vezane za korona virus – stoji u saopštenju.

– Razočarani smo što smo morali ponovo da odložimo ovaj događaj zbog okolnosti koje su van naše kontrole, ali smo to uradili kako bi obezbedili sigurnost svim sportistima i federacijama članicama – izjavio je predsednik Svetske atletske federacije Sebastijan Kou.

Kina je bila predviđena da bude domaćin mnogih velikih atletskih događaja poslednjih godina, ali od početka pandemije nije bila domaćin ni jednog. Do sada su u Kini odložena dva mitinga Dijamantske lige i Svetsko prvenstvo u polumaratonu.

Tako će zimska sezona biti malo rasterećenija jer će umesto dva, biti održano ”samo” jedno veliko takmičenje – prvenstvo Evrope od 2.-5. marta u Istanbulu. Ostaje da se vidi da li će zbog novih okolnosti organizatori tog takmičenja pomeriti takmičenje možda za koju nedelju kasnije, kakva je bila situacija i sa ovogodišnjim dvoranskim SP u Beogradu koje je bilo pomereno za sedam dana od prvoplaniranog termina.

(Atlex.rs)

Scroll to Top