Neverovatan skok Marije Stojadinović za četvrto mesto svih vremena u Srbiji: Savršena serija sa svim skokovima preko 13 metara! (VIDDEO)

Od talentovanog deteta do nekog ko treba u troskoku da nastavi koracima čuvene Biljane Topić, Marija Stojadinović je mnogo prošla, ali napokon je uspela da preskoči ”magičnu” granicu od 13 metara i to čak 5 puta na istom takmičenju i da doskoči do neverovatnih 13,58 metara.

Paralelno sa juniorskim prvenstvom Vojvodine u Kruševcu se održavalo prvenstvo centralne Srbije za isti uzrast na kojem su takođe bili dozvoljeni VK nastupu.

Prethodni vikend definitivno je obeležila sjajna Marija Stojadinović koja je na maestralan način prešla na novi nivo, nivo skokova od preko 13 metara. Od pet skokova koliko je zabeležila svih pet puta je preskočila ovu granicu, a najdalje je letela do fenomenalnih 13,58 metara, što je više od pola metra duže od njenog dosadašnjeg ličnog rekorda.

Takmičenje je otvorila neverovatno, iako je došla sa ličnim rekordom od 12,89 metara, već u prvoj seriji je skočila fenomenalnih 13,43 metra.

– Iskreno iznenadila sam se rezultatom. S obzirom da u Jagodini nemamo neke uslove za trening pre nedelju dana smo otišli u Kragujevac da probamo ceo skok i pokazatelji su bili da mogu da skočim preko 13 metara. Kada sam u prvoj seriji skočila 13,43 bila sam iznenađena i mislila sam da je to to, da sam izvukla najbolje iz sebe međutim… – počela je Marija Stojadinović razgovor za Atlex.

Nastavila je odlično i u narednim serijama. U drugoj 13,00, u trećoj 13,24 metara, a onda je odlučila da preskoči četvrtu seriju što se pokazalo kao pun pogodak. U petoj novi bum i skok od neverovatnih 13,58 metara.

– Neočekivano je sve ovo došlo pogotovo što trenutno i ne treniram nešto posebno. Imam svoju firmu u kojoj radim do kasno u noć. Dugo već pokušavam da skočim preko 13 metara, i došlo je sad kad najmanje treniram što me je mnogo motivisalo da se ponovo posvetim treninzima i spremim za zimsku sezonu – najavljuje Marija Stojadinović.

U šestoj seriji napravila je još jedan odličan skok od 13,31 metar i time pokazala da se, iako joj je ovo prvo takmičenje ove godine, ustalila na daljinama od preko 13 metara.

– Veliki motiv sigurno. Već sad razmišljam o sledećem cilju. Verujem da ako se ponovo vratim treninzima mogu da napadnem i 14 metara i normu za Evropsko prvenstvo (za Pariz je bila 13,90 metara prim. aut.) – ističe Marija Stojadinović.

Koliko je ovo veliki rezultat govori da je to 4. skok u istoriji Srbije. Marija je postala tek 7. Srpkinja koja je uspela da preskoči 13 metara. Tako su sada iza nje Ivana Ognjanović sa 13,04 (2016.), Dejana Cachot-Rakita sa 13,36 (2000.) i Tamara Malešev sa 13,51 metra skočenih 1990. godine.

Marija Stojadinović, troskok
Prvenstvo Beograda 2020. – 20. januar, Marija Stojadinović, troskok Vožd Jagodina; Foto: Atlex

Sledeća koju će atletičarka Jagodine da ”juri” je Ivana Španović. Najbolja atletičarka Srbije u troskoku je 2014. godine na finalu Kupa Srbije na beogradskoj Marakani skočila fantastičnih 13,78 metara. Preko 14 metara uspele su da skoče samo Marija Martinović 2000. godine 14,06 i neprikosnovena Biljana Topić koja je 2009. skočila neverovantih 14,56 metara.

Zdravković sve sigurniji preko 19 metara

Sjajni mladi kuglaš iz Vlasotinaca Bogdan Zdravković uspeo je na juniorskom prvenstvu centralne Srbije u Kruševcu ove subote na nadmaši lični rekord za čak 10 centimetara.

To mu je za rukom pošlo već u prvoj seriji kada je kugla letela tačno 19,25 metara. U nastavku takmičenja zabeležio je još dva ispravna hica.

– Očekivao sam da bacim preko 19 metara. Dobro smo trenirali i pored vanrednog stanja proletos, ali svih prepreka uzrokovanim koronavirusom. Treninzi su pokazivali da mogu da bacim lični, ali mislim da ovo nije maksimum, da mogu još više da bacim ove godine što ću pokušati da ostvarim na državnom 5. septembra u Novom Pazaru – rekao je Bogdan Zdravković za Atlex.

Pored njega van konkurencije je nastupio i Veljko Nedeljković koji je zabeležio hitac od 17,40 metara u prvoj seriji dok su mu svi ostali pokušaji bili nevažeći.

Prvenstvo centralne Srbije za JUNIORE 2020 - rezultati

(Atlex.rs)

Scroll to Top