Na red je došao i svet: Topićeva u konkurenciji za ”zvezdu u usponu” i Svetske atletike

Svetska atletike objavila je finalnu listu od tri mlade atletičarke koje konkurišu za titulu ”zvezda u usponu”, a među njima je i Srpkinja Angelina Topić.

Nakon što je prošle gadne proglašena za najboljeg mladog sportistu Evrope, a ove za najbolju mladu atletičarku Evropske atletike, Angelina Topić je ušla i u najuži krug za priznanje ”zvezda u usponu” i od Svetske atletike.

Pored srpske visašice, koja je osvojila 7. mesto na Svetskom prvenstvu, 3. na finalu Dijamantske lige i titulu prvaka Evrope na juniorskom šampionatu, su još i dve dugoprugašice Kenijka Fejt Čerotič i Etiopljanka Medina Eisa.

Angelina Topić, konkurent za Zvezda u suponu SA
Angelina Topić, kandidat za nagradu ”Zvezda u usponu” od strane Svetske atletike za 2023.; Foto: SA

Čeroti ima 19 godina, na Svetskom prvenstvu u trci na 3000 metara stipl osvojila je bronzanu medalju, a sa rezultatom 8:59.65 trenutno je druga na večnoj listi najboljih rezultata u ovoj disciplini za atletičarke do 20 godine. Pored toga na Svetskom prvenstvu u krosu za juniore osvojila je 4. mesto.

Eisa je vicešampionka sveta u krosu za juniorke, lični rekord na 5000 metara od 14:16.54 je istrčala na Svetskom prvenstvu što joj je donelo 6. mesto, a na Svetskom prvenstvu na 5 kilometara na putu zauzela je 4. mesto.

Pobednica će biti proglašena 11. decembra nakon što međunarodni panel stručnjaka donese odluku.

U muškoj konkurenciji za ovo prestižno priznanje bore se: Rošavan Klark sa Jamajke, četvrtoplasirani sa Svetskog prvenstva na 400 metara prepone i svetski rekorder u ovoj disciplini za juniore sa rezultatom 47.34 sekunde; Erijon Najton iz Amerrike, vicešampion sveta na 200 metara i dvostruki pobednik mitinga Dijamantske lige ove sezone; te Emanuel Vanjonji iz Kenija, vicešampion sveta na 800 metara i pobednik tri mitinga Dijamantske lige ove sezone.

(Atlex.rs)

Scroll to Top